Asistenţa psihologică, o carenţă pentru Avocatul Poporului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 mai 2021

Asistenţa psihologică, o carenţă pentru Avocatul Poporului

Instituţia Avocatului Poporului a publicat vineri un raport privind asistenţa psihologică din centrele de reţinere şi arestare preventivă

Starea centrelor de reţinere şi arestare preventivă din ţara noastră este una satisfăcătoare, conform informaţiilor cuprinse în raportul dat publicităţii de Avocatul Poporului, la finalul săptămânii trecute, în urma vizitării, în perioada 2015-2020, a 51 de astfel de centre aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române.

"În urma pronunţării de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Hotărârii-pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, având ca obiect condiţiile de detenţie din penitenciare şi centrele de reţinere şi arestare preventivă, Guvernul a adoptat o serie de măsuri în vederea soluţionării supraaglomerării şi îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. Inspectoratul General al Poliţiei Române a iniţiat demersuri în vederea creşterii capacităţii de cazare şi modernizării spaţiilor cu respectarea standardelor de cazare şi a spaţiului minim de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană custodiată. (...) În ultimii ani, au fost făcute reparaţii la nivelul multora dintre centrele vizitate, altele au fost nou construite sau au beneficiat de renovări, modificări, reamenajări substanţiale. Au fost vizitate centre nou construite care prezentau condiţii bune de cazare (ex. Maramureş, Iaşi, Galaţi, Alba), alte centre îndeplinesc condiţii de conformitate (Bihor, Ialomiţa). S-au făcut igienizări, reparaţii şi dotări la camere, toalete şi duşuri. Curţile de plimbare au fost reamenajate, astfel încât să fie folosite şi pe timp ploios, a fost achiziţionată aparatură sportivă. Au fost realizate modificări pentru a asigura intimitatea la duşuri şi toalete sau la zona în care se realizau convorbirile telefonice. Sectorul vizită în multe centre a fost reamenajat. Spaţiile comune (holuri de acces, curtea de plimbare) erau dotate cu supraveghere video", se arată în "Raportul cu privire la asistenţa psihologică în cadrul centrelor de reţinere şi arestare preventivă - Extras din constatările celor 51 de vizite ale Mecanismului Naţional de Prevenire 2015-2020".

Capacitatea totală de cazare a centrelor de reţinere şi arestare preventivă din ţara noastră a fost de 1576 locuri de cazare în anul 2020, an în care, în perioada pandemiei, au fost emise mai puţine mandate de reţinere şi arestare, fapt reflectat şi în gradul mediu de ocupare la nivel naţional - 50% -, doar în unele situaţii excepţionale atingându-se gradul de 84% (Galaţi, Iaşi), sau 71% (Neamţ).

Cu toate acestea, funcţionarii din cadrul Mecanismului Naţional de Prevenire (MNP) au constatat mai multe deficienţe cu privire la asistenţa psihologică în centrele de reţinere şi arestare preventivă, deficienţe care pot constitui o problemă de sistem.

"Pe parcursul vizitelor MNP în centrele de arest, nu s-a constatat realizarea unor evaluări clinice a persoanelor private de libertate şi folosirea unor instrumente clinice de evaluare (teste) de către ofiţerii psihologi (de exemplu, teste psihologice, scale şi chestionare pentru depistarea anxietăţii, depresiei, ideaţiei suicidare, teste de personalitate). (...) Drept urmare, cu acordul persoanei private de libertate, s-ar impune evaluarea statusului psihic, a riscurilor pentru fiecare persoană privată de libertate la depunerea în centrul de arestare şi a persoanelor care urmau un tratament psihiatric în scopul stabilirii unui plan de tratament care să includă (sau nu) o intervenţie psihologică/psihoterapeutică concomitent cu tratamentul psihiatric", se arată în raportul publicat de Avocatul Poporului.

Solicitarea respectivă este impusă de faptul că orice persoană privată de libertate, pentru a i se garanta respectarea dreptului la sănătate mintală înainte de stabilirea asigurării oricărei intervenţii psihologice, are nevoie de o evaluarea a statusului mintal.

"În unele situaţii, se impune evaluarea personalităţii, evaluarea funcţiilor cognitive, evaluarea comportamentală, evaluarea mecanismelor de coping/adaptare/defensive, care sunt competenţe specifice psihologului atestat în psihologia clinică. Aceste evaluări psihologice se realizează prin utilizarea unor probe psihologice care necesită dobândirea unor competenţe în aplicarea testelor şi interpretarea lor prin cursuri formative specifice organizate de asociaţii profesionale acreditate de către comisia clinică a Colegiului Psihologilor din România", se arată în raport.

În urma deficienţelor constatate, mai ales cu privire la persoanele vulnerabile, Avocatului Poporului a formulat un set de 14 recomandări esenţiale, printre care se regăsesc:

- cazarea a cel puţin două persoane în camera de detenţie pentru diminuarea riscului suicidar şi pentru reducerea sentimentului de izolare (în funcţie de fiecare caz) şi evaluarea riscului suicidar prin scale/instrumente psihologice specifice;

- înfiinţarea, în unităţile de poliţie, a unor camere/secţii special destinate pentru custodierea minorilor care să fie diferite de cele pentru custodierea adulţilor, pentru minimalizarea impactului încarcerării;

- acordarea dreptului minorilor de a avea vizite fără dispozitive de separare în vederea diminuării efectelor negative ale privării de libertate asupra dezvoltării fizice, psihice sau morale şi în situaţia vizitatorului minor;

- desemnarea prin ordin al şefului inspectoratului a unor agenţi de sex feminin care să asigure paza, supravegherea şi transferul persoanelor private de libertate de sex feminin;

- Adaptarea a cel puţin unei camere şi a unui grup sanitar pentru a fi utilizate de persoanele cu dizabilităţi;

- adoptarea unor strategii, politici şi regulamente interne, manuale, pentru protejarea şi tratarea corespunzătoare a deţinuţilor LGBTI.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articol propagandistic mizer, conceput să lovească în instituție...

    Începe pe o tema, apoi eșuează direct in bălării.... Ce treabă are una cu alta???

    Nu va e rusine? 

    o fi bagat capul in nisip ca strutul? Sunt curios daca intervine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb