Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu şi Preşedintele Mişcării Companiilor din Franţa (MEDEF), cea mai mare federaţie antreprenorială, Geoffroy Roux de Bezieux, au discutat astăzi, despre măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri şi încurajarea investiţiilor, în contextul dialogului constructiv referitor la strategii şi parteneriate comune în cele mai importante domenii economice, conform unui comunicat de presă remis astăzi de Ministerul Finanţelor.
"România este o ţară sigură pentru investitori, iar Franţa este un partener strategic, ocupând un loc fruntaş în topul investiţiilor străine directe, cu 5,64 miliarde de euro. Companiile franceze sunt prezente în toate sectoarele economice importante, cu precădere în domeniile auto, bancar şi asigurări, distribuţie, industrie farmaceutică şi energie. Această prezenţă consistentă a unora dintre cei mai importanţi investitori francezi reprezintă o dovadă a încrederii în potenţialul economiei româneşti" , a declarat Adrian Câciu.
Potrivit sursei citate, discuţiile s-au axat pe măsurile care vor contribui la sustenabilitatea finanţelor publice ale ţării noastre şi respectarea angajamentelor care derivă din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, precum şi reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de digitalizare a administraţiei fiscale şi de revizuire a legislaţiei fiscale. În ceea ce priveşte acest ultim punct, oficialul român a precizat că Ministerul Finanţelor va beneficia de asistenţă tehnică pentru realizarea unei analize a modului în care poate fi îmbunătăţită structura legislaţiei fiscale din ţara noastră, pentru îmbunătăţirea structurii veniturilor fiscale şi creşterea raportului veniturilor fiscale în PIB cu 3pp până la finalul anului 2025, comparativ cu 2019. Reforma legislaţiei fiscale va avea la bază principii precum simplificarea, transparenţa, stabilitatea şi predictibilitatea.
Ministrul Finanţelor a prezentat şi principalele măsuri care vor contribui la consolidarea creşterii economice potenţiale, la crearea de locuri de muncă şi la rezilienţa economică, socială şi instituţională, se arată în comunicat.