ASF SUSŢINE CĂ FURTUL ACŢIUNILOR ŞEFULUI IFC ROMÂNIA ESTE SINGULAR Hoţia la plural: Alt furt de acţiuni

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2013

Hoţia la plural: Alt furt de acţiuni

ASF afirmă că nu a primit nicio sesizare

Păgubitul spune că a sesizat ASF şi Poliţia cu patru luni în urmă

Poliţia zice că nu a avut timp să se ocupe

Un nou caz de furt de acţiuni, asemănător celui în care victimă a căzut şeful IFC România Ana Maria Mihăescu, ne-a fost semnalat de către un cititor, ceea ce arată că în piaţa noastră de capital astfel de "evenimente" nu sunt izolate, deşi reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ne-au declarat, săptămâna trecută, că nu au identificat situaţii similare celei a şefului misiunii din ţara noastră a IFC.

Domnul Gheorghe Palade ne-a declarat că, la începutul lunii mai, a fost înştiinţat, prin corespondenţă, de Intercapital Invest că i-au fost vândute acţiunile aflate în păstrare la Depozitarul Central, pe secţiunea 1, operaţiune care s-a derulat fără să existe un ordin din partea domniei sale. Contravaloarea acţiunilor vândute a fost depusă într-un cont deschis la o agenţie din Bucureşti a Millennium Bank, în baza unui act de identitate fals, a adăugat domnul Palade. Valoarea prejudiciului se ridică la 52.000 lei, potrivit domniei sale.

Cititorul ne-a precizat că, iniţial, pe data de 14 aprilie, a fost contactat telefonic de un angajat al ING Bank Bucureşti Agenţia Gorjului, pentru a ridica un card de debit pe care l-ar fi solicitat. În urma insistenţelor persoanei în cauză, Gheorghe Palade s-a dus la respectiva agenţie, pe 26 aprilie, şi a constatat că există o cerere de eliberare a cardului înregistrată pe numele său de către o persoană care deţinea o carte de identitate cu aceleaşi date de identificare (data naşterii, Codul Numeric Personal şi adresă) cu ale sale, singura diferenţă fiind fotografia din document, care nu îi aparţinea. "Astfel, le-am atras atenţia angajaţilor de la agenţia bancară ING că se aflau în faţa unui furt grosolan de identitate şi am cerut demararea cercetărilor penale, pentru identificarea autorului de uz de fals şi tentativă de fraudare a proprietăţii", ne-a declarat domnul Palade, care afirmă că a depus sesizări cu privire la tentativa de furt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, de care aparţine, şi la Secţia 21 de Poliţie Bucureşti, pe raza căreia au avut loc faptele.

Reprezentanţii ING Bank România ne-au confirmat înregistrarea sesizării din partea domnului Gheorghe Palade, adăugând că acesta a primit o adresă din partea băncii, prin care i s-a recomandat să se adreseze instituţiilor statului şi că, de asemenea, au formulat un răspuns şi către Poliţia Română, ca urmare a solicitării de informaţii din partea acestora.

Cititorul păgubit ne-a declarat că, în urma furtului efectiv din luna mai, a transmis, pe 7 mai, sesizări către Inspectoratul General de Poliţie (IGP) Bucureşti, ASF, Depozitarul Central, Intercapital Invest şi Millennium Bank, însă nu a primit niciun răspuns până în acest moment.

Oficialii Secţiei 21 de Poliţie Bucureşti i-au precizat, săptămâna trecută, că agentul însărcinat cu cazul său nu vizualizase încă înregistrarea cu persoana care a făcut solicitarea de eliberare a cardului la ING Bank, din cauză că nu a avut timpul necesar la dispoziţie.

Reprezentanţii Depozitarului Central (DC) ne-au declarat că au informat autorităţile abilitate cu privire la sesizarea domnului Gheorghe Palade, precum şi pe domnia sa, însă nu pot să ofere detalii suplimentare referitor la acest caz, având în vedere că cercetarea aspectelor în cauză nu îi aparţine. "Depozitarul Central nu are în evidenţele sale sume de bani rezultate din vânzarea instrumentelor financiare, neavând în obiectul de activitate tranzacţionarea instrumentelor financiare evidenţiate în sistemul propriu, fapt pentru care nu avem competenţa de a ne pronunţa cu privire la eventuale sume de bani rezultate din vânzarea instrumentelor financiare sau vânzarea cu sau fără acordul deţinătorilor a respectivelor acţiuni, aceasta fiind de competenţa organelor abilitate", se arată în răspunsul DC.

Solicitările şi sesizările pe care Depozitarul le primeşte din partea acţionarilor societăţilor emitente fie sunt soluţionate potrivit competenţelor proprii acestuia (prin efectuarea operaţiunilor solicitate în conformitate cu reglementările aferente, transmiterea unui răspuns, etc.), fie sunt înaintate către alte autorităţi/persoane juridice abilitate să soluţioneze astfel de cereri, în funcţie de obiectul sesizărilor adresate, ne-au mai precizat oficialii DC.

Reprezentanţii ASF ne-au declarat că, în urma verificărilor făcute, nu au identificat până acum o sesizare către Autoritate din partea lui Gheorghe Palade cu privire la furtul sumei de 52.000 de lei.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Millennium Bank au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la acest caz.

Oficialii IGP Bucureşti şi Intercapital Invest nu ne-au oferit un răspuns până la închiderea ediţiei.

Ziarul BURSA a publicat joia trecută, ca prioritate absolută în presă, ştirea că şefului IFC Ana Maria Mihăescu i-au fost furate acţiuni în valoare de 200.000 de euro, tot în baza unui act de identitate fals. Ulterior, informaţia a fost preluată de restul presei.

Braţul de pensii private din ASF a decis, săptămâna trecută, să blocheze fondurile de pensii private să facă tranzacţii cu acţiuni, vineri şi ieri, pentru inventarierea portofoliilor, măsură pe care a caracterizat-o ca fiind "de prevenţie" şi care pare să aibă legătură cu cazul relatat de BURSA.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Nu stiu cum sa scriu. Avem sansa ca se scrie despre jafurile cu cravata dar avem nesansa ca este doar Bursa care scrie despre ele. Ce sa zic despre celelalte ziare , ma refer in special la cele nationale in frunte cu Ziarele financiare? Pai sa zic ca sunt nepasatoare? Nu cred. De ce? Pentru ca trebuie sa vanda. Sa zic ca sunt in legatura cu mafiotii? Nu cred. De ce? Pt ca sunt "serioase". Atunci nu_mi ramane sa zic decat ca sunt proaste. De ce? Pt ca nu stiu sa culeaga informatia. ... Totusi parca nu prea merge. Incerc sa ma decid ... Nepasatoare, corupte sau proaste ... To be or not to be. This is the question.

    1. Nu e cu sau, e cu si:

      nepasatoare, corupte si proaste. 

      Dupa parerea mea hotiile la nivelul acestea de 200.000 Euro sunt rezultatul nrepasarii, neatentiei, neprofesionalismului si de ce nu prostiei, celor care lucreaza in sistem (depozitar, SSIF, banci), ASF. Reducerile permanente de personal si schimbarea profesionistilor cu prietenii au dus la asa ceva. Mai grava este situatia la Megahotiile care se deruleaza sub ochii ASF si a actionarilor la SIF-uri. Din nou presa tace, ASF nu vede si nu aude iar guvernanta corporativa este doar un slogan, amplu descris in rapoartele publicate. De fapt starea de fapt se defineste ca "Nepasare si coruptie si neprofesionalism si prostie"..

      Vorba lui Make: Mai bine dansam Samba.

      cnvm nu are sesizare pentru astea, hotul nesesizat la cnvm e negustor cinstit !

      are sesizare

      soviani minte

      incepusem aproape sa cred a fi singurul care recunoaste intr-adevar valoarea ziarului lui Make. Compozitia dumnealui despre miscarile in ritm de dans m-au lasat fara suflare. As fi inceput sa fac un comentariu la acel text si as fi dorit sa-l semnez LEE NGAU pentru a le lua vantul din panze celor care mi-ar fi spus ca vreau sa-l pup intr-un mod neconventional pe maestru. Apoi m-am abtinut gandindu-ma ca intregul sir de ganduri pe care l-as fi asternut pe hartie(:-) ) ar fi fost suplimentar taxat de fraza: mai baiete esti dus cu pluta...Comentariile voastre m-au facut totusi sa ma bucur ca si altii ca mine au observat cum este cu prezentarea stirilor la alte redactii. Iar spre deosebire de voi o sa ma rezum la un singur ziar financiar. Ieri a fost revelatie, parfum, frenezie....Doamna regretelor portuare a fost citata ieri din conferinta Reuters ca vom investi cu pana la 200 milioane mai mult si vom face chiar si in ciuda tuturor celor care protesteaza, adica ne vom schista spre oprobiul fiecarei natii perfecte, cum ar fi cea austriaca , daca este sa fim din nou punctuali. Dar totusi nu era nici o ghilimea din care sa reiasa ca ar fi spus domnia sa. Undeva in text aparea umbra marelui Roiss , desi titlul era absolut clar "Petrom ar putea intra în domeniul gazelor de şist. Ce investiţii va face anul viitor". La fel ca la rodshoul de la Instanbul domnia sa este extrem de expresiv si in privinta gazelor nu numai a petrochimiei ("There we make some money")-Dacă ai gaze de şist, trebuie să le scoţi", a declarat atunci Roiss.- Plecand pe aceiasi filozofie deoarece bursa noastra este mica probabil ca suntem reticenti sa o aratam. Fiecare dintre noi am avea cu siguranta un complex de inferioritate. Totusi nu ar trebui. Iar maestrul Make face exact ce ar fi trebuit sa faca oricine ar fi citit ziarul Bursa cu cateva saptamani in urma, atunci cand a fost unul dintre putinele cotidiane economice care a publicat faptul ca Petrom va intra de pe 23 Septembrie 2013 in indexul STOXX EU Enlarged 15 , care este considerat drept un blue-chip index al tarilor care au accedat la UE dupa 2004. Cel mai frumos mi-a placut comentariul unui broker care intr-o emfaza superba a dat vina pentru cresterea de mai mult de 4% pe lichiditatea redusa. Totusi, extrem de interesant FP ar fi cumparat vineri intr-o veselie actiuni la SNP. Dar punctul culminant din seria Happy Hour in Romania este titlul din portalul Reuters "Romania's Petrom eyes 1 billion euro investment next year, shale gas", ca si cum sisturile s-au si servit dimineata la micul dejun. Dar asa cum declara tot doamna tancurilor petroliere asteptand zadarnic portul imaginar asa cum ar fi putut sa fie asemenea celui de la Schwechat (vedeti aici este o mare exemplificare a faptului ca nu am fost in stare sa cheltuim fondurile europene, banuiesc ca vreo opt miliarde si 150 de milioane ar fi costat :-) si am fi avut cel mai modern port devansandu-l pe cel din Austria si astfel am fi salvat si rafinaria Arpechim) , chiar daca ar fi citit ziarul Bursa tot nu ar fi putut sa dea un comunicat ad-hoc pentru a-i lasa sa se bucure si alti investitori de preluarea in indexul Stoxx , deoarece conform International Herald Tribune ar fi fost necesar sa se consulte probabil cu cei de la OMV , asa cum o face in cazul investitiilor in Europa. Pacat doamna Gheorghe, in felul acesta in loc de saracii cainii de la malul marii, ar fi avut ocazia si alti investitori sa se bucure de briza marii si sa stea la un pahar de vorba cu domnul Make "The Dean".

    Nu cred ca putem vorbi de nepasare sau lipsa de profesionalism. Este foarte dificil sa iti dai seama daca un buletin e falsificat, mai ales daca falsul e bine executat. Se pare ca de aici a pornit totul si aici trebuie cautate solutii. Cum poti observa falsul? Exista aparatura pentru un control eficient(gen bacnote sau carduri)?

    1. daca nu esti specialist in asa ceva....

      Radu Ghetea a solicitat accesul bancilor la baza de date a politiei pentru verificarea autenticitatii CI si a fost refuzat...

      Sunt doua functiuni care presupun atat cunoasterea clientului cat si verificarea datelor obtinute de la el. Nu inteleg cum ar putea cineva sa nu comunice cu o persoana cunoscuta si potenta ca d-na respectiva. Decat daca direct sau indirect a participat la jaf, ca agent. El poate trece cu vederea, primind smenul de la un prieten. Este usor sa obtii autorizare CNVM/ASF ca agent, apoi sa "sifonezi" tot felul de hotii de acest gen. E plina lumea de cazuri asemanatoare. Oare SSIF-ul cum a angajat agentul? Oare controlul intern ce a facut? Cum sa tratezi clienti de acest gen cu dezinteres si cu pasivitate? Sincer, nu cred ca brokerii nu au stiut. Nu cred nici alte lucruri care au scuzat neglijenta. Nu cred nici modalitatea de selectie si de retribuire a acestor agenti de catre SSIF. Administratorul SSIF-ului ce D-zeu pazeste? Dar adjunctii lui? Toate documentele se verfica si se contrasemneaza, de CI si de contabil. Poate sunt prea multe SSIF-uri, care-si impart prea multi clienti si care castiga prea putin ca sa asigure supravegherea si siguranta tranzactiilor. Oricum, agentii de brokeraj au niste responsabilitati clare si daca nu respecta unele dintre ele, se pot intampla asemenea situatii. E clar, restul e gargara. Clientii ar trebui sa aleaga mai bine cu cine lucreaza. Una e sa mai ratezi cate o tranzactie sau cate un pont in piata si alta este sa lucrezi cu agenti care te pot si fura de actiuni sau de bani.

      E bine ca sunt opinii diferite, fiecare cu dramul ei de dreptate, dar toate aceste lucruri nu ar fi avut loc daca exista o procedura automata de verificare a actului de identitate. ASF si politia ar trebui sa se ocupe putin si de preventie, sa ajute operatorul ala "lenes si dezinteresat" sa nu mai gresasca. Ma cam indoiesc ca vreuna din "victimile colaterale" ar fi fost implicata in vreun fel, numai in pielea lor sa nu fi...

      N-au timp de asemenea mizilicuri! Oare asta nu-i nepasare? Dar lipsa de raspuns a celorlalte autoritati sesizate ce-o fi?

      Dar sa-si ia spaga ii intereseaza pe respectivii? 

    Ne aflam in fata unor cazuri de furt de identitate. E greu sa verifici perfect cand clientul(hotul) vine cu buletinul, cu extrasul de cont bancar in original etc,etc.

    Daca il refuzi sau il intarzii un pic iti sare in cap seful, cnvm si clientul ca intarzii executarea ordinelor. 

    Cnvm nu ar trebui sa tina sub pres aceste cazuri si modul de lucru ci ar trebui sa le transmita catre brokeri, depozitar , banci si chiar sa le faca publice.

    A sanctionat brokeri de la actinvest de-si pana la urma daca au avut toate hartiile si au respectat procedurile nu era vina lor pentru ca ei insusi au fost inselati. Asa ca cnvm este vinovat de aceste cazuri pentru ca nu exista preventie la depozitar respectiv cineva sa analizeze zilnic transferurile dela depozitar sau intre brokeri. Ar fi trebuit ca in momentul in care clientul isi schimba brokerul sa vina si cu o copie a BI, extras de con si si datele de contact avute la celalat broker prin care a cumparat actiunile. Lantul acesta de slabiciuni estre intretinut de incompetenta cnvm. 

    1. Nu-i adevarat, pardon. Deschiderea unui cont presupune completarea unor informatii. Un broker autorizat are obligatia sa le verifice. Nici un sef n-o sa-l penalizeze pentru verificari ulterioare, ba mai mult, completarea informatiilor si veridicitatea lor este controlata de o persoana numita "control intern", care de cele mai multe ori este foarte specializata. Daca cei de mai inainte nu stiu aceste treburi, atunci nu-si fac treaba si trebuie schimbati din functie. O persoana ca d-na de la IFC, o vanzare de acest fel, identificarea unor falsuri, nu se pot face decat cu acceptul direct sau indirect al brokerului. Fie ca "cineva", un prieten de-al lui, a aranjat asta, si i-a dat ceva sa inchida ochii, fie ca brokerul a fost indeajuns de neglijent, rezultatul este acelasi. E-adevarat ca se controleaza CI-ul, insa conteaza si celelalte informatii. Chestia cu inselatul brokerilor este ca si "vandutul de castraveti gradinarului". SSIF-urile ar trebui sa nu mai angajeze atatia brokeri nepriceputi, autorizati pe banda rulanta, platindu-i cu sume foarte mici (sau comisioane foarte mici), ci mai putini si mai buni, mai experimentati. Brokerul specializat miroase repede aceste lucruri pentru ca el trebuie "sa cunoasca clientul" in primul rand. Daca sefii mai mici si mai mari s-au lenevit, trebuie schimbati. Multi habar n-au de ce nu merge piata de capital, lucreaza doar pentru 3-4 clienti mari si altceva nu fac. Isi iau 2-3.000 euro pe luna si-si platesc agentii de brokeraj cu sume mici, iar acestia sunt exact la fel ca si sefii lor. Trebuie sa recunoastem ca si SSIF-urile sunt vinovate de neglijenta, iar daca nu este neglijenta, este coruptie. De ce sa modifice programele de tranzactionare in mod eficient, cand pot plati sute de mii de euro altora, de la care primesc comision, pentru alte bazaconii care nici acestea nu tin pasul cu rapiditatea si cu functiunile principale ale brokerilor si traderilor. Sugestia mea este ca actionarii SSIF-urilor sa-si mai inlocuiasca administratorii din cand in cand, sa dea suflu nou firmelor, pentru ca altfel acestea se imbacsesc si devin lenese si pline de dezinteres.

      Din ce am vazut la TV "clienta" a venit in persoana si semana aproape identic cu doamna de la IFC.

      Daca maine vine un Daianu fals la dumneavoastra in persoana sunati la birou la cnvm sa-l verificati ?

    In urma cu mai multi ani, inainte de 2000, am fost contactat de politie pentru un furt de actiuni la Tunele Brasov. Actionar era tata decedat. Eu nu stiam ca au fost sustrase, luate dividentele si restituite dupa ce politia a incput sa faca cercetari. Firma de VM a fost suspedata de la tranzactionare, dar dupa o luna a obtinut dreptul de a continua activitatea. Argumentul a fost ca frauda s-a produs la o filiala fara personalitate juridica din Tg Mures. Nu am primit nici o stire despre urmarile actiunii de delapidare.

    1. Nu cred aceasta bazaconie. Din exemplu personal stiu ca CNVM/ASF poate verifica tot ce tine de reglementarile lor, de agenti, de SSIF-uri, de actiuni, de transferul banilor catre banci. Cand ajunge la banci, atunci se opreste ca n-are putere. Cand ajunge la hotie, n-are putere cum are Politia. Ei nu pot decat sa inregistreze dosarul la Politie si de obicei o fac repede. Politia in schimb, e altceva, ei chiar pot amana arestarea, pot amana orice, pot primi bani de la interlopi, pot vinde chiar cazul catre cei care au organizat hotia. Sau pur si simplu n-au timp, n-au prioritate, n-au .... n-au... Dar nu cred ca CNVM/ASF tolereaza asemenea lucruri. Ca dovada, este singura institutie care penalizeaza permanent agentii, SSIF-urile si conducerea lor. Mai departe nu au puterea si raspunderea necesara. Eu asa stiu... Eu stiu ca Politia este de vina, impreuna cu procurorii de caz. Poate or fi prea putini. Poate or fi prea putin platiti. Poate or fi prea manjiti, la fel ca si judecatorii, grefierii si alti justitiari romani, care blocheaza rapiditatea proceselor. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta, insa sunt si eu patit si asta am constatat.

    Acuma mai e o chesite. Cand ai 200.000 euro in actiuni, nu iti verifici si tu macar trimestrial situatia contului? Chiar daca sunt puse "bine" la Depozitar, nu ceri si tu un extras de cont? Iar daca nu ai timp, faci contract cu o SSIF sau o banca custode, care iti trimit raportari lunare. Zic si eu, nu dau cu parul...

    1. Cred ca fiecare trebuie sa-si faca treaba: eu cistig 200 000 de euro, tu mi-i pastrezi in integritatea lor, lucru pentru care te platesc cu alti bani cistigati de mine, din care il platesc si pe supraveghetorul tau si pe toti cei din piata de capital, pentru ca niciunul dintre voi nu vine sa impinga la coarnele plugului, ca mine, de unde scot 200 000 de euro.

      Totusi, sunt oameni care traiesc si castiga din alte surse. Isi investesc banii, temporar sau pe termen lung si-si vad de treaba. Dar agentul autorizat care se ocupa de ei, ce pazeste? Una este ca piata sa produca pagubele si alta este ca din cand in cand, agentul sa mai contacteze clientul si sa mai bea o cafea cu el, sa-i spuna ce mai pe pe piata, cum ii mai merg investitiile. Si sa fie atent la ordinele clientului si la cererile lui. Altfel, de ce mai e nevoie de brokeri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb