Asigurătorii care preiau riscuri de catastrofă naturală vor fi obligaţi să constituie capitaluri proprii în funcţie de estimările cu privire la subscrieri şi programul de reasigurare, potrivit unor norme elaborate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
CSA a aprobat, marţi, proiectul de norme privind autorizarea, subscrierea şi cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală.
"În urma consultărilor cu piaţa, CSA a stabilit o nouă formulă de calcul pentru determinarea necesarului de capitaluri proprii ale asigurătorilor care subscriu ris-curi de catastrofă naturală. Aceas-tă formulă va fi aplicabilă, în aceiaşi termeni, atât societăţilor care asigură riscuri de catastrofă naturală prin produse facultative, cât şi Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Necesarul de capitaluri proprii ale asigurătorilor va fi determinat în funcţie de estimările cu privire la subscrierile riscurilor de catas-trofă naturală şi de programul de reasigurare al acestora", a anunţat CSA, într-un comunicat, citat de Mediafax.
Normele ţin cont şi de studiile de impact comunicate de societăţile care subscriu astfel de riscuri.
Preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, a declarat că majorarea subscrierilor în ceea ce priveşte ris-curile de catastrofă naturală, din anul 2011, a determinat comisia să monitorizeze mult mai atent evoluţiile de pe acest segment de piaţă.
"Subscrierea riscurilor de catastrofă naturală trebuie să fie dublată de politici prudenţiale de reasigurare şi de capitaluri adecvate ris-curilor asumate de societăţi. Prin aceste noi reglementări, CSA a creat o pârghie importantă pentru eliminarea eventualelor vulnerabilităţi ale pieţei de asigurări, în cazul producerii unor astfel de riscuri, urmărind totodată creşterea încrederii asiguraţilor că sunt mai bine protejaţi în cazul producerii evenimentelor pentru care s-au asigurat", a afirmat el.
Noile norme includ, de asemenea, cerinţe şi criterii cu privire la instituirea unui control pentru administrarea riscurilor asumate de societăţi şi menţinerea expunerii nete a acestora; acţiunile pe care asigurătorii trebuie să le realizeze în cazul în care doresc să îşi extindă capacitatea privind subscrierea ris-curilor de catastrofă naturală şi obligativitatea revizuirii profilului de risc de către Consiliul de Administraţie/Consiliul de Supraveghere când intervin modificări semnificative în strategia de dezvoltare a asigurătorului sau în situaţiile financiare ale acestuia, sau cel puţin o dată pe an.
Totodată, contractele de reasigurare trebuie să acopere întregul interval de subscriere a riscurilor de catastrofă naturală.
Normele vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.