Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) recunoaşte că are probleme în piaţă, dar intervine abia după ce acestea îi sunt sesizate, fără să îşi îndeplinească rolul de reglementator, ne-a declarat deputatul PDL Adrian Gurzău, după ce ASF a anunţat, ieri, că a amendat cu 180.000 lei patru directori de la firmele de asigurări Euroins şi Omniasig, pentru nerespectarea legislaţiei privind modul de gestionare a dosarelor de daună.
Domnia sa susţine că amenzile acordate de ASF sunt "un fleac", iar cei patru directori, "ţapi ispăşitori". Deputatul PDL consideră că firmele sunt cele care trebuie să răspundă pentru greşelile comise şi nu funcţionarii, aceştia urmând, oricum, să îşi recupereze, prin diverse metode, banii pe care i-ar plăti.
Adrian Gurzău ne-a declarat: "ASF încearcă să muşamalizeze, prin astfel de anunţuri, probleme mult mai grave. Amenzile acordate directorilor Omniasig şi Euroins sunt praf în ochi. Domniile lor oricum îşi vor recupera aceşti bani, prin prime de vacanţe sau alte modalităţi. ASF are nişte probleme în piaţa asigurărilor, pe care nu le rezolvă, dar intervine asupra lor abia când îi sunt semnalate".
Angajaţii care primesc amenzile, pe care ar trebui să le suporte, de fapt, firmele de asigurări, sunt doar nişte ţapi ispăşitori, iar sumele pe care ar trebui să le scoată din buzunare, un fleac. Lucrurile sunt mult mai grave, iar ASF vrea să le îndepărteze, cu siguranţă, de vizorul public. Faptul că a amendat cu 180.000 patru directori din asigurări, nu este suficient. Ar trebui ca multe firme de asigurări să fie închise, iar unii directori destituiţi".
Deputatul PDL Adrian Gurzău declara, într-un interviu acordat recent ziarului "BURSA", că "amenzile date firmelor de asigurări în ultimii ani sunt modice şi au rolul de a acoperi nereguli mult mai grave".
În toamna anului trecut, piaţa asigurărilor a fost zguduită de demiterea lui Constantin Buzoianu, preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în urma deciziei Parlamentului, care a constatat mai multe nereguli. La acea vreme, Buzoianu a declarat că piaţa asigurărilor se confruntă cu "probleme grave, care, în cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident". El a spus că problemele asigurărilor nu vor fi rezolvate după plecarea lui din funcţie.
Deputatul PDL Adrian Gurzău a mai precizat în interviul acordat recent ziarului BURSA că până în luna martie a acestui an, deputaţii ar fi trebuit să primească un raport detaliat asupra activităţii CSA, care s-a amânat din cauza înfiinţării ASF. Deputatul mai susţinea că ASF a înrăutăţit situaţia din piaţa asigurărilor şi a crescut gradul de nemulţumire la adresa ei.
• ASF a decis revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de Euroins Romania
Consiliul ASF a hotărât, în data de 22 mai 2013, sancţionarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daune al societăţii, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei şi retragerea aprobării acestuia, precum şi stabilirea în sarcina societăţii a mai multor obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.
Într-un comunicat de presă, ASF spune că a "constatat unele neclarităţi în ceea ce priveşte modul de gestionare de către Euroins a dosarelor de daună RCA şi a solicitat companiei clarificări. Numărul mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună, apreciat drept «semnificativ» de către controlul ASF, a creat premisele unor verificări suplimentare. Corpul de control a verificat prin sondaj 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012). Controlul a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare legală şi temeinică pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente".
• Omniasig Vienna Insurance Group - rezervele de daună avizate erau subevaluate
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a dispus, în data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, având ca tematică verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum şi a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări).
În urma controalelor, ASF a constat că evidenţa contabilă şi operativă nu permitea întocmirea corectă a rapoartelor solicitate de către autoritatea de supraveghere. De asemenea, rezervele de daună avizate erau subevaluate, atât la data de 31.12.2012, cât şi la data de 30.04.2013 şi nu erau constituite la valoarea şi în momentul luării la cunoştinţă despre pretenţiile asiguraţilor/păgubiţilor. Controlul ASF a mai sesizat că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte avizarea, constatarea prejudiciilor, plata despăgubirilor, iar procedura privind modalitatea de soluţionare a petiţiilor nu era în concordanţă cu prevederile normelor.
Consiliul ASF a hotărât, în data de 23 iulie 2013, sancţionarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Mihail Tecău - Preşedinte Directorat Omniasig VIG, sancţionarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski - vicepreşedinte Directorat, sancţionarea cu amendă în cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covăcescu - membru Directorat, stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea să rectifice neregulile constatate.
• Control în derulare la Astra
Autoritatea de Supraveghere Financiară a declanşat un control la societatea Astra Asigurări, în data de 8 iulie 2013. Decizia de control a fost luată după ce în prealabil ASF a solicitat companiei de asigurări clarificări în privinţa modului în care societatea înţelege să instrumenteze dosarele de daună. Întrucât clarificările oferite de societate nu au fost satisfăcătoare, ASF a decis controlul la Astra Asigurări cu următoarea tematică: verificarea modalităţii de instrumentare a dosarelor de daună, precum şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări); verificarea modului de organizare şi funcţionare a sistemului de control intern şi management al riscului şi a politicilor/procedurilor anti-fraudă în vederea diminuării riscurilor.
Comunicatul ASF menţionează că verificările la Astra Asigurări sunt în derulare.
ASF susţine că a solicitat clarificări companiei în urma numeroaselor petiţii depuse în privinţa modalităţii de despăgubire utilizate de ASTRA. Comunicatul de presă precizează: "Deşi modalitatea de despăgubire nu face obiectul vreunei avizări din partea ASF, autoritatea de supraveghere poate verifica încadrarea acestora în normele ASF. Ele urmăresc şi plata despăgubirilor juste şi corecte în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document în dosarul de daună, dar nu mai mult de 3 luni de la momentul deschiderii dosarului de daună".
1. Euroins
(mesaj trimis de Ellie în data de 13.08.2013, 13:23)
Euroins a respins la plata peste 12000 de dosare de dauna nejustificat tehnic si legal.Calcul: dauna medie e de 1000 euro.12 000 x 1000 = 12 000 0000 euro neplatiti de catre Euroins, sau profit Euroins.
ASF a sanctionat Euroins cu 50 000 lei ( aprox. 11 000 eur ).
Buna afacere Euroins!
Felicitari Daniel Tudor pt lovitura de imagine si SPAGA luata de la bulgari.
Tot atat de mult iti consuma Porschele Panamera, Tudore?
2. Rusanu a incasat prima SPAGA
(mesaj trimis de Mihai Tec în data de 13.08.2013, 13:29)
Rusanu a luat prima SPAGA din functia de Presedinte ASF.Asteptam reactia DNA.Sunt probe si Institutiile sunt déjà in posesia lor.
3. Intelegere de culise Daniel Tudor si Dan Adamescu
(mesaj trimis de Alexander Adamescu în data de 13.08.2013, 13:41)
Dan Adamescu a rezolvat scandalul platilor partiale direct in contul pagubitilor RCA prin "ungerea" lui Vicepresedintelui ASF.Astra Evaziune Re-evaziune SA a inteles cum functioneaza Daniel Tudor.Platesti si marchezi profitul!
4. Lacheul Rusanu
(mesaj trimis de Alin Iulius Bucsa în data de 13.08.2013, 15:44)
Cum se rezolva o problema grava in piata de asigurari?simplu: cu BANI.
Rusanu este lupul paznic la stana.Un lup corupt si pervers.
5. Unde e bani legea nu exista
(mesaj trimis de Caracatita în data de 13.08.2013, 21:55)
Se fac atatea nereguli incat as face pareu ca organele noastre pleostite nu ar face fata. Ce e cel mai interesant ca toata lumea stie cum decurg treburile si totusi organele nu reactioneza . Este normal sa-ti bati joc de o tara intreaga. Impotenta autoritatilor este dovedita cu fapte. Reactie de centenari in ce priveste viteza de reactie a autoritatilor la adresa celor din sitemul asigurarilor se vede. Poti sa le fluturi pe la nas ce vrei "e insensibili bre" . O tara intrega de nemultumiti nu ajunge . Oare ce ar trezi interesul ?
6. NU MAI SANT LOCURI
(mesaj trimis de OBSERVATOR în data de 14.08.2013, 08:43)
Inca nu se poate apuca nimeni de cei din asigurari pentru ca nu sant suficiente locuri in puscarie. Iar in vremurile astea in care ne-au adus unii nu cred ca ar mai avea bani de una. O solutie buna ar fi reamenajarea unui Mall parasit. Vinovatii expusi la vitrina cu nume , prenume si prejudicii estimate. Eventual un sistem de asigurari de raspundere personala in cazul in care LOVEsc pe cineva din spate.
7. SA TRECEM LA TREABA
(mesaj trimis de RUSINARU în data de 14.08.2013, 09:10)
EU ZIC SA INCEPEM SA MAI VERIFICAM SI ABUZURILE FACUTE DIN TERITORIU. EXEMPLU CELOR DE LA OMNIASIG PIATRA NEAMT IN FRUNTE CU DOAMNA MARIANA CARE IL ACOPERA BINE PE INCOMPETENTUL DE COSTI CALIN. SUBEVALUAREA DAUNELOR ESTE O PRACTICA FOARTE VECHE A CELOR DIN OMNIASIG PIATRA NEAMT UNDE ACESTE DOUA PERSOANE INCOMPETENTE ISI BAT JOC DE MASINILE OAMENILOR , CA SA NU MAI SPUNEM DE UNITATILE REPARATOARE CARE SANT FORTATE SA ACCEPTE ASEMENEA SITUATII. PUTETI VERIFICA IN SITEMUL CELOR DE LA OMNIASIG ABUZURILE SI SUBEVALUARILE FACUTE DE GASCA DE LA PIATRA NEAMT. CEI MAI SIFONATI DIN ACEASTA SITUATIE SANT PROPRIETARII DE AUTOTURISME CARE NU STIU CE "ACCEPTA" UNITATILE REPARATOARE .
8. CONTRACTE ABUZIVE
(mesaj trimis de OMNIASIG în data de 14.08.2013, 09:32)
ESTE NORMAL SA-TI BATI JOC DE UNITATILE REPARATOARE DACA STATUL NE PERMITE. CHIAR DACA LEGILE SANT DESTUL DE CLARE AUTORITATILE STAU LA SOARE PE BANII ASIGURATORILOR. INVENTAM NISTE CONTRACTE STUPIDE CU CLAUZE CE SANT FACUTE SA DISTRUGA IN TIMP LOCURI DE MUNCA SI OAMENI DUPA CARE LE DAM UNITATILOR REPARATOARE CARE SANT IN SITUATIE ECONOMICA DIFICILA SA LE SEMNEZE. DACA NU ACCEPTA EI , O SA ACCEPTE CONCURENTA. ATITUDINEA ,CELOR CARE DESCHID DOSARELE DE DAUNA, CARE CONTRAVINE LEGILOR SCRISE DAR SI CELOR MORALE , AR TREBUI REVIZUITA PRIN DOSARE PENALE. ASADAR SA SE VERIFICE SI MODUL IN CARE IAU NASTERE ACESTE CONTRACTE NESIMTITE , DAR SI CEI CARE PRIN CONCEPEREA LOR AU LUAT NISTE PRIME SI SPORURI GRASE.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.08.2013, 12:44)
ASTRA NU PLATESTE DOSARELE INTEGRAL NICI DUPA 3LUNI DE ASTEPTARE SA NE PRIMIM BANII DESI NU AM FOST DE ACORD CU REDUCEREA DE 8 PROCENTE