Asigurătorii: Introducerea constatului amiabil va creşte tentativele de fraudă

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2009

Unii asigurători se aşteaptă la o creştere a numărului de tentative de fraudă după introducerea constatului amiabil, în condiţiile în care această măsură se aplică înainte de implemetarea sistemului bonus - malus şi a unei baze de date comune privind dosarele de daună.

Constatul amiabil pentru accidentele rutiere uşoare, care se aplică de la 1 iulie, presupune ca şoferii implicaţi în avarierea maşinilor să-şi rezolve problemele legate de daune prin înţelegere reciprocă şi prin intermediul societăţilor de asigurare unde au încheiat poliţe.

"Introducerea acestei reglementări (constatul amiabil n.r.) înainte de implementarea sistemului bonus - malus şi implicit a unei baze de date comune referitoare la dosarele de daună deschise la societăţile de asigurare din Româ­nia va genera o creştere a tentativelor de fraudă mai ales în condiţiile în care nu există măsuri legislative pentru combaterea acestora", a declarat directorul adjunct Daune al EuroIns România, Ileana Lădaru, citată de NewsIn.

Ea susţine că fraudele majore au existat şi vor exista şi în viitor, însă se aşteaptă la o creştere a "daunelor de conjunctură".

Lădaru a explicat că vor exista persoane care vor deschide dosare de daună la mai multe societăţi de asigurare pentru aceleaşi avarii.

Oficialul EuroIns a mai spus că societăţile de asigurare vor fi obligate să ia măsuri pentru suplimentarea numărului de angajaţi în cadrul departamentelor de daune, control şi antifraudă, precum şi pentru instruirea celor care lucrează în cadrul acestor servicii.

Şeful Biroului Asigurări Auto, Generali Asigurări, Radu Ionescu, spune că în rândul asiguratorilor există temerea că tentaţiile şi tentativele de fraudă se vor înmulţi, mai ales că, şi în prezent, există destule cazuri de fraudă dovedite. El consideră, totuşi, că introducerea sistemului bonus-malus, preconizat la 1 ianuarie 2010, va tempera tentativele de fraudă.

"Stoparea sau identificarea tentativelor de fraudă depinde foarte mult de colaborarea între asigurători, funcţionalitatea unei bazei de date unice de asigurări şi daune la nivelul pieţei, sistemul bonus-malus, pregătirea specifică a inspectorilor de daune ai fiecărui asigurator", a explicat Ionescu.

El a subliniat că există, probabil, de zeci de ori mai multe cazuri de fraudă nedovedite, faţă de care "există doar suspiciuni, nu şi probe".

"Este posibil să sporească tentativele de fraudă, dacă se fac declaraţii nereale în ce priveşte locul şi cauza accidentului ", a declarat Dumitru Cerăceanu, specialist al pieţei de asigurări. Pe de altă parte, Cerăceanu susţine că societăţile de asigurări au nevoie de angajaţi foarte bine pregătiţi pentru a evita pe cât posibil astfel de probleme.

Antonio Souvannasouck, managing partner la brokerul de asigurare Asigest, subliniază că asigurătorii au nevoie de inspectori de daună foarte bine pregătiţi, care ar putea, de exemplu, proveni din rândul poliţiştilor de circulaţie.

Procedura de constatare amiabilă de accident se aplică de foarte mult timp în majoritatea statelor europene, simplificând circuitul administrativ specific obţinerii de către persoana prejudiciată a despăgubirii la care este îndreptăţită în baza asigurării RCA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb