Asistenţa tehnică pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene

Cristina Radu
Internaţional / 12 iunie 2017

Asistenţa tehnică pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene

Statele membre ale Uniunii Europene primesc fonduri europene semnificative pentru asistenţa tehnică în implementarea programelor operaţionale. În perioada 2007-2013, România a beneficiat de fonduri nerambursabile de 170,24 milioane euro, pentru programul de asistenţă tehnică, iar stadiul absorbţiei fondurilor în 2016 a fost de 86%, conform europarlamentarului Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii. În perioada 2014-2020, ţara are alocată o finanţare nerambursabilă de 212,77 milioane euro pentru programul de asistenţă tehnică.

Asistenţa tehnică acordată statelor membre este esenţială pentru o calitate crescută a proiectelor şi pentru creşterea capacităţii administrative de a implementa proiectele. Laurenţiu Rebega consideră că în anumite state membre, printre care şi România, autorităţilor locale şi naţionale le lipseşte capacitatea pentru a gestiona eficient fondurile europene şi întâmpină dificultăţi pentru păstrarea personalului calificat, o mare parte din fonduri fiind cheltuite pentru a acoperi costurile de personal.

Europarlamentarul crede că asistenţa tehnică se concentrează la nivel central şi nu ajunge efectiv până la beneficiar, care este responsabil de implementarea proiectelor la nivel naţional. Obiectivul nu este de a cheltui fondurile disponibile, ci de a le utiliza în beneficiul celor care le gestionează, pentru a oferi valoare adăugată proiectelor.

Pe 24 martie 2017, europarlamentarul Laurenţiu Rebega a propus o serie de amendamente la Raportul referitor la Perspectivele viitoare ale asistenţei tehnice în cadrul politicii de coeziune, în Comisia pentru Dezvoltare Regională din care face parte în Parlamentul European. Amendamentele au vizat: concentrarea asistenţei tehnice mai mult la nivel de proiect şi de beneficiar, posibilitatea folosirii fondurilor pentru asistenţa tehnică înainte de începerea programelor operaţionale şi crearea unei asistenţe tehnice pentru nevoilor locale specifice.

Amendamentele propuse au fost respinse, dar Laurenţiu Rebega susţine că ulterior aceleaşi idei propuse ca amendamente de un grup parlamentar, au fost adoptate pentru forma finală a textului adoptat în Parlamentul European. Acesta a adăugat însă că important este faptul că ideile respective au fost preluate, fiind mai puţin seminificativ autorul propunerii din perspectiva rezultatului.

Europarlamentarul a întrebat Comisia Europeană cum intenţionează să utilizeze experienţa actuală pentru a maximiza eficienţa asistenţei tehnice. În răspunsul din 2 iunie 2017, Comisia Europeană a afirmat că utilizarea asistenţei tehnice poate fi consolidată şi că îşi concentrează eforturile în sensul amendamentelor propuse de acesta. Comisia a precizat că în prezent caută o cale de a concentra oferirea de asistenţă tehnică în perioada de dinainte de începerea a programelor şi sprijină o abordare cu scop determinat a asistenţei tehnice la nivelul beneficiarilor finali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb