Asia Times: Prăbuşirea First Republic Bank semnalează probleme mai ample ale băncilor americane

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2023

Sursa foto: facebook / First Republic

Sursa foto: facebook / First Republic

Crizele bancare din SUA sunt înrădăcinate într-un sistem ce recompensează asumarea de riscuri excesive şi câştigurile pe termen scurt, în defavoarea stabilităţii sistemului

First Republic Bank a devenit, recent, al doilea mare faliment bancar din istoria SUA (exceptând prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers), după ce creditorul a fost naţionalizat de Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) şi vândut către JPMorgan Chase & Co., la data de 1 mai 2023. First Republic este cea mai recentă victimă a panicii care a lovit băncile mici şi mijlocii din SUA după falimentul Silicon Valley Bank (SVB), în martie 2023, notează o analiză prezentată de Asia Times.

Prăbuşirea SVB şi, mai nou, a First Republic Bank subliniază modul în care impactul deciziilor riscante dintr-o bancă se poate răspândi rapid în sistemul financiar extins. De asemenea, această situaţie ar trebui să ofere un impuls factorilor de decizie şi autorităţilor de reglementare să abordeze o problemă sistemică ce a afectat industria bancară de la criza economiilor şi creditelor din anii 1980 la criza financiară din 2008, respectiv la recentele turbulenţe de după dispariţia SVB: structurile de stimulare care încurajează acţiunile cu risc excesiv.

Autoritatea principală de reglementare a băncii centrale (Fed) pare să fie de acord, conform sursei amintite. Pe 28 aprilie, vicepreşedintele pentru supraveghere al băncii centrale americane a prezentat un raport dur privind prăbuşirea Silicon Valley Bank, dând vina, pentru eşecul acesteia, pe gestionarea slabă a riscurilor, precum şi pe paşii greşiţi de supraveghere.

Conform analizei citate, în fiecare dintre crizele financiare din anii 1980, numitorul comun a fost riscul. Băncile au oferit stimulente care i-au încurajat pe directori să-şi asume riscuri mari pentru a creşte profiturile, cu consecinţe minore dacă pariurile lor erau pierzătoare.

First Republic a ajuns în proprietatea JPMorgan

Autorităţile americane au preluat, luni, controlul băncii regionale First Republic şi ulterior au revândut cea mai mare parte a activelor acesteia către gigantul JPMorgan Chase & Co., în speranţa că astfel vor pune punct unei crize bancare izbucnite în luna martie, transmite AFP.

First Republic, o bancă înfiinţată în 1985 la San Francisco, era supusă unor mari presiuni după ce luna trecută două bănci similare s-au prăbuşit: SVB şi Signature Bank.

Însă, First Republic Bank nu a reuşit să găsească un plan de salvare satisfăcător, iar săptămâna trecută a confirmat că numeroşi clienţi au retras depozite de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului, astfel că acţiunile sale s-au prăbuşit, notează Agerpres. Vineri, la închiderea sesiunii bursiere, First Republic nu mai valora decât 654 de milioane de dolari, faţă de peste 20 de miliarde de dolari la începutul anului.

Dacă în prima fază autorităţile americane păreau reticente la ideea de a salva a treia bancă într-un timp atât de scurt, până la urmă au intervenit şi au solicitat marilor bănci să preia în mod oficial First Republic. FDIC şi Trezoreria SUA au solicitat, la mijlocul săptămânii trecute, mai multor bănci să îşi exprime interesul, iar vineri, câteva dintre băncile interesate au primit acces la datele First Republic.

Falimentul First Republic este al doilea cel mai mare după cel al Washington Mutual, în luna septembrie 2008. Şi activele Washington Mutual au fost preluate, în ceea mai mare parte, de JPMorgan, care sub conducerea directorului general Jamie Dimon a venit de mai multe ori în sprijinul unor bănci în dificultate.

Potrivit termenilor unui acord anunţat luni dimineaţă, JPMorgan (cea mai mare bancă americană) va prelua toate depozitele First Republic, precum şi aproape toate activele, astfel că sucursalele băncii îşi vor putea continua activitatea în mod normal.

"Guvernul ne-a invitat, la fel ca şi pe alţii, să intervenim, iar noi am făcut acest lucru", a declarat Jamie Dimon într-un comunicat de presă, menţionând: "Operaţiunea permite minimalizarea costurilor pentru fondul de garantare a depozitelor bancare".

Operaţiunea se bazează pe faptul că împrumuturile First Republic trebuie să fie reevaluate în jos, iar autoritatea care se ocupă de garantarea depozitelor bancare (FDIC) a acceptat să preia o parte din pierderi. FDIC estimează că operaţiunea o va costa aproximativ 13 miliarde de dolari, sumă care va proveni din cotizaţiile vărsate de bănci.

Trezoreria SUA a salutat soluţia găsită şi a subliniat că sistemul bancar american rămâne "sănătos şi rezistent".

Joe Biden: "Sistemul bancar este în siguranţă"

Preşedintele american Joe Biden a încercat să-i liniştească pe americani că sistemul bancar al Statelor Unite este "în siguranţă şi sănătos", după ce autorităţile de reglementare au preluat First Republic Bank şi au vândut-o către JPMorgan, în speranţa că vor pune capăt unei crize ce durează de două luni.

Adresându-se jurnaliştilor luni după-amiază, Biden a salutat decizia autorităţilor de reglementare de a facilita vânzarea băncii, declarând că această mişcare va "da asigurări că toţi deponenţii sunt protejaţi, iar contribuabilii nu sunt în criză".

Oficialul de la Casa Albă a mai spus, conform Al Jazeera: "Aceste acţiuni vor da asigurări că sistemul bancar este sigur şi sănătos, iar asta include protejarea întreprinderilor mici din întreaga ţară".

Conform Al Jazeera, majoritatea conturilor de la First Republic depăşesc 250.000 de dolari, ceea ce înseamnă că nu erau asigurate de autorităţile federale de reglementare din SUA.

Dennis Kelleher, Better Markets: "Preluarea First Republic - o consolidare nesănătoasă a sectorului bancar"

Analiştii şi directorii din industria bancară spun că acordul de preluare a First Republic ar trebui să calmeze pieţele, dar subliniază că acesta are un cost: cele mai mari bănci devin din ce în ce mai solide, în timp ce băncilor mai mici le este tot mai greu să îşi susţină afacerile.

Dennis Kelleher, preşedinte - CEO al grupului de reformă Better Markets de pe Wall Street, susţine, potrivit Al Jazeera, că rezultatul licitaţiei pentru First Republic denotă "o consolidare nesănătoasă a sectorului bancar, concurenţă neloială, o creştere periculoasă a băncilor «too-big-to-fail», toate acestea dăunând băncilor comunitare, împrumuturile pentru întreprinderile mici şi creşterea economică". În opinia sa, autorităţile de reglementare au nevoie de un plan mult mai bun pentru băncile "periculoase", atunci când acestea au probleme.

First Republic a fost creată în 1985, de James "Jim" Herbert, fiul unui bancher comunitar din Ohio. Banca a fost cumpărată de Merrill Lynch în 2007, chiar înainte de criza financiară. A devenit din nou o bancă listată în 2010, după ce Merrill Lynch a fost cumpărată de Bank of America Corp. iar noul proprietar a decis să o înstrăineze.

Atracţia First Republic stîtea în clienţii săi bogaţi. Dependenţa sa de cei bogaţi a făcut-o vulnerabilă, cu un nivel ridicat de depozite neasigurate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Probleme vor mai veni pt banci, nu e vorba numai de obligatiuni, care dc stai bine sa te gandesti, in curand situatia s-ar putea inversa, cele cumparate de banci in 2023 s-ar putea sa creasca in valoare dc intr-adevar scade inflatia si dobanzile. Dar raman creditele ipotecare pt imobile comerciale, imobile la care le scade valoarea zilnic, sau in fine dar le scade, unele s-au ieftinit deja cu 40%, si care vor fi scadente curand, greu de refinantat, in special acolo unde nu sunt chiriasi. Adica multe zone. Din cauza pandemiei comertul si munca s-au mutat on line si nu au mai revenit.

    Probabil nu e ceva de netrecut totusi. Nu ca-n 2008, cand practic totul a fost un fel de excrocherie, tin minte si la noi in Ro, aparuse creditul doar cu buletinul, veneau oameni in magazin , luau ceva pe credit apoi fugeau repede peste drum sa mai ia si niste electrocasnice cu buletinul, repede pana nu le apare mobila in sistem. 

    Sistemul bancar american din cauza legislatiei

    tot mai permisive este greu de ținut la suprafață + inflația care este o piatra de moara la gatul ei momentan 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb