ASF reacţionează la acuzaţiile lui Fercală şi spune că acţionează cu bună-credinţă

M.G.
Piaţa de Capital / 30 aprilie 2020

ASF reacţionează la acuzaţiile lui Fercală şi spune că acţionează cu bună-credinţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reacţionat astăzi la acuzaţiile lui Mihai Fercală, despre care afirmă că nu mai are calitatea de reprezentant al SIF Transilvania (SIF3). ASF spune într-un comunicat remis BURSA că acţionează cu bună-credinţă, echidistanţă şi în limitele legii.

Totodată, ASF dezminte acuzaţiile lui Fercală şi spune că este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale.

"Autoritatea nu a acţionat şi nu va acţiona în niciun caz la presiunea vreunei entităţi publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare", afirmă ASF.

Ieri, Mihai Fercală i-a transmis lui Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, că "un om normal nu poate înţelege cum, atât de senin, încălcaţi legile acestei ţări în folosul unor grupări infracţionale", Fercală făcând referire la o parte din Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania coagulată în jurul fostului arbitru de fotbal Constantin Frăţilă.

ASF mai spune că "îşi rezervă dreptul de a sesiza organele competente şi de a formula acţiuni în instanţă împotriva celor care aduc în mod deliberat atingere atât demnităţii şi bunei reputaţii individuale, cât şi prestigiului instituţional".

ASF a respins luna aceasta autorizarea lui Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas, drept componenţi ai Directoratului SIF Transilvania şi a suspendat de la tranzacţionare acţiunile societăţii. Respingerea autorizării s-a făcut pe motiv că directoratul nu a depus documentaţia completă în acest sens. După cum zice Fercală însă, momentul deciziei ASF de nevalidare a fost tărăgănat (probabil peste trei luni), printr-o corespondenţă de tragere de timp.

Ulterior, la AGA din 28 aprilie, o parte din Consiliul de Supraveghere de la SIF Transilvania l-a acuzat pe Mihai Fercală că a închis sala unde trebuia să se desfăşoare AGA, în ciuda faptului că AGA cu prezenţă fizică nu avea avizul DSP şi al Poliţiei, după cum ne-au spus angajaţii SIF Transilvania.

Redăm mai jos, integral, comunicatul ASF:

"Având în vedere informaţiile publicate în ultima perioadă de către Societatea de Investiţii Financiare Transilvania S.A. (SIF Transilvania S.A.) pe site-ul propriu, mesaje semnate de către anumite persoane care nu mai au calitatea de reprezentanţi ai acestei societăţi, în care sunt aduse acuzaţii grave la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) şi a membrilor Consiliului A.S.F., Autoritatea doreşte să facă următoarele precizări:

- A.S.F. dezminte cu fermitate afirmaţiile publicate ca reacţie la măsurile întreprinse de Autoritate pentru restabilirea condiţiilor de legalitate în ceea ce priveşte funcţionarea SIF Transilvania S.A., precum şi pentru respectarea drepturilor acţionarilor acestei societăţi;

- A.S.F. acţionează cu bună-credinţă, cu echidistanţă şi în limitele legii care îi oferă atribuţii privind reglementarea şi supravegherea pieţelor financiare non-bancare din România;

- A.S.F. este, conform legii, singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale. Autoritatea nu a acţionat şi nu va acţiona în niciun caz la presiunea vreunei entităţi publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare.

Conducerea şi angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară îşi rezervă dreptul de a sesiza organele competente şi de a formula acţiuni în instanţă împotriva celor care aduc în mod deliberat atingere atât demnităţii şi bunei reputaţii individuale, cât şi prestigiului instituţional".

Replica de ieri a lui Mihai Fercală pentru Gabriel Grădinescu:

"Domnul vicepreşedinte al ASF dezinformează în mod voit acţionarii SIF Transilvania şi piaţa, spunând că Autorităţii de Supraveghere Financiară nu i s-a anulat nici o decizie vreodată, vrând să dea impresia de infailibilitate; în realitate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat definitive Deciziile ASF nr. 381/2011, 974/2014, ca şi art.124-125 din Regulamentul ASF nr. 6/2014; amintiţi-vă de revocarea propriei Decizii 1995/2016, adoptată de ASF ilegal, fără numarul de voturi necesar al comisarilor. Domnule vicepreşedinte, întrebaţi Direcţia Juridică din ASF, să vă explice înainte de a-i dezinforma pe acţionarii noştri!

Cine vă dă dreptul, domnule vicepreşedinte, să stabiliţi care comisari au voie să voteze şi care nu, în şedintele convocate de dumneavoastră în ASF?

Unde scrie în legislaţia ASF că puteţi interzice unui comisar care nu e de acord cu dumneavoastră, că nu are voie să voteze?

Vă era frică ca nu veţi obtine aprobarea de către comisari a infracţiunilor săvârşite de dumneavoastră la presiunea lui Frăţilă Constantin?

De ce ignoraţi Hotărârea nr.307/08.04.2020 a Tribunalului Braşov, care suspendă, până la judecarea pe fond, hotărârea ilegală a Consiliului de Supraveghere de alegere a lui Andănuţ ca preşedinte CS la SIF Transilvania?!

Pentru dumneavoastră nu e valabil ce este înscris la ORC Braşov şi anume că Szabo Ştefan e preşedinte?!

Cine vă obligă să încălcaţi atât de flagrant legea 31/90,republicată, art. 153.1, art.153.3 şi art.153.9 alin. 3, obligând Bursa de Valori să publice Rapoarte curente redactate de personae interzise de o lege organică?

Dacă nu cunoaşteţi legea, consultaţi din nou pe angajaţii ASF din Direcţia Juridică şi dacă nici ei nu o cunosc, atunci ASF este o autoritate infracţională.

Prin ordinele dumneavoastră dezinformaţi flagrant piaţa, acţionarii, alte autorităţi publice, toate doar la ordinul lui Constantin Fraţilă...sau al cui altcuiva?!

Un om normal nu poate înţelege cum, atât de senin, încălcaţi legile acestei ţări în folosul unor grupări infracţionale. Sper ca Parlamentul României, Procurorul general al României, DNA, DIICOT şi alte instituţii să se sesizeze din oficiu!".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. a luat-o razna dl fercala

    si-a burdusit o pensie frumoasa timp de 30 de ani de cerbicie din activele altora ...ar putea sa-i fie destul  

    Dupa ce ca stau pe salarii uriase , iau decizii aberante- in mod evident la presiunea diverselor grupuri- , sunt acolo numiti politic si sunt profund incompetenti, mai au si tupeul sa clameze moralitatea. Macar sa taca acolo in cloaca lor...

    Comisarii tot trag speranta ca fiind servaibili ai sanse sa ramana pe pozitie. Dar le vine randul . 

    Ia uite ce a trecut de Camera Deputatilor : "Articolul 10, alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:„Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage demiterea, de drept, a Consiliului ASF”. 

    Articolul 12, alineatul 1, se modifică și va avea următorul cuprins: "g) În cazul membrilor executivi, în situația în care există documente care atestă măsurile defectuoase, cu puternic impact negativ, asupra pieței de care sunt responsabili, conform art. 8 alin. 1. " - parca e scris la fix pt Gradinescu , fraierul care semneaza si care e singurul care o sa plateasca pt aiurelile bagate sub nas de directorii de acolo.

    1. Da fercalezule, ai dreptate tindu-i partea unui infractor, pentru ca in coformitate cu L 74 / art.53 cu trimitere la Codul Penal art.348, FERCALA ESTE INFRACTOR !

      Si asta spune si comunicatul ASF 

      SIfureala numar 3 ia uite matale si la ASF si mai ales ca dreptatea se livreaza politic. Daca asefeii erau competenti asa cum zice legea si nu cum zice politicul nu se ajungea aici.

      Nu am de luat partea la nimeni pentru ca la sfirsit pierdem cu totii.

      Daca faci parte din grupul mafiotilor atunci e alta poveste... 

    ASF, da drumul la tranzactionare pe SIF 3!!!

    1. Anonimule, asta se va intampla cu siguranta cand fercala paraseste baricada de la SIF. Pana atunci, da-i si lupta, da-i si scuipa imprejur. Mosul e cuckoo, azilurile il asteapta ! Sau parnaia !

    Asa este cand in institutii toti sunt numiti pe criterii politice. De la cine vreti profesionalism? Ei merg doar pe interese de grup si de partid. Au facut muci si SIF3. SIF1 isi muta profitul in paradisuri fiscale, 0 dividente. Pe actionari cine sa ii protejeze Hotii si Mafiotii ca autoritatile dorm. Scandal pana la cer de numai intelegi nimic. Ca sa iti faci dreptate in Romania dureaza procesele 10 de ani si tu ramai doar cu dreptatea, iar ei cu infractionalitatea si cu banii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb