Organizarea defectuoasă de la nivelul Camerei Deputaţilor prejudiciază interesele consumatorilor, arată reprezentanţii Asociaţiei CREDERE. Aceştia şi-au arătat dezamăgirea faţă de amânarea dezbaterilor pe marginea legilor "anti-cămătărie", programate, iniţial, pentru ziua de luni.
Comunicatul CREDERE menţionează: Înţelegem prioritatea şi importanţa unui astfel de eveniment. Cu toate acestea, ne exprimăm dezamăgirea faţă de această amânare prin prisma unei organizări defectuoase la nivelul Camerei Deputaţilor, de natură a prejudicia interesele consumatorilor prin amânarea repetată a adoptării unor soluţii legislative viabile. Nu mai puţin important de menţionat faptul că la şedinţa de luni, 17 februarie 2020, îşi anunţaseră prezenţa un număr 300 de persoane direct interesate de propunerile legislative anterior menţionate.
Totodată, constatăm un intens lobby din partea industriei bancare, manifestat în momente cheie şi practicat prin aceleaşi mijloace: prezentarea unor studii de impact necredibile, plătite din banii sistemului bancar şi care anunţă indirect o prăbuşire de facto a statului român în eventualitatea adoptării unor legi în materia protecţiei consumatorilor de servicii financiare. De altfel, acest comportament alarmist practicat de către industria bancară în România a fost devoalat în Croaţia, acolo unde documentele interne ale Raiffeisen Bank Croaţia arătau că aceasta îşi propune să influenţeze opinia publică prin prezentarea unor aspecte mai puţin veridice în mass-media".
Consumatorii au anunţat că vor face demersuri pentru reprogramarea de urgenţă a propunerilor legislative, astfel încât dezbaterile să se realizeze la o dată certă, predictibilă, în interesul cetăţenilor: "Ne exprimăm încrederea că reprezentanţii noştri din Parlament vor avea intenţia reală de a rezolva o parte dintre problemele grave cu care se confruntă consumatorii de servicii financiare din România, prin adoptarea unor legi viabile într-un interval de timp cât mai scurt".
De altfel, debitorii au transmis, astăzi, mesaje pe adresele de email ale preşedinţilor comisiilor specializate din Camera Deputaţilor, solicitând introducerea celor patru legi pe ordinea de zi a comisiilor, săptămâna viitoare.
Amintim că în jur de 300 de împrumutaţi în franci elveţieni (CHF), din Bucureşti, dar şi din ţară, îşi anunţaseră prezenţa, luni, la ora 16.00, în comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor care urmau să dezbată pachetul de patru legi "anti-cămătărie" promovate de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.
Cele patru iniţiative legislative sunt Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).
Proiectele de lege au fost aprobate de Senat, urmând să fie dezbătute în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
1. Constitutia Romaniei
(mesaj trimis de Popescu în data de 15.02.2020, 08:15)
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
Adica sa-i transformi in sclavi pe viata acordand credite in CHF.
Adica Guvernul Romaniei, Parlamentul si in speta BNR erau obligate prin Constitutie sa protejeze clientii de astfele de credite.
Sunteti in culpa cu totii si rezolvati odata problema pentru ca o sesizare la CEDO pe tema asta de catre clienti va costa statul scump.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de STATY în data de 15.02.2020, 09:26)
MULTUMESC , PENTRU PAREREA D-V , DOMNULE , DAR DATI-MI VOIE SA SPUN SI EU CEVA : CEI CARE S-AU IMPRUMUTAT LA VREMEA RESPECTIVA IN FAIMOASA MONEDA NUMITA FRANC , N-AU FOST NICI COPII MICI , SI N-AU AVUT 4 CLASE !!! SI SIGUR , S-AU ORIENTAT SI CHIBZUIT BINE , INAINTE SA FACA PASUL ASTA !!! S-AU SFATUIT , S-AU AU FOST SFATUITI !!! DE CINE , ESTE TREABA LOR !!! DACA LUAI CREDITUL IN FRANCI , IN LOC DE EURO S-AU LEI , IN MOMENTUL RESPECTIV , CASTIGAI BINE DE TOT , DATORITA CURSULUI MIC , AL EURO-FRANC !!! AU CREZUT , PUR SI SIMPLU , CA ACEST CURS V-A RAMANE STABIL , ANI SI ANI DE ZILE !!! DAR , UITE CA NU S-A INTAMPLAT ASA !!! LA UN MOMENT DAT , BRUSC , SI FARA SA SE SFATUIASCA CU NIMENI DIN EUROPA , BANDITII DE LA BANCA NATIONALA A ELVETIEI , AU RENUNTAT SA MAI APERE CURSUL FRANCULUI , LASAND COTATIA SA FLUCTUEZE LIBER !!! ASA AU VRUT , SI HOTARAT EI , CE SA LE FACI !!! BINE AR FI CA TOTI IMPRUMUTATII ROMANI IN ACEASTA MONEDA , SA FACA SESIZARE LA CEDO , PENTRU ACEST LUCRU , DAND IN JUDECATA BANCA ELVETIEI , SI CERANDU-LE DAUNE !!! CA DOAR EI , SI NU ALTCINEVA , SANT VINOVATI DE PAGUBELE PRODUSE CLIENTILOR !!! CURSUL , E ACUM , MAI MULT DECAT DUBLU !!! VORBA E , CINE PLATESTE ???
1.2. pt 1.1 (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2020, 10:10)
Pe langa ca esti agramat si denoti probleme de natura emotionala prin modul de scriere, mai ai si sindromul parerologului habarnist. CTP, tu esti, taica?
1.3. Pt 1.2 (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Popescu în data de 15.02.2020, 12:32)
Nu sunt CTP, nu are treaba omul cu asa ceva.
Pt. 1.1. Esti pe dinafara total cu ce s-a intamplat la momentul respectiv.
1. Nu intelegi ca sunt multi clienti in situatia cand la data acordarii creditului nu te incadrai la credit in euro sau in lei, in schimb iti era bagat pe gat CHF. Iti spuneau ca gradul de indatorare e foarte mare la lei dar la CHF era ok. Cum ti se pare asta domnule bancher, foarte corect.
2. Ce ce banca s-a protejat atat d ebine in situatia fluctuatiei cursului de schimb, iar clientul a fost lasat pe dinafara - nu ti se pare ca si asta e cusuta cu ata alba. Calculeaza un pic sa vezi cat castiga banca in momentul de fata ca urmare a schimbului valutar doar din dobanzile incasate. Creditul a fost acordat la 1.98 iar acum se restituie la 4.48 curs. Dar dobanda care siau calculat-o ei la 1.98 si acum incaseaza la 4.48 nu ucmva e dobanda ascunsa stiind foarte bine ceva urma.
Asadar stimate domn sunt multe de spus si de ce s-a intamplat, dar o crestere cu 130% a cursului si banca sa nu renegocieze contractul este mai mult decat incalcarea drepturilor mentionate mai sus. Sfidarea cu care BNR trateaza aceasta problema lasand la latitudinea bancilor sa faca ce doresc nu este sanatoasa. E mai mult decat spunea Curtea Constitutionala ca dc cursul creste cu 20% nu se poate vorb ide impreviziune, dar in situatia de fata vorbim de o crestere de mai mult decat dublu valoarea cursului de la data acordarii.
Ungurii au luat masuri, in Croatia la fel, in Polonia se cauta solutii, doar la noi e nenorocire si clientii au fost tampiti. Culmea ca fata de tarile mentionate nr creditelor acordate este relativ mic.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2020, 15:03)
Mesajul meu era pt domnul care scrie cu litere mari. Stiu bine problema CHF si am oarece repulsie fata de parerologii habarnisti.