ASOCIAŢIA PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT: "Nu se poate vorbi de «pierderea» propriu-zisă a banilor din Pilonul II, ci de o «depreciere» temporară"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2020

"Nu se poate vorbi de «pierderea» propriu-zisă a banilor din Pilonul II, ci de o «depreciere» temporară"

"Activele administrate de fondurile Pilon II au înregistrat o scădere medie de 6,7%, în primele trei luni ale acestui an, ca urmare a crizei Covid-19" "Viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi conjuncturale" "Situaţia actuală este temporară, iar experienţa arată mereu o recuperare a valorii activelor odată cu revenirea la normal a activităţii economice"

Activele administrate de cele şapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) din ţara noastră au avut o depreciere medie de 6,7%, în primele trei luni ale acestui an, ca urmare a scăderilor înregistrate de pieţele financiare globale, în urma impactului asupra economiei a pandemiei de Covid-19, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) remis, ieri, Redacţiei.

Este vorba despre o situaţie temporară, cauzată de un factor obiectiv evident, menţionează APAPR, subliniind că, experienţă a arătat mereu o recuperare a valorii activelor, odată cu revenirea la normal a activităţii economice.

"Economia globală şi toate pieţele financiare internaţionale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei cu noul Coronavirus, precum şi de restricţiile impuse libertăţii de mişcare a persoanelor şi bunurilor, o situaţie fără precedent în istoria modernă a umanităţii. În mod cu totul firesc, statele lumii dau în aceste momente grele prioritate protejării vieţilor omeneşti şi nu evoluţiei economiei. În prezent, o bună parte a economiei globale este oprită, iar pieţele financiare reflectă acest lucru prin deprecierea activelor. Cu toţii vedem că nu există stat sau domeniu care să nu fie afectat de această criză globală, iar România nu face excepţie", se arată în comunicatul APAPR.

Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluţiei economice, a pieţei muncii, dar şi a pieţelor financiare în care investesc, cu prudenţă şi responsabilitate, banii economisiţi de populaţie, iar ca urmare a şocului puternic suferit de pieţele financiare, fondurile de pensii private din ţara noastră se confruntă cu o depreciere temporară a valorii activelor administrate, menţionează Asociaţia.

"Pentru primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluţie este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat pieţele financiare globale. Bursa de Valori de la Bucureşti a scăzut cu 24% pentru aceeaşi perioadă, bursele din Marea Britanie şi Germania cu 25%, iar bursa din Franţa cu 26%", se arată în comunicatul APAPR.

Însă, experienţa tuturor crizelor precedente arată că fondurile de pensii private sunt printre actorii financiari cel mai puţin afectaţi de volatilitate, susţine Asociaţia, întrucât îşi investesc activele şi fac plăţi pe termen foarte lung.

"De aceea nu se poate vorbi de «pierderi» propriu-zise în ceea ce priveşte evoluţia actuală a banilor din Pilonul II, ci de «deprecieri» temporare de active. Viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi conjuncturale, iar puţinii participanţi care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejaţi de mecanismul garanţiei absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuţiilor minus comisioanele legale) şi de performanţele investiţionale trecute ale fondurilor de pensii", se arată în comunicatul APAPR.

În context, Asociaţia aminteşte că rezultatele investiţionale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive, dacă sunt privite pe un orizont de timp relevant: +1,3% în ultimul an (martie 2019 - martie 2020); o medie anuală de +2,2% în ultimii trei ani; o medie anuală de 3% în ultimii cinci ani şi o medie anuală de 5,6% în ultimii zece ani.

Astfel, performanţele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung, spune Asociaţia, panica nefiind justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală.

"Odată cu aşteptata revenire economică, pieţele financiare îşi vor reveni şi ele, la fel şi rezultatele fondurilor de pensii şi de investiţii, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009", menţionează APAPR.

Cel mai recent exemplu de revenire este chiar cel de anul trecut, spune Asociaţia, când performanţa medie a fondurilor Pilonul II de pensii a fost de 11,8%, după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018.

"Administratorii Pilonului II dau asigurări că gestionează banii economisiţi de români cu maximă responsabilitate şi prudenţă în această perioadă dificilă, care va fi depăşită cu bine", se mai arată în comunicatul APAPR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bnr a cumparat practic actiunile fondurilor de pensii in aceasta perioada Oferind cash fondurilor pentru plati La o data ulterioara in viitorul apropriat dupa covid si in plina criza economica vor cumpara actiunile la un pret mai mic, dupa alta perioada actiunile vor creste si toata lumea va zice ca ce treaba buna fac aia de la fondurile de pensii, exact ca aia din cas si cass, acronime plictisitoare fara utilitate ca si bnr de altfel masurile luate de ei au fost luate de america si vest acum 10 ani practic noi sunt acum In 2010 , de altfel ma astept ca bnr sa mai faca o interventie la dobanda prin vara daca nu mai devreme

    1. Pune masline un semn de punctuatie ca sa rezulte ceva clar, nu balmajit cum este postarea de la 03.00

    Hahahahhaha :))) ce m-a amuzat titlul asta! Hai nu va speriati! In 2024 cel tarziu e atinsa valoare de maxim si supa aia se intra pe noi maxime ...deci chill out !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb