Asociaţia Română a Băncilor clarifică metodele de rambursare a creditelor

D.R.
Bănci-Asigurări / 10 iulie 2023

Asociaţia Română a Băncilor clarifică metodele de rambursare a creditelor

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) aduce clarificări în spaţiul public privind cele două modalităţi legale şi posibile din perspectivă practică/ aritmetică de rambursare a creditelor pentru a veni în sprijinul clienţilor,informează un comunicat de presă, remis astăzi.

Rambursarea creditelor se poate face prin rate egale (anuităţi) sau prin rate descrescătoare, aceste opţiuni fiind specificate în legislaţia privind creditarea de consum, însă nu şi în legislaţia privind creditarea ipotecară. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare şi poate să schimbe opţiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit.

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat la nivel mondial, acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei.

Pentru un credit de consum în valoare de 20.000 lei, accesat pe o perioadă de 60 de luni, cu o dobândă de 12,64% , rambursarea prin metoda rate egale (anuităţi) ar însemna o rată egală de 451 lei, din care principal 241 lei şi dobânda 211 lei la prima rată rambursată. În cazul unui credit de consum de valoare, durată şi dobândă similare, cu rambursarea prin rate descrescătoare ar însemna o primă rată inegală de 544 lei, din care principal 333 lei şi dobânda 211 lei.

Pentru un credit ipotecar în valoare de 200.000 lei, accesat în anul 2018 pe o perioadă de 300 de luni, cu o dobândă de 4,71% , rambursarea prin metoda rate egale (anuităţi) a însemnat o rată egală de 1.136 lei pe toată durată creditului , din care dobânda în prima lună ar fi fost de 785 lei şi principalul 351 lei. În cazul unui credit ipotecar de valoare, durată şi dobândă similare, cu rambursarea prin rate descrescătoare, a însemnat o primă rată inegală de 1.452 lei, din care principal 667 lei şi dobânda 785 lei. Prima rată ar fi fost cu 27% mai mare în cazul rambursării creditului prin rate descrescătoare, ceea ce înseamnă că este posibil ca unii clienţi să nu se fi calificat să obţină suma solicitată sau că ar fi obţinut o sumă mai mică şi ar trebui să contribuie cu un avans mai mare.

Diferenţa de plată totală între cele două metode este, în cazul prezentat, de aproximativ 22.549 lei, cu 7% mai mult pe metoda rate egale (anuităţi). Suma totală de plată diferă în funcţie de evoluţia dobânzilor.

Unii clienţi aleg metoda de rambursare cu rate egale (anuităţi) pentru a accesa creditul dorit, pentru a contribui cu un avans mai mic şi pentru a avea o sarcină de plată mai uşoară în prima parte a creditului ipotecar astfel încât să aibă resurse financiare pentru modernizarea / mobilarea locuinţei. Pentru rambursarea unui credit ipotecar cu rate egale avem următoarele avantaje şi dezavantaje:

şanse mai mari la calificarea la creditul dorit pentru achiziţia imobilului, printr-o rată mai redusă;contribuţia cu un avans mai mic la contractarea creditului;resurse financiare pentru cheltuielile imediate pentru modernizarea/ mobilarea locuinţei, iar dezavantajul este reprezentat de o sumă totală de plată mai mare. În cazul rambursării unui credit ipotecar cu rate descrescătoare avem avantajele: o sumă totală de plată mai redusă; efortul financiar în cazul unei rambursări anticipate este mai mic, ca urmare a rambursării mai rapide de principal. În cazul creditului ipotecar cu rate descendente avem: riscul de a nu se califica la creditul dorit pentru achiziţia imobilului; contribuţia cu un avans mai mare la contractarea creditului; resursele financiare pentru cheltuielile imediate pentru modernizarea/ mobilarea locuinţei ar putea fi mai reduse.

Clienţii sunt invitaţi să analizeze capacitatea de împrumut şi metoda de rambursare astfel încât să aleagă cea mai bună opţiune. În ceea ce priveşte diferenţele de calcul privind cele două metode de rambursare, principalul din rata lunară este cel care se calculează diferit.

La rambursarea cu rate descrescătoare, principalul se obţine împărţind suma primită de client la numărul de luni de credit în timp ce la rambursarea cu rate egale, principalul lunar se determină funcţie de valoarea dobânzii calculate, astfel încât ratele să fie egale pe toată perioada de creditare.

Dobânda din rata lunară se calculează la fel la ambele metode, prin aplicarea dobânzii la soldul rămas de achitat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    1. De ce nu se aplica acest calcul la bănci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb