ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Decizia instanţei permite plata aproape integrală a păgubiţilor Harinvest"

A.I.
Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

"Soluţia Curţii de Apel Piteşti în cazul Harinvest este deosebit de importantă pentru menţinerea încrederii investitorilor în piaţa de capital românească", arată Asociaţia Brokerilor.

Prin soluţia dată de instanţă, clienţii Harinvest păgubiţi în luna noiembrie 2013 prin vânzarea neautorizată a activelor acestora îşi vor putea recupera aproape integral pierderile, arată Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital, într--un comunicat remis Redacţiei.

"Soluţionarea cazului Harinvest de către Curtea de Apel Piteşti va aduce un plus de încredere investitorilor, dovedind că mecanismele solide de reglementare şi supraveghere la care sunt supuse societăţile de servicii de investiţii financiare (intermediarii), operatorul de piaţă (n.r. Bursa de Valori Bucureşti) şi Depozitarul Central permit trasabilitatea tuturor operaţiunilor şi identificarea părţilor vinovate în cazul unor incidente", se arată în notificare.

Poziţia Asociaţiei Brokerilor vine ca urmare a deciziei de săptămâna trecută prin care Curtea de Apel Piteşti a anulat tranzacţiile de tip sell out efectuate între societatea de brokeraj Harinvest Râmnicu Vâlcea şi Banca Comercială Română (BCR) în anul 2013 şi a obligat BCR să plătească 19,7 milioane de lei către Harinvest, decizia fiind definitivă.

Banca Comercială Română nu este de acord cu decizia instanţei, precizându-ne săptămâna trecută că intenţionează să o conteste.

Potrivit Asociaţiei Brokerilor, anterior soluţionării în justiţie a cazului Harinvest, Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), la care toţi intermediarii din piaţa de capital sunt membri, a demarat, în luna noiembrie 2017, procedura de plată a compensaţiilor în acest caz, cei peste 100 de investitori prejudiciaţi primind despăgubiri în limita a 20.000 euro prevăzută de sistemul de compensare al pieţei, valoarea totală a despăgubirilor apropiindu-se de un milion de euro.

"Decizia definitivă a Curţii de Apel Piteşti va permite plata aproape integrală către investitori a sumelor rămase după despăgubirea acordată de Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI), precum şi recuperarea de către Fond a sumelor utilizate pentru despăgubire. În acest fel, vor fi repuşi în drepturi investitorii păgubiţi, iar FCI va putea să îşi reîntregească fondurile, aspecte care nu pot fi decât benefice pentru piaţa de capital românească", se arată în comunicat.

Totodată, Asociaţia Brokerilor punctează că managementul riscului şi protejarea activelor clienţilor sunt obligaţiile principale ale oricărui intermediar, iar încălcarea acestor obligaţii trebuie să atragă după sine corecţiile necesare, astfel încât atât investitorii, cât şi ceilaţi intermediari din piaţă, să fie cât mai puţin prejudiciaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Scandalul Harinvest a aparut in presa in decembrie 2013! Fondul de compensare a investitorilor a compensat in noiembrie 2017 ???? Adica dupa 4 ani????? Ori e o greseala ori chiar e o reglementare idioata sa fii compensat tocmai dupa 4 ani !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb