ASF: "Proiectul CEETAR ar putea distorsiona piaţa asigurărilor prin intervenţie administrativă"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2014

ASF: "Proiectul CEETAR ar putea distorsiona piaţa asigurărilor prin intervenţie administrativă"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat negativ proiectul de lege privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR), considerând că piaţa asigurărilor ar putea fi distorsionată prin intervenţie administrativă, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. "ASF a respins proiectul de lege pentru că nu ai nevoie de instituţii administrative, ci de instituţii de piaţă pentru evaluarea pagubelor, pentru că există suficientă expertiză în evaluarea pagubelor la instituţiile autorizate şi pentru că nu vrem să distorsionăm piaţa printr-o intervenţie administrativă", a declarat Mişu Negriţoiu, potrivit Agerpres.

Adoptarea legii privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) ar aduce prejudicii majore asiguraţilor şi pieţei locale de asigurări, apreciază Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordării despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).

Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică în data de 10 aprilie 2014, iar în 9 mai a primit avizul Consiliului Legislativ.

Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare. Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto, susţin UNSAR şi UNSICAR.

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare sau poate fi contestată doar în instanţă, ceea ce îi conferă evaluatorului drepturi depline şi intangibile, determinând pentru părţile care înţeleg să o conteste costuri substanţiale pentru soluţionarea litigiului în instanţă, afirmă asigurătorii.

Potrivit UNSAR şi UNSICAR, dovadă a faptului că sistemul de acordare a despăgubirilor pe segmentul auto funcţionează în forma actuală o reprezintă daunele de 435,75 milioane euro plătite de asigurători în 2013 pe segmentul RCA şi cele de 398,75 milioane euro plătite pe segmentul CASCO. Cumulate, acestea reprezintă aproximativ 90% dintre daunele plătite pe asigurări generale în 2013.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu am deloc incredere in securistul asta de Negritoiu. Intotdeauna ASF, UNSAR si UNSICAR au vorbit aceiasi limba si rezultatul a fost un dezastru, Daca astia ne asigura ca acest proiect e rau, puteti fi siguri ca va fi bun pt asigurati!

    Lichelele s-au pus de acord sa ne prosteasca! 

    ASF nu-si gaseste rostul daca ar functiona Consiliul concurentei , aceste organisme ne sufoca si tot neprotejat ramii in fata asigurarilor.Un Corp al expertilor tehnici auto ar fi de bun agur,ce e bun in tarile din UE nu vrem sa luam, ne impiedica interesele meschine.Speram in adoptarea proiectului de lege.

    Deputatii aia, mai bine-zis derutatii aia din parlament sunt reprezentantii unor grupuri oculte de interes: expertii care nu mai au de munca, sau nu se mai satura de banii incasati pe expertize judiciare si extrajudiciare obligatorii! Au nevoie de o Vaca de muls obligatoriu...

    Si atunci au facut lobby pe langa cativa derutati care sa propuna acest proiect aberant de ''lege''... Ma mir cum de s-au trezit senatorii! POate au ceva mai multa carte decat ''deputatu' auto''... 

    Proiectul asta inseamna : 

    1. Bani in plus incasati de catre asiguratori pentru polite, tot de la noi, invocand obligativitatea evaluarii prin expert, deci suportarea costurilor de catre asigurati (in conditiile in care o expertiza auto este minim 1000-1500 lei). Ce faci daca valoarea daunei e de 8-900 lei? Creste costul despagubirii la dublu pentru ca platesti un parazit de expert CECAR? Sau CETAR ...tot un catar! 

    2. Nu toate politele de asigurare, cu costuri majorate, vor necesita evaluari, pt ca nu vor face toti accidente, dar costurile suplimentare vor ramane incasate asiguratorilor, ca procent aplicat la toate politele... 

    Deci e falsa indignarea reprezentantilor asiguratorilor, pentru ca cei prejudiciati cu adevarat vor fi numai soferii-platitlor ai politelor RCA -CASCO! 

    Mai bine, parazitii aia de la ASF, platiti imoral de bine, in frunte cu shmekeru' ala de Mishu Negriciosu' si-ar face treaba si ar aplica amenzile fara ''discriminari'' la cea mai mica incalcare a legii (existente) de catre asiguratori. 

    Iar soferii vinovati pentru tentaive de frauda sau fraude consumate sa fie obligati expres la inchisoare cu executare si confiscarea intregului prejudiciu produs ! Si cei care i-au favorizat... 

    Maine o sa apara o lege care va spune ca ''nu mai poti cumpara haine fara sa treci pe la un designer vestimentar din CDSAR -Corpul Stilistilor si Designerilor Autorizati din Romania''...etc. 

    Deja i-a agitat pe traducatorii autorizati...Ce mai urmeaza? 

    S-a dat tunul cu Notarii, Executorii judecatoresti, Expertii judiciari, Lichidatorii judiciari, Mediatorii- cam fasaita treaba... 

    CA MAMA MA_SII MAI URMEAZA? Sa nu mai respiram fara taxa platita la ANAF- si aprobare de la deputatii astia penali din parlament cu P mic?

    Cred ca urmeaza o revolta populara cu foc si sabie! Cat de curand! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb