Nuclearelectrica este principalul beneficiar al liberalizării pieţei de energie din ţara noastră, a declarat, vineri, Daniela Lulache, directorul general al companiei. Domnia sa consideră că principalul risc pentru producătorul de energie nucleară îl reprezintă evoluţia consumului de energie în România.
"Nuclearelectrica nu prezintă riscuri speciale comparativ cu alţi emitenţi. Cel mai important risc îl reprezintă evoluţia consumului de energie, însă vom fi un beneficiar direct al calendarului de liberalizare a preţului la energie în România", a afirmat oficialul companiei, în cadrul conferinţei de prelansare a IPO-ului Nuclearelectrica.
Oferta publică de vânzare a 10% din Nuclearelectrica, prin care compania va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, începe astăzi.
Consumul de energie din ţara noastră ar urma să scadă cu 4% pe an până în 2017, potrivit planului de administrare al Transelectrica.
Daniela Lulache a arătat că, anul trecut, Nuclearelectrica a vândut 70% din producţia sa de energia pe piaţa reglementată, în timp ce anul acesta ponderea va scădea la 50%. În aceste condiţii, profitul companiei a fost generat, în principal, din vânzările realizate pe piaţa competitivă, a explicat domnia sa. "Până acum am livrat pe piaţa reglementată o cotă mare din producţie. Anul trecut am furnizat 70% din producţie pe piaţa reglementată, iar anul acesta, 50%."
"Piaţa reglementată nu este o piaţă benefică, pentru că sunt tarife mici, reglementate, iar până acum profitul a venit din cota mică de pe piaţa reglementată. Având în vedere costurile mici şi stabile, precum şi producţia stabilă, liberalizarea pieţei nu poate duce decât la creşterea profitabilităţii", potrivit directorului general al Nuclearelectrica.
Ludwik Sobolweski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), s-a arătat încrezător că oferta publică va fi un succes. Domnia sa a invocat ca argumente interesul investitorilor instituţionali pentru active profitabile şi rezistente la perioadele dificile din punct evedere economic, implicarea investitorilor de retail, precum şi perioada în care se va desfăşura oferta, de început de septembrie, pe care o consideră mai bună decât cea anunţată anterior, de debut al verii.
• Gabriel Dumitraşcu: "Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 şi 4"
Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând să participe doar cu activele existente, a declarat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, în cadrul aceluiaşi eveniment. "Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica că nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Va intra în proiect doar cu investiţiile făcute până acum", a precizat domnia sa. Nuclearelectrica urmează să renegocieze cu Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, după ce directivele europene din domeniu s-au modificat, conform lui Gabriel Dumitraşcu, care a adăugat că investitorii din proiect nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare, aceasta trebuind să fie vândută pe bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear.
Daniela Lulache a afirmat, cu privire la construcţia reactoarelor 3 şi 4, că în prezent au loc discuţii cu investitori chinezi pentru intrarea acestora în proiect. Există şi alte companii interesate, a subliniat domnia sa, fără să le nominalizeze, ca urmare a unor clauze de confidenţialitate încheiate cu acestea.
• Nuclearelectrica estimează un profit din exploatare de 449 milioane lei, în 2017
Conducerea Nuclearelectrica estimează că, în anul 2017, compania va înregistra un profit din exploatare de 449 milioane lei (faţă de 227 milioane lei în 2013), pe fondul unei cifre de afaceri de 2,29 miliarde lei (de la 1,89 miliarde lei anul acesta).
Oferta publică iniţială (Initial Public Offering - IPO) se va derula în perioada 9-20 septembrie. Nuclearelectrica poate obţine între 272,8 milioane lei şi 369,3 milioane lei din listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania intenţionează să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/unitate şi 15 lei/titlu. IPO-ul este structurat în trei tranşe, dintre care cea mai mare, de 85% din acţiunile oferite, este destinată investitorilor instituţionali. O pondere de 10% din acţiunile oferite reprezintă tranşa subscrierilor mici, iar 5% reprezintă tranşa subscrierilor mari. Preţul de subscriere pentru tranşa mică şi pentru cea mare este fix, de 15 lei/unitate, iar în cazul investitorilor instituţionali va fi cuprins în intervalul 11,2 lei/acţiune şi 15 lei/acţiune. Investitorii care vor subscrie pe tranşa mică vor beneficia de un discount de 8% dacă plasează ordinele în primele trei zile ale ofertei, urmând ca din a patra zi a ofertei reducerea să fie de doar 3%. Investitorii de retail care vor subscrie pe tranşa mare vor plăti acelaşi preţ cu cel stabilit în cazul investitorilor instituţionali. Preţurile la care vor fi vândute acţiunile vor fi stabilite pe 23 septembrie, în prima zi lucrătoare după expirarea ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide înregistrate în tranşa investitorilor instituţionali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2013, 00:52)
O mare opinie de la o mare autoritate in materie.Este unul dintre miracolele din romania. A facut avere, lucrind intotdeauna, in domenii despre care habar nu are.Felicitari.
1.1. manager e una, inginer alta (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2013, 05:21)
nu cred ca un bun inginer este si un bun manager, asa ca la Nuclearelectrica mi se pare potrivita doamna Lulache, se vede un alt discurs de cand a venit manager, cu idei care arata o deschidere catre piata de capital, vorbeste de profit, dividende
sunt lucrurile care ii intereseaza pe invetitori
pentru chestiuni tehnice sunt alti specialisti care lucreaza la Nuclearelectrica
eu cred ca este potrivita si va face performanta la nivel financiar, de asta a si fost numita
ia vezi mai bine ca si la Fondul Proprietatea, pe vremea cand era la conducere, s-au dat cele mai mari dividende