ASF s-a pregătit pentru falimentul "Astra"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2015

ASF s-a pregătit pentru falimentul "Astra"

Mişu Negriţoiu: "Dacă majorarea de capital nu are rezultat, nu avem altă soluţie decât falimentul"

Autoritatea vrea un mecanism de rezoluţie pentru asiguratori

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are resursele şi instrumentele necesare ca să facă faţă falimentului "Astra Asigurări", în cazul în care majorarea de capital va eşua, a spus, ieri, preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu.

"Avem diverse simulări pentru cel mai rău scenariu posibil, în privinţa Astra", a precizat domnul Negriţoiu, adăugând: "Dacă majorarea capitalului Astra nu reuşeşte, nu avem altă soluţie decât falimentul".

Potrivit domniei sale, cea mai mare parte din rezervele Fondului de Garantare, de 900 milioane lei, va trebui cheltuită în cazul în care planul de administrare specială a companiei Astra nu va reuşi.

Mişu Negriţoiu a precizat că, în această situaţie, ASF va lucra cu asiguraţii, cărora va trebui să le plătească obligaţiile.

În luna martie, Administratorul special al "Astra", KPMG Advisory SRL, a decis majorarea capitalului social al asiguratorului cu aproximativ 425 milioane lei, conform planului de redresare, după ce, anul trecut, compania a atras 65,08 milioane de lei, în urma subscrierilor făcute de cinci acţionari.

"Majorarea de capital este în faza de pregătire a prospectului", a spus Mişu Negriţoiu, care a precizat că termenul limită pentru atragerea de capital este în vară.

Până la cinci investitori sunt interesaţi de preluarea Astra Asigurări, dintre care niciunul nu este prezent pe piaţa românească de profil, dar situaţia trenează din cauza unei "chestiuni de preţ", a mai spus preşedintele ASF, precizând că efortul de capital necesar este substanţial.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit, în februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constatat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

În contextul problemelor din piaţa noastră a asigurărilor, ASF vrea un mecanism de rezoluţie pentru a putea interveni în redresarea companiilor cu probleme.

"Am pregătit un proiect de lege pentru redresarea şi rezoluţia asiguratorilor. Acesta nu există la nivel european, dar facem o muncă de pionierat, pentru că avem o situaţie mai dificilă în piaţa noastră.

Autoritatea a prezentat mecanismele de bază care ar putea fi iniţiate de Autoritate: "Vânzarea activelor, totală sau parţială, către o entitate viabilă, în termeni comerciali; Transferarea activelor sănătoase către o entitate-punte special creată, cu durată limitată; separarea activelor (acest instrument se utilizează doar împreună cu primele două instrumente de rezoluţie)".

În combinaţie cu mecanismele menţionate sau independent, este prevăzută şi posibilitatea de reducere a valorii instrumentelor de capital şi de conversie a datoriilor în capital, conform ASF.

Potrivit Autorităţii, mecanismele de rezoluţie nu presupun implicarea unui efort bugetar: "În cazul înfiinţării unei entităţi-punte, capitalul iniţial va fi constituit din resurse la dispoziţia Fondului de Garantare a Asiguraţilor, rol de capitalizare ce va reveni ulterior unui Fond de rezoluţie, care poate finanţa şi aplicarea unuia dintre instrumentele de rezoluţie".

La finele anului 2014, Fondul de Garantare al Asiguraţilor avea capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 10% faţă de 2013, iar disponibilităţile însumau 909,11 milioane de lei, cu 7,6% mai mult faţă de anul precedent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimata echipa KPMG va rog sa precizati daca la evaluarea potrivit careia firma era nevoita sa aplice cererea de intrare in insolventa a fost luat si norma IFRS 4 in considerare. Va multumesc anticipat.

    De la momentul initial Astra a mirosit a hoit. Nu acoperea decit 15% din polite. Teapa de abia acuma vine iar Negritoiu trebuie sa curete rahatu lui Adamescu. E rau sa fii om de kkt ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb