ASF reduce ponderea terenurilor în acoperirea rezervelor tehnice ale asigurătorilor

V.B.
Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redus de la 40% la 25% ponderea maxim admisă a terenurilor şi construcţiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor şi a eliminat terenurile agricole şi extravilane din categoria activelor admise luate în calcul pentru acest indicator, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Prevederile se află într-un proiect de normă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor, aprobat ieri de Consiliul ASF.

"Proiectul are un puternic caracter prudenţial şi vizează anumite modificări/completări în activitatea de asigurări generale şi în asigurările de viaţă, pe care asigurătorii le vor aplica începând cu raportarea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exerciţiului financiar 2014", se arată în documentul citat.

Totodată, creanţele de asiguraţi şi intermediari (care sunt luate în considerare până la nivelul rezervei de primă şi numai în măsura în care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile) vor avea prevăzută explicit în contracte data de la care se calculează cele 30 de zile (termenul iniţial de plată prevăzut în contract), orice rescadenţare ulterioară urmând să nu fie luată în considerare.

În plus, ASF a eliminat cheltuielile de achiziţii reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activităţii de asigurări generale.

De asemenea, asigurătorii vor fi obligaţi să aplice o limită de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători cu sediul social în alt stat decât cele din Spaţiul Economic European şi Elveţia şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating: Standard & Poor's, A M Best, Moody's şi Fitch, se mai arată în comunicat.

ASF aminteşte că în piaţa autohtonă de asigurări activează 37 de societăţi de asigurare: 20 dintre acestea practică doar asigurările generale, 9 doar asigurări de viaţă, iar 8 practică ambele categorii de asigurări. La nivelul anului 2013, ponderea asigurărilor în PIB (primele brute raportate la Produsul Intern Brut) reprezenta 1,31% din PIB.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb