ASF I-A ŢINUT CUNUNA A căzut o stea: Astra

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2015

A căzut o stea: Astra

Cristian Muntean, ASSAI: "Păgubiţii Astra să nu se aştepte la plăţi rapide"

Piperea: "Administrarea specială, modalitate de camuflare a falimentului"

Până la declararea falimentului, în instanţă, Astra gestionează dosarele de daună

Negriţoiu: "700 milioane lei - impactul falimentului Astra"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oficializat, ieri, falimentul Astra Asigurări, cel mai mare din istorie pe piaţa asigurărilor de la noi.

Consiliul ASF a decis ieri să solicite intrarea companiei în procedura de faliment, după ce majorarea capitalului social, coordonată de administratorul special KPMG Advisory, a eşuat.

Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), se aşteaptă ca preţul poliţelor de asigurare să crească, după falimentul Astra.

Domnia sa ne-a spus: "Falimentul Astra Asigurări este o veste neplăcută pentru toţi asiguraţii, întrucât se va resimţi în preţuri, cel mai probabil în luna decembrie, când se reînnoiesc poliţele.

Falimentul Astra este un argument bun ca asiguratorii să opereze scumpiri".

Cristian Muntean a mai adăugat că ţara noastră are un rating scăzut al riscului, astfel că reasiguratorii vor scumpi produsele pentru asiguratorii români, ceea ce va simţi tot în buzunarele clienţilor.

În plus, în opinia sa, ASF va creşte contribuţia la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), după ce acesta îşi va consuma aproape integral resursele în cazul Astra.

ASF a precizat, ieri, că nu vizează, pentru perioada imediat următoare, creşterea contribuţiilor asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Cristian Muntean se aşteaptă ca procedura de despăgubire a clienţilor Astra să dureze circa un an de zile: "FGA va începe să facă plăţi după ce va trece prin diverse proceduri. Păgubiţii Astra să nu se aştepte la plăţi rapide.

Dacă ne uităm la alte falimente din piaţă, care au avut loc acum zece ani, plăţile au fost efectuate şi după şapte ani".

Cei cu asigurare Astra care vor avea o daună auto se vor confrunta cu o mare problemă să găsească un service care să efectueze reparaţia, mai spune preşedintele ASSAI, explicând: "Aceşti păgubiţi vor trebui probabil să îşi plătească reparaţia şi apoi să se adreseze FGA".

Piperea: "Foarte multe credite ipotecare au ataşate asigurări Astra"

Avocatul Gheorghe Piperea apreciază că falimentul Astra are câteva consecinţe extrem de grave, pe lângă faptul că multă lume va fi pusă pe drumuri să facă cereri de despăgubire la FGA şi să îşi reînnnoiască poliţele la alte companii.

Domnia sa ne-a declarat: "În contractele de credite impotecare/imobiliare trebuie ataşate, pe lângă garanţii, şi poliţe de asigurare a imobilului sau asigurări de viaţă. Foarte multe credite, din anii 2006-2007, au poliţe la Astra.

Apoi, foarte multe instituţii publice, care au organizat licitaţii, au acceptat, în mod aberant, ca garanţie poliţe de la Astra.

CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. Acum, trebuie să se înscrie la masa credală.

Un alt exemplu este Tarom care trebuie, acum, să plătească sume importante să îşi refacă asigurările.

Eu, personal, am depus o cerere de faliment a Astra pentru că nu mi-a achitat 10 milioane de euro la Oltchim. Cererea a fost respinsă, nu pentru că societatea nu era în faliment, ci pentru că ASF a intervenit şi a zis că nu se poate cere falimentul cât timp societatea este în administrare specială.

A fost o modalitate de camuflare a falimentului, pentru ca cineva să îşi piardă urma, să nu fie tras la răspundere".

În opinia lui Gheorghe Piperea, faptul că ASF a cerut majorarea capitalului cu 490 milioane de lei, în timp ce era necesar 1 miliard de lei, înseamnă că "nu s-a vrut şi nu a fost posibilă redresarea".

Domnia sa adaugă că va fi interesant de urmărit ce reacţie vor avea reasiguratorii.

"Nu m-ar mira ca lichidator să fie numit tot KPMG, ca un premiu bine meritat pentru eşec", a mai spus avocatul.

Negriţoiu dă vina pe lăcomia lui Adamescu

"Eşuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputaţie internaţională, a fost cauzată în principal de absenţa colaborării din partea acţionarilor principali (n.r. Dan Adamescu)", a transmis, ieri, ASF.

Conform şefului Autorităţii, Mişu Negriţoiu, au fost contactaţi peste 30 de investitori strategici, iar cel puţin cinci au ajuns în ultima fază a diligenţelor pentru majorarea capitalului Astra.

Preşedintele ASF a precizat că investitorii cu care s-au purtat cele mai avansate discuţii pentru intrarea în acţionariatul Astra au fost Ergo (Germania), PZU (Polonia) şi Fosun Group (China).

"În ciuda interesului real manifestat de anumiţi investitori potenţiali, acţionarii majoritari existenţi au ridicat pretenţii de preţ care au fost considerate exagerate prin prisma injecţiilor de capital necesare în viitor, evaluarea propusă a acţiunilor fiind percepută ca nerealistă", a precizat ASF, într-un comunicat, adăugând: "Subscrierea integrală de către un investitor a sumei de 425 milioane lei prevăzute pentru a doua etapă a majorării de capital ar fi asigurat o deţinere de maximum 62% din acţiunile Astra, însă investitorii interesaţi de companie îşi doreau cotrolul absolut, invocând inclusiv reputaţia vechilor acţionari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublată de o tranzacţie de vânzare a acţiunilor existente, tranzacţie care nu a putut avea loc din cauza preţului prea mare din punctul de vedere al potenţialilor investitori".

Întrebat de ce, în urmă cu o lună, se discuta despre o "măritişul" Astra Asigurări, iar în prezent s-a decis "înmormântarea", Negriţoiu a răspuns: "Lăcomia!"

Domnia sa a precizat că a avut discuţii cu acţionarii Astra, care i-au spus, în urmă cu o lună, că vor să vândă, iar acum s-au răzgândit.

După eşuarea majorării, acţionarii au propus un plan de redresare prin care să vină cu aport de capital de 150 milioane lei până la sfârşitul anului, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016. The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au mai cerut ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată în mai, dar şi să permită Astra să preia AXA Life Insurance.

Preşedintele ASF a spus că această cerere era condiţionată, incertă, insuficientă şi contradictorie: "Suma de 150 de milioane de lei propusă de Adamescu trebuie cheltuită mâine, datoriile Astra sunt de peste 200 milioane de lei. Nu putem să aşteptăm sfârşitul anului, să ne permitem să punem în pericol contractele de asigurare şi interesul asiguraţilor. Până la sfârşitul anului avem nevoie nu de 150 milioane lei, ci de 1 miliard de lei".

Negriţoiu: "Fondul de Garantare are capacitatea să acopere cererile de despăgubire"

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are capacitatea şi resursele să acopere cererile de despăgubire din partea asiguraţilor Astra, conform legii, a spus, ieri Mişu Negriţoiu.

După declararea falimentului Astra de către instanţă, dosarele de despăgubire se transferă la FGA în termen de 30 de zile, conform preşedintelui ASF.

"Pasul următor pe care noi trebuie să-l facem pentru ca Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să intre în acţiune este să prezentăm cererea de intrare în faliment şi să obţinem decizia instanţei. FGA intră în acţiune doar după intrarea societăţii în faliment", a clarificat el.

Carmen Radu, preşedintele FGA, a spus că, de acum până la declararea falimentului, asiguratorul primeşte dosarele de daună, însă nu mai are voie să vândă poliţe noi: "Clienţii se vor adresa Astra, până când Fondul va prelua contractele de daună. Fondul va putea să facă plăţi doar la o lună după declararea falimentului".

Potrivit reprezentanţilor ASF, Astra are 1,8 milioane de asiguraţi şi 2,5 milioane de poliţe.

"Valoarea rezervelor de despăgubire este de 650 milioane de lei, impactul pe care l-am calculat noi este de 700 milioane lei şi fondul are un miliard de lei", potrivit lui Negriţoiu.

Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, şeful ASF considerând că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon.

Ca urmare a deciziei Consiliului ASF de retragere a administrării speciale la Astra, conducerea companiei va fi preluată până la declararea falimentului de conducerea executivă existentă înainte de a se institui mandatul de administrare specială.

Consiliul FGA poate funcţiona, au mai spus reprezentanţii ASF, întrucât, Ministerul Finanţelor l-a numit membru pe Ştefan Nanu, directorul Trezoriei, alături de cei trei membri numiţi deja de ASF. MFP mai poate numi un membru în conducerea FGA.

La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 968 milioane lei.

PRECIZARE ASF: Tarom nu mai este asigurată la Astra

Referitor la declaraţiile domnului Gheorghe Piperea, reprezentanţii ASF ne-au transmis precizarea că Tarom nu mai este asigurată la Astra.

În august 2014, Gothaer a câştigat licitaţia pentru asigurarea flotei de aeronave a Tarom.

Andriescu (UNSICAR): Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile la Astra

Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări şi este chiar posibil să mai şi rămână fonduri, a declarat ieri, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

"Consecinţa acestei situaţii (intrarea Astra în faliment - n.r.) o să fie suportabilă de către asiguraţi. Despăgubirile vor fi plătite fie din banii care există în momentul de faţă în Astra, dacă există, nu am aceste informaţii, iar în momentul în care se termină acest fond intră în acţiune Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care va acoperi despăgubirile aferente. Sigur că nu se întâmplă peste noapte, nu este un proces care să dureze o săptămână, o să dureze mai mult timp, dar pentru sănătatea pieţei este foarte bine. Cred că banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile, chiar este posibil să mai şi rămână", a precizat Bogdan Andriescu, citat de Agerpres. Acesta susţine că o decizie în cazul Astra se impunea în condiţiile în care societatea înregistra de mai mult timp indicatori scăzuţi de solvabilitate şi lichiditate, ceea ce nu era sănătos pentru piaţă.

Potrivit lui Bogdan Andriescu, este posibil ca în următoarea perioadă contribuţiile pentru Fondul de Garantare a Asiguraţilor să crească un pic pentru că acesta trebuie reconstruit, suma existentă în acest moment fiind minimală pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

Pe de altă parte, Bogdan Andriescu susţine că singurii clienţi care vor resimţi unele efecte vor fi două companii care au de primit despăgubiri semnificative, în condiţiile în care despăgubirea a fost limitată la 100.000 de euro de persoană juridică sau fizică.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Misu cat mai rezista?!?

    Dar cloaca de la ASF? 

    1. deocamdata este sub "supraveghere speciala"

    Este o frauda imensa la ASTRA si a fost facuta cu complicitatea si incompetenta ASF !

    Statul ar trebui sa nationalizeze ASTRA pentru a evita implicatii mult mai grave. 

    In ce a constat administrarea asta speciala supravegheata de ASF? 

    Cum de sa ajuns in situatia asta pentru ca vorbim de o societate listata pe RASDAQ supravegheata de ASF, BVB .  

    Cine dracu sa vina sa subscrie la o societate aflata in insolventa, ba listata ba nelistata(poate stie asf situatia ca tot gireaza desfiintarea rasdqului), cu totul mascat sub umbrela asf-ului ?  

    In loc initieze nationalizarea ASF acopera frauda impreuna cu administratorul pentru a fura si banii din fondul de garantare a asiguratilor. 

    INCOMPETENTA, PROSTIE si FRAUDA in acest caz ASTRA .

    Ca si in cazul harinvest vinovatii sunt oamenii de buna credinta care vor suporta frauda prin fondul de garantare al asiguratilor iar HOTII vor ramane sa administreze(smenuiasca) activele ASTRA. 

    1. Caci Este acolo. Frau da. Altfel draga Theraflu ideea cu frauda Este doar o lozinca revolutionara de genul luati-l dupa Mine ca l belesc. Iar nea Misu e practic iresponsabil cand spune ca Ergo vrea da cumpere. Cine da aprobare Ergo din consiliul de Administrator cand nu zu parere Audit, nu zu rapoet financiar in AGA nu tu IFRS. Zu cumparai?

    Demisioneaza/va fi demisa URGENT, in bloc, inreaga Comisie Centrala de Supraveghere a Asigurarilor? 

    1. Citesc si articolul acesta si altele pe tema Astra si nu ma opresc din mirare sa vad atata scenarita; sincer o pun pe seama tehnicilor de aruncat praf in ochi, de trimis cititorul pe piste false.

      In concret: avem pe masa discutiei falimentul Astra; fireste, o tema grava si o lectie de capitalism. Astra a fost condusa de Adamescu si a fost condusa prost. Performanta unei firme de asigurari nu sta doar in cota de piata; de fapt, o crestere a cotei de piata este chiar elementul ce in mod uzual atrage atentia supraveghetorilor. Asta tocmai pentru ca performanta presupune o crestere sanatoasa, mai exact o crestere a cotei de piata in tandem cu profitabilitatea firmei si soliditatea capitalizarii acesteia. In cazul Astra cresterea cotei a fost facuta pentru ca din banii colectati astazi se plateau daunele pe politele de anul trecut, iar acest cerc vicios s-a tor accentuat; tipic unei scheme ponzi.  

      Cazul de fata este tipic pentru intalnirea unui individ lipsit de etica (Adamescu) cu un sistem de supraveghere corupt sau poate doar foarte slab (CSA, d-na Toncescu - mare presedinte la Carpatica acum! urmat de ASF). Consider ca orice alta tema aruncata in joc reprezinta fie o fumigena menita sa inlature atentia de la hotia facuta de Adamescu (si nu ma refer doar la banii luati din Astra pentru firma Medien si ajunsi cine stie in buzunarele cui; ci si la afacerea gandita de el la Astra, afacere ce nu era asigurare ci jecmanirea clientului de azi pentru plata celui de ieri in speranta ca mai reuseste si anul ce vine sa faca acelasi lucru, dar cu mai multi clienti pentru ca gaura tot crestea), fie o tema menita sa serveasca interese obscure ale unor indivizi legati mai mult sau mai putin de piata de asigurari (e.g. Piperea, Muntean etc - personaje ce nu s-ar fi ferit niciodata sa-l slujeasca pe Adamescu, dar acum sunt mari eroi ai pietei).

      In incheiere, chiar daca combinatia fatala de lipsa de etica in business si supraveghetor corupt/slab a existat, ASF-ul de astazi merita felicitat ca face curatenie, cu atat mai mult cu cat nu este vorba de un caz singular, ci se poate vedea clar o noua abordare atat timp cat in plus de Astra au actionat si la Carpatica (plan de redresare) si, de curand, si la Euroins - companie careia ASF nu i-a aprobat planul de masuri pentru lipsa de capital constatata de ASF prin exercitiul BSR, de peste 150 milioane EURO (o hotie bulgareasca, de aceasta data). Da, e foarte posibil ca preturile asigurarilor sa cresca, dar este cert faptul ca asiguratii vor primii servicii de claitate si nu surogate si minciuni cum iti putea spune de ani de zile orice taximetrist ca e cazul la Euroins, Carpatica, Astra si, mai nou, la Citi Insurance (probabil urmatoarea pe lista temelor de ingrijorare pentru ASF). 

    Eu am polita RCA la Astra valabila pana in Noiembrie. Nu m-am prins...ramane valabila sau trebuie sa fac alta?

    1. Ai grija sa nu te loveasca vreunul cu polita la ASTRA !

      iti fac rca cu maxim 200 ron indiferent de cilindree,b/m sau varsta,lasa nr de tel si te sun

      07647581501

      Te rog insa da oferta avantajoasa.Pentru prietenii meu am nevoie 12 Bucati 

      ptr tini 85 ron pi douashpe luni, banii jos okii la usha....

    Dl Piperea face cate afirmatii corecte legate de cele cu garantiile dar si unele pe care nu si le-a verificat. Tarom nu mai are de peste 1 an aeronavele asigurate la Astra. dar se pare ca da bine sa facem tragedia cat mai mare

    ai sa-mi bag, de dimineata pana acu facui 10 rcauri doar din fosti asigurati astra unii aveau polite valabile da' au mai facut la siguranta inca una...pe la euroins sau city,....bine bos

    eu lucre la allianz si nevasta la generali, directorasi level2, daca prind picior de astral il rup si le dau cu el in cap

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb