Plafonarea preţurilor gazelor naturale şi celorlalte utilităţi va afecta consumatorii, iar cei mai favorizaţi vor fi importatorii şi furnizorii de gaze, atrage atenţia Asociaţia Energia Inteligentă.
Avertismentul vine după ce autorităţile au anunţat, duminică seara, că Ordonanţa Militară nr. 4 prevede şi plafonarea preţurilor utilităţilor la nivelul actual.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele organizaţiei profesionale, subliniază, citat de Agerptres: "Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca, începând cu ianuarie 2020, preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat. Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârşitul ciclului de extracţie 2020, supraoferta din import, măsurile de a "scumpi" înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a preţului gazelor naturale în următoarele 5 - 6 luni. Decizia autorităţilor de plafonare este una populistă, care nu ţine cont de aceste realităţi. Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România".
Conform datelor Asociaţiei Energia Inteligentă, consumul a scăzut în martie 2020 cu 15 - 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Sursa citată precizează: "(...) autorităţile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanţă: «În perioada stării de urgenţă, preţul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcţie de cerere şi ofertă», întrucât este lacunar şi nu protejează consumatorii finali, aşa cum este intenţia declarată. Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: «Preţul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data...». În această situaţie, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puţin posibile situaţii de creştere a preţului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final".
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat, ieri, la Digi 24, că măsura plafonării preţurilor utilităţilor era necesară din cauza unor decizii ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Virgil Popescu a spus: "Nu este vorba despre o plafonare a preţului, ci de o blocare a cresterii acestuia. El poate să scadă, nu să crească. Măsura era necesară deoarece ANRE prevăzuse creşteri nejustificate de preţuri la anumiţi operatori de gaze naturale. Lucrăm la un ordin pe care îl vom publica în Monitorul Oficial. Vrem să ne asigurăm că în domeniul energiei toată lumea acţionează corect. Orice modificare de preţ în jos trebuie să se regăsească şi în buzunarele românilor. Nicio companie nu va avea de suferit. Dacă anumite companii credeau că vor fi favorizate şi puteau creşte cu 30% preţurile de la 1 aprilie, în timp ce preţul gazelor la producători scade, s-au înşelat".