Numărul total al poliţelor obligatorii PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a ajuns la 496.672 până la mijlocul lunii mai 2011, adică la numai 5,92% din totalul fondului locativ de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Marius Bulugea, director general al PAID.
Potrivit datelor furnizate de PAID, procentul actual este în creştere cu doar 0,18 puncte procentuale faţă de sfârşitul lunii martie. Din numărul locuinţelor asigurate, cele situate în mediu urban sunt 377.987, cu 76% mai multe decât în mediul rural.
Bucureşti este regiunea cu cele mai multe locuinţe asigurate prin intermediul PAID, cu 23% din totalul celor asigurate obligatoriu, după care urmează Muntenia, cu 18%, iar Transilvania şi Moldova au, fiecare, 15%. Maramureş, una dintre regiunile cele mai afectate de inundaţii, este regiunea cu cel mai mic procent de asigurări obligatorii de locuinţă încheiate (2%).
Marius Bulugea explică numărul scăzut al celor care şi-au încheiat asigurarea prin PAID, astfel: "Pun acest lucru pe seama confuziei. Este o confuzie teribilă între amânarea termenului de încheiere a asigurării şi obligativitatea acesteia".
Directorul PAID a declarat: "În condiţiile economice actuale, este puţin probabil ca statul să poată interveni semnificativ în caz de dezas-tru natural. Statul va fi preocupat de celelalte pierderi, pentru că în momentul în care se întâmplă o calamitate, este clar că ponderea pierderilor a tot ceea ce înseamnă drumuri, poduri şi infrastructuri deosebite este determinantă, respectiv mai mare faţă de cea a locuinţelor. (...) Nu credem că statul va putea interveni din punct de vedere financiar în a ajuta populaţia. Mai mult decât atât, potrivit legii, cei care nu deţin o asigurare nu vor mai primi despăgubiri".
Domnia sa a mai adăugat că, dacă asigurarea este percepută ca o taxă, programul asigurărilor obligatorii de locuinţe nu va avea şanse de reuşită.
Marius Bulugea a precizat: "Scopul legii este de protejare a locuinţelor împotriva celor trei riscuri şi nicidecum de sancţionare a celor care nu au poliţe de asigurare".
Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, a subliniat că Ordonanţa 2/2001, care reglementează regimul juridic al contravenţiilor prevede că lipsa poliţei de asigurare poate fi sancţionată şi cu avertisment. Domnia sa a menţionat: "Avertismentul este un element de realizare a obligaţiei dată prin lege, dar şi de menţinere a unei legaturi amiabile cu cetaţeanul".
Marius Bulugea speră că până la sfârşitul anului acesta asigurările încheiate de PAID vor ajunge la nivelul de 15 - 20%.