Asigurarea riscului de furt din locuinţe - o necesitate în mediul urban

G.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 octombrie 2022

Asigurarea riscului de furt din locuinţe - o necesitate în mediul urban

60% din furturile din locuinţe se petrec în zonele urbane Conform unui sondaj IRES, doar 7% din cetăţeni au asigurare facultativă pentru furt din locuinţe Acelaşi studiu mai arată că numai 23% au acasă montate sisteme de alarmă şi antiefracţie, deşi 87% consideră că este important să ne protejăm locuinţa de furt 8925 lei - valoarea medie a prejudiciului în dosarele penale de furt din locuinţă, în anul 2022

Riscul de furt de locuinţe este unul real şi de aceea cea mai bună metodă de combatere a acestui risc este prevenţia prin asigurarea facultativă a locuinţei pentru aceste situaţii neprevăzute şi prin apelarea la profesioniştii din domeniul sistemelor de supraveghere, monitorizare şi alarmare în cazul intrării în locuinţe a unor persoane străin, au afirmat participanţii la conferinţa de presă organizată, ieri, de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care împreună cu Poliţia Română şi Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS) au lansat campania #sigurACASĂ.

"Riscurile de afectare a locuinţelor sunt o realitate, iar printre acţiunile potrivite se numără şi creşterea nivelului conştientizării populaţiei cu privire la aceste riscuri, printre care se numără şi cel privind furtul din locuinţe", a spus, în deschiderea evenimentului, Alexandru Ciuncan, preşedintele UNSAR.

Reprezentantul companiilor de asigurare a prezentat un sondaj realizat de IRES pentru UNSAR, pe 811 proprietari, coproprietari şi persoane care intenţionează în următorii doi ani să îşi achiziţioneze o locuinţă, studiu din care reiese că 55% dintre respondenţi consideră că riscul cel mai mare privind locuinţa este incendiul. În top trei al riscurilor se mai situează cutremurul - 50% şi vijelia - 35%. Aceste riscuri sunt urmate d eexplozie - 27%, inundaţii - 24% şi furt din locuinţă - 20%.

"Practic, unul din cinci respondenţi la sondaj se consideră ameninţat de producerea unui furt, iar din studiu reiese că această temere există la persoanele în vârstă, cu precădere în Transilvania şi Banat. Dintre cei 20% care se consideră ameninţaţi de producerea unui furt din locuinţă, aproape jumătate afirmă că acest risc este mare şi foarte mare, în timp ce 35% consideră că acest risc este unul mediu. (...) În consecinţă, 87% din respondenţi spun că este importantă protecţia împotriva acestei infracţiuni, dar din păcate, foarte puţini din acest procent au o asigurare facultativă pentru furtul din locuinţe. Practic, doar 17% dintre cei asiguraţi, au asigurări facultative de locuinţă, iar procentul pentru asigurarea riscului de furt de locuinţă este mult mai mic", a declarat preşedintele UNSAR.

Din studiul întocmit de cei de la IRES la solicitarea UNSAR, mai reţinem că 57% dintre respondenşi nu deţin o formă de protecţie pentru furturile din locuinţă, 23% au sisteme de alarmă sau antiefracţie - senzori/cameră video, 10% au o uşă cu sistem antiefracţie şi doar 7% au asigurare facultativă a locuinţei pentru furt.

Deşi numărul furturilor din locuinţă a scăzut în primele opt luni ale anului 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (reducere de 800 de cazuri a numărului de infracţiuni şi reducere de 400 cazuri a furturilor prin efracţie), numărul furturilor respective rămâne destul de ridicat, a precizat comisar-şef Aurel Călin, şef al Serviciului de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române. El a mai arătat că 60% din furturile de locuinţe se produc în mediul urban şi doar 40% în mediul rural, la comune şi sate fiind vorba despre furturi de subzistenţă, din anexe gospodăreşti sau în urma împrietenirii infractorilor cu viitoarele victime.

"La furturile din apartamente, autorii vizează zone cu potenţial economic ridicat, mai bogate. De aceea, este necesar ca fiecare să îşi achiziţioneze sisteme performante de asigurare a locuinţelor, să nu deţină acasă mari sume de bani sau alte valori şi să nu posteze pe reţelele de socializare fotografii din zonele în care se află în concediu", a spus Aurel Călin.

Reducerea riscurilor de furt din locuinţe poate fi făcută prin dotarea imobilului cu sisteme tehnice de securitate, atât de natură mecanică, cât şi de natură electronică, a arătat Liviu Mateescu, preşedintele ARTS.

"Sistemele de alarmare sunt foarte importante în a pregăti proprietarul sau locatarul în faţa unui atac. Asigurătorul poate să îi despăgubească materiale în cazul unui furt, dar nu va putea niciodată să repare traumele victimelor, care aleg ulterior să se relocheze, deoarece se simt violaţi prin prisma faptului că le-a fost încălcată proprietatea. De aceea, pe lângă asigurarea facultativă pentru furtul din locuinţă, este necesară instalarea unui sistem de alarmă, instalare ce are la bază o analiză de risc privind vulnerabilităţile, ameninţările zonei respective şi statisticile puse la dispoziţie de Poliţie cu privire la procentele criminalităţii în zonă", a menţionat Liviu Mateescu.

Preşedintele ARTS îi sfătuieşte pe proprietarii imobilelor rezidenţiale şi pe locatari să apeleze în acest sens la firmele profesioniste din domeniu, care le pot oferi atât mentenanţa sistemelor de supraveghere şi alarmare a locuinţelor, cât şi verificarea periodică a funcţionării acestora, precum şi o bună reputaţie stabilită de verificarea şi autorizarea angajaţilor de către Poliţie şi de poliţa de răspundere profesională a fiecărui angajat.

"Securitatea nu este un cost, ci o investiţie în siguranţa ta, în liniştea membrilor familiei tale", a precizat Liviu Mateescu.

Vicepreşedintele ARTS, Niculae Ungar, a menţionat că "o cameră video nu prinde hoţul", şi de aceea este foarte importantă dotarea unei gospodării cu un sistem electronic de senzoristică, menit să genereze alarme şi să furnizeze informaţii că se întâmplă ceva, atunci când proprietarul nu se află acolo. El a mai spus că, pe lângă acestea se pot monta şi dispozitive mecanice sau electro-mecanice de blocare a uşilor, şi că ar mai fi nevoie de un contract de monitorizare cu o firmă de protecţie şi pază, precum şi de o asigurare în caz de furt. În ceea ce priveşte asigurarea facultativă pentru furt, Niculae Ungar a sugerat că firmele din domeniul asigurărilor pot oferi anumite beneficii la încheierea unor astfel de poliţe, celor care fac dovada instalării unor sisteme de securitate şi alarmare în locuinţe.

Situaţia în domeniul asigurărilor locuinţelor este una tragică atât timp cât din cele 9.6 milioane de locuinţe existente la nivel naţional doar 20% au încheiată asigurare obligatorie în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, şi doar 17% au asigurări facultative, care includ, printre altele, incendiile şi furtul din locuinţe, a arătat Alina Bărbulescu, specialist în Asigurări Generale al UNSAR.

"Asigurătorii pun la dispoziţia asiguraţilor clauze speciale pentru a preveni mai multe evenimente ce pot prejudicia bunurile existente în locuinţe. De exemplu, poliţele pot acoperi pagubele pricinuite de furtul prin efracţie, furtul prin tâlhărie, furtul prin folosirea fără drept a cheilor originale şi de actele de vandalism săvârşite cu acest prilej. Astfel, poliţa de asigurare facultativă include şi despăgubirea pentru distrugerea uşilor şi a ferestrelor în cazul furtului prin efracţie. Toate bunurile din locuinţă pot fi asigurate: mobile, covoare/mochete, obiecte de uz casnic, încălţăminte, îmbrăcăminte, echipamente de protecţie, electrocasnice, electronice, bijuterii, etc.. Poliţele sunt acoperite de asigurători, dacă asiguraţii ne asigură că dispozitivele de închidere a locuinţei funcţionează corect, că - acolo unde e cazul - funcţionează dispozitivele de prevenţie şi dacă anunţă autorităţile competente în cazul unui furt din locuinţă. În baza raportului eliberat de Poliţie care constată că este vorba despre un furt din locuinţă, asiguratorii plătesc despăgubirile prevăzute în poliţa de asigurare. Îi îndemn pe cetăţeni să încheie astfel de poliţe, mai ales că valoarea medie a prejudiciilor din dosarele penale de furt din locuinţe se ridică în acest an la 8925 lei, ceea ce înseamnă o afectare gravă a bugetului unei familii, ai cărei membrii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie", a spus Alina Bărbulescu.

În acest scop, UNSAR, ARTS şi Poliţia Română vor desfăşura în perioada octombrie 2022-ianuarie 2023 o campanie de prevenire a furtului din locuinţe sub sloganul #sigurACASĂ.

"Am prins în această campanie şi perioada sărbătorilor de iarnă, care este una cu potenţial ridicat de risc pentru furturile din locuinţe. Vom avea întâlniri cu cetăţenii, în cadrul activităţii de conştientizare şi vom realiza mai multe spoturi video, broşuri şi broşuri electronice. Cel mai important însă rămâne conştientizarea de fiecare dintre noi a riscurilor şi luarea măsurilor care sunt necesare pentru diminuarea drastică a acestora", a concluzionat comisar-şef Sorin Stănică, şeful Biroului Prevenire din Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb