ASF şi Transelectrica, noi fronturi în bătălia Ciurezu versus Pogonaru

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2014

ASF şi Transelectrica, noi fronturi în bătălia Ciurezu versus Pogonaru

Adrian Puşcu, directorul "Prodplast Imobiliare", l-a reclamat pe Tudor Ciurezu la ASF, pentru abuz de piaţă şi manipularea pieţei de capital, în cazul cumpărărilor de acţiuni PPLI făcute de SIF Oltenia

Tudor Ciurezu: "Tranzacţiile respective au fost raportate de fiecare dată în piaţă, iar volumul este insignifiant"

Adrian Puşcu, directorul general al "Prodplast Imobiliare" (PPLI), a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să analizeze tranzacţiile efectuate de SIF5 Oltenia cu acţiuni "Prodplast Imobiliare", de la finalul lunii iulie, când cotaţia PPLI a sărit cu 290%, acuzându-l pe Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5, de abuz de piaţă şi manipulare a pieţei de capital.

Acesta pare să fie contra-atacul grupului din jurul omului de afaceri Florin Pogonaru, după ce Tudor Ciurezu a contestat în instanţă ultimele adunări generale ale "Prodplast Imobiliare" şi "Nord" SA (controlate de familia Pogonaru), care vizau desprinderea centrului comercial "Veranda" pe o societate nouă şi finanţarea sa. De altfel, conflictul deschis la PPLI a reprezentat doar un alt front în războiul pornit la începutul acestui an între Pogonaru şi Ciurezu, pe fondul unor neînţelegeri legate de pachetul de 6% deţinut de SIF5 la BCR.

Adrian Puşcu a transmis ASF că, în perioada dintre redactarea de către SIF Oltenia a cererii de completare a convocatorului AGA PPLI şi publicarea acestuia, Tudor Ciurezu a cumpărat în numele şi pe contul SIF5 acţiuni PPLI, cotaţia urcând cu 290%, pe parcursul a cinci şedinţe, la maximul de 17,38 lei/unitate.

Potrivit unor surse din piaţă, domnul Puşcu susţine că, în discuţii purtate cu Andrei Pogonaru, fiul lui Florin Pogonaru, Tudor Ciurezu s-a oferit să vândă acţionarilor majoritari atât acţiunile PPLI deţinute de SIF, dar şi cele în nume propriu.

Astfel, domnia sa a solicitat Autorităţii să cerceteze faptele pentru abuz de piaţă şi manipulare a pieţei de capital şi să ia măsurile legale care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală, dacă este cazul.

În opinia domnului Puşcu, propunerea de vânzare a acţiunilor deţinute în mod personal de către Tudor Ciurezu naşte suspiciuni privind intenţia de a le tranzacţiona, în baza informaţiilor privilegiate.

Preşedintele SIF5, în schimb, consideră că a respectat toate regulile de raportare.

"Cumpărările respective au fost raportate de fiecare dată în piaţă, iar volumul este insignifiant în raport cu deţinerea pe care o are SIF5", ne-a spus Tudor Ciurezu, adugând: "SIF Oltenia a efectuat aceste tranzacţii din dorinţa de a-şi consolida poziţia. Nu au fost efectuate cumpărări pe bază de informaţii privilegiate, întrucât informaţiile cu caracter de noutate au fost transmise de către acţionarul NORD SA (care deţine 32% din PPLI) şi publicate a doua zi în raportul efectuat către societate pentru piaţă.

De altfel, informaţiile furnizate de către societate, la solicitarea acţionarului NORD, de completare a ordinii de zi cu punctele ce au făcut obiectul AGEA, nu sunt de natură a influenţa preţul în sensul creşterii acestuia. Din contră, sunt de natură să determine îngrijorarea acţionarilor minoritari, din cauza transferului principalului activ (chiar singurul) deţinut de societate către o altă societate asupra căreia aceştia din urmă nu vor mai avea nici un fel de control.

Totodată, acţionarii minoritari sunt îndreptăţiţi să fie îngrijoraţi de soarta deţinerii lor, ca urmare a comportamentului agresiv şi în interes propriu de care au dat dovadă acţionarii ce constituie nucleul majoritar al societăţii. A se vedea aportul terenului deţinut de societatea NORD SA către societatea Floreasca Development, care de la o valoare de aport de 500.000 de euro a fost valorificat de către Floreasca, în mai puţin de o lună, pentru suma de peste 2 milioane de euro, diferenţă de care au profitat în majoritate societăţile deţinute de familia Pogonaru".

Tudor Ciurezu spune că este adevărat că a făcut o ofertă acţionarilor majoritari să cumpere acţiunile PPLI deţinute de SIF Oltenia: "Da, este adevărat. La AGOA PPLI, când acţionarul majoritar a refuzat să ia parte la şedinţa de alegere a Consiliului de Administraţie, am lansat oferta să se gândească eventual la cumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de către SIF Oltenia, din dorinţa de a stinge acest litigiu şi a evita deteriorarea valorică a plasamentului deţinut de SIF Oltenia. Aceasta nu reprezintă o noutate. Inclusiv în perioada precedentă, când s-a pus problema divizării asimetrice a societăţii, am lansat posibilitatea suplimentară a acţionarilor minoritari de a ieşi din societate în situaţia în care hotărârile luate la nivelul societăţii de către acţionarii majoritari nu răspund doleanţelor lor".

Preşedintele SIF5 consideră că oferta să vândă şi acţiunile pe care le deţine personal este firească: "Nu puteam să vând plasamentul SIF şi să rămân eu cu acţiunile, sau invers". Domnia sa precizează că discuţia pe care a avut-o cu Andrei Pogonaru a avut loc la Adunarea Generală, în prezenţa tuturor acţionarilor. "Nu am avut o discuţie privată cu Andrei Pogonaru", ne-a spus domnul Ciurezu.

Potrivit lui Adrian Puşcu, SIF Oltenia controlează 31% din PPLI, iar Tudor Ciurezu 0,29%.

ASF a răspuns solicitării ziarului "BURSA" referitoare la plângerea formulată legată de acţiunile PPLI: "De principiu, ASF nici nu confirmă nici nu infirmă existenţa unor sesizări care pot sta la baza unor investigaţii legate de activitatea de tranzacţionare. De asemenea, ASF îşi rezervă dreptul de a nu comunica public detalii privind investigaţiile derulate/ în derulare, fie că ele sunt inţiate în urma unor sesizări, fie că fac obiectul autosesizării.

În măsura în care analizele tranzacţiilor cu titlurile diverşilor emitenţi arată nereguli, ASF aplică măsuri sancţionatorii, concretizate în decizii, iar ele sunt diseminate după momentul transmiterii lor către cei sancţionaţi".

Front şi la Transelectrica

Până se pronunţă ASF, Tudor Ciurezu a mai deschis un front la Transelectrica (TEL), cu ocazia alegerilor pentru Consiliul de Supraveghere. Andrei Pogonaru este deja membru în Consiliul de Supraveghere TEL.

Acţionarii TEL sunt convocaţi pe 6 noiembrie să aleagă unii membri în Consiliul de Supraveghere, care erau numiţi provizoriu, însă, pe ordinea de zi, figurează, la cererea SIF Oltenia, alegerea Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ.

SIF Oltenia a semnalat unele inexactităţi şi neadevăruri în CV-ul lui Andrei Pogonaru, postat pe site-ul TEL, precizând că acesta nu a fost niciodată implicat în dezvoltarea şi administrarea SIF Oltenia, potrivit unei adrese transmise Transelectrica.

ÎN CV-ul depus în mai 2013, Andrei Pogonaru menţiona că s-a ocupat de dezvoltarea şi administrarea a numeroase companii, printre care enumera şi SIF Oltenia.

Domnul Pogonaru şi-a modificat, însă, CV-ul depus acum, precizând, la experienţa profesională, că a făcut consiliere informală pe probleme de guvernanţă corporativă inadecvată, la SIF Oltenia.

Andrei Pogonaru ne-a declarat: "Doresc să subliniez faptul că, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din mai 2013, SIF Oltenia a votat cu 100% din voturile disponibile, pentru candidatura mea în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, fiind în totală cunoştinţă a detaliilor din CV. Toate activităţile din CV sunt conforme cu datele prezentate, iar SIF Oltenia a avut posibilitatea să se sesizeze încă de la momentul votului, din 2013, dacă acele informaţii nu s-ar fi dovedit reale".

Şi reprezentanţii Prodplast Imobiliare au făcut precizări referitoare la sesizarea SIF5 către Transelectrica: "Considerăm că SIF Oltenia recurge la o cheltuire necorespunzătoare a resurselor acţionarilor prin acţiuni care nu reprezintă interesele societăţii, ci reprezintă un atac personal al domnului Tudor Ciurezu".

În adresa către Transelectrica, SIF Oltenia remarcă şi faptul că societatea Good.Bee Services Ro SRL a fost înfiinţată la 1 septembrie 2008, astfel că Andrei Pogonaru nu putea să fie administrator acolo din septembrie 2007, aşa cum scria în CV-ul său din 2013. În varianta transmisă acum, domnul Pogonaru precizează că a fost membru al boardului la Good.Bee Services GMBH în perioada august 2007- septembrie 2008 şi ulterior, al boardului Good Bee Services Ro SRL.

Andrei Pogonaru, profit de sute de mii de euro din afacerea good.bee, închisă, ulterior, de BCR

Pe lângă activitatea de management, Good Bee Services Ro SRL a fost o afacere foarte profitabilă pentru Andrei Pogonaru personal.

Pe 4 mai 2009, Good.Bee Services CEE GMBH, care deţinea 99,99% din "Good.Bee Services Ro SRL" îi vinde un pachet de 10% lui Andrei Pogonaru, pentru suma de 77.861 euro. Patru luni mai târziu, pe 21 septembrie 2009, Andrei Pogonaru vinde un pachet de 4,78% din Good Bee Services Ro SRL la Erste Bank Beteiligungen, pentru 577.861 euro, cu un profit de 538.930 euro.

Andrei Pogonaru ne-a transmis: "Tranzacţia a fost realizată pe baza unei evaluări a activelor şi a planului de afaceri ale companiei, la un preţ de piaţă, confirmat prin tranzacţii subsecvente cu părţi sociale ale Good.Bee Services Ro SRL. O activitate profesională intensivă dedicată proiectului, pe parcursul a mai mulţi ani, a precedat crearea companiei Good Bee Services Ro SRL cu scopul de a oferi servicii bancare pe telefon mobil pentru populaţia României fără acces la infrastructura bancară. În acea perioadă, a fost atrasă ca acţionar în cadrul Grupului şi una dintre cele mai mari firme de plăţi prin telefon mobil din Africa. Echipa implicată a creat un produs bancar accesibil şi atractiv, aprobat de Banca Naţională a României, iar în faza iniţială (2009) baza de clienţi a companiei a crescut exponenţial. De asemenea, principalii operatori de telefonie mobilă din România, Orange şi Vodafone, au fost parteneri good.bee.

Vânzarea părţilor sociale a fost determinată, deci, printr-o evaluare din acel moment, în condiţiile pieţei".

În septembrie 2012 Good.Bee Services Ro SRL a devenit BCR Partener Mobil SRL.

Iniţial, o subsidiară a holdingului good.bee, deţinut de către Erste Group şi Fundaţia ERSTE, compania good.bee Services RO s-a lansat pe piaţa românească în martie 2009, oferind serviciul good.bee prin care asigura accesul la servicii bancare de bază: un cont curent în lei la BCR pentru a primi venituri sau a ţine banii în siguranţă, un card de debit Visa Electron pentru retrageri de numerar şi cumpărături şi serviciul de tranzacţionare mobilă pentru a obţine informaţii, a primi şi trimite bani sau a plăti facturi, potrivit unui comunicat al BCR, din 2012.

BCR Partener Mobil SRL a fost radiată luna trecută, în urma lichidării. BCR ajunsese să deţină societatea în proporţie de 99,9%.

BCR Partener Mobil SRL a avut anul trecut o pierdere de 4,26 milioane de lei, după un minus de 5,15 milioane de lei în 2012.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Uite inca un model de a evita taxele datorate

    1. “Nu puteam să vând plasamentul SIF şi să rămân eu cu acţiunile, sau invers".

      “Invers” inseamna ca: daca intr-o dimineata doamna Ciurezu cere bani sotului sa se duca la piata(de zarzavat), dl. Ciurezu intra pe piata (de capital) si vinde din actiunile pe care le detine in nume personal la PPLI. 

      Realizeaza insa ca ar face o nedreptate institutiei pe care o conduce si putand lua orice decizie de unul singur, vinde proportional din detinerile SIF5 la PPLI. 

      Cand mai intrati pe piata (de zarzavat) doamna Ciurezu? 

    schema cu beizadeaua devine din ce in ce mai populara.

    1. Mai frate dar modelul Goe al mamitichii e etern. Cum mama naibii n-a mai gasit Erste un specialist pana la beizadeaua lu pogo.Sau asta e comisionul de succes pentru privatizarea si nelistarea BCR ului. Daca ne amintim bine Pogo a fost consultantul sef atunci Si ne ducem tocmai in Africa sa gasim cel mai mare partener ?Oare tot in Africa ar trebui sa caute BCR ul sutele de milioane de euro provizioane? hai ca poate ne pricopsec astia si cu ebola si pe urma tot ei ne aduc vacinul:)

      Prin “cazul PPLI”Domnul Ciurezu isi asigura continuitate la dosarul pe care il are la DNA(dna procror Moraru) pentru manipularea de piata cu actiuni SIF5 cumparate in nume personal “in cazul Ford”. Naravul din fire n’are lecuire, decat prin conexare de catre DNA.

      E foarte interesant daca exista vreo regula la SIF uri pentru investitiile pe care le fac managerii in nume personal in aceleasi actiuni in care investeste si SIFul 

      MPESA, Paypal, etc. toate vin din africa, nu numai Ebola e de-acolo.

    Faptul ca Ciurezu face oferte cu SIF Oltenia si își vinde si acțiunile deținute in nume personal "la pachet" arata că exemplul lui Dinel nu-l sperie cu nimic. "Eu sunt SIF Oltenia" eu ma joc cu banii actionarilor ca si cand ar fi ai mei.

    1. pai si banii bcr ului sunt tocati de Pogo prin Cipru si Amsterdam de te miri ca nu le uita numarul. Dar Naila domnu Pogonaru vine maine la proces? Ca o cautam de 2 ani si nu o gasim, sa fie plasata tot in Africa? familia pogonaru trebuie sa plateasca pentru crimele de la Timisoara si nici pana azi nu a platit un leu. Dar vine ea si ziua cand le veti plati voi pe toate. Chitac e socrul Dvs, corect?A sfarsit la Jilava. Condamnat pentru omor deosebit de grav. Corect? Nu v-ati oprit, v-ati combinat cu Vantu, ati praduit RRA ul ati supt BCR ul si din toate privatizarile au curs comisioanele in valuri. Gresesc? Domnu Pogonaru dvs veti sfarsi in ridicol. Opriti pe goe sa mai spuna prostii. Si daca tot a dat norocul financiar peste Dvs platiti datoriile morale victimelor crimelor familiei dvs, nu mai purtati oamenii prin procese inutile si imorale!

    "Cumpărările respective au fost raportate de fiecare dată în piaţă, iar volumul este insignifiant în raport cu deţinerea pe care o are SIF5",

    Definiti “insignificant” Domnule Ciurezu! E sub un million de euro sau sub 100 de mii sau sub 10 mii? 

    La salariul dvs de 480 de mii de eurpo pe an s-ar putea sa avem notiuni diferite despre “insignificant” 

    C urios ca legea nu distinge in deinirea infraciunii dupa notiunea de “insignificant” in detinerile personale in raport cu detinerile institutiei pe care o conduci.

    1. Este foarte interesant ca postacii care se ocupa de spalarea dosurilor lui Sobo si ale lui Anghel, prin extensie, se manifesta si asupra fam Pogo....este posibil oare ca omul de afaceri sa fi utilizat si pentru acest serviciu mecanismul de joint venture??? :) :) :)

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb