Aşteptări moderate pentru rezultatele "Petrom"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2011

Aşteptări moderate pentru rezultatele "Petrom"

OMV Petrom SA va publica astăzi Raportul preliminar pentru trimestrul al treilea 2011, în cuprinsul căruia vor exista informaţii de bază pentru trimestrul al treilea din 2011 şi date despre condiţiile economice şi factorii cu impact determinant asupra performanţelor economice ale Grupului OMV.

SNP "Petrom" va înregistra, în al treilea trimestru al acestui an, rezultate uşor mai slabe decât în primele două trimestre, dar mai bune decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce va conduce la o îmbunătăţire a rezultatelor la nouă luni faţă de perioada comparabilă din anul 2010, ne-a declarat Odiviu-George Dumitrescu, CFA, Financial Analyst la "Tradeville".

Situaţia din lumea arabă va continua să inducă volatilitate în preţul unui baril de petrol, spune Ovidiu Dumitrescu, adăugând că, în acest sens, trebuie urmărite evoluţiile fenomenului supranumit "Primăvara Arabă", dar şi relaţiile arabo-israeliene şi tensiunile între Iran, Arabia Saudită şi SUA.

Ovidiu Dumitrescu a mai precizat: "Ca atare, mediul macroeconomic reprezintă mai degrabă o ameninţare pentru industria petrolieră, chiar şi în scenariul < de bază > în care în 2012 economiile vestice nu vor intra în recesiune, ci vor continua să crească într-un ritm foarte lent. Performanţele sectorului petrolier sunt legate strâns de direcţia şi amplitudinea evoluţiei economice mondiale, motiv pentru care mediul actual şi cel din viitorul imediat nu îi sunt foarte prielnice".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", crede că rezultatele SNP pentru trimestrul al treilea vor fi afectate într-o măsură redusă de actualele temeri privind încetinirea economiei: "Deşi preţul petrolului a scăzut în ultimele şase luni cu mai mult de 20%, influenţa nu ar trebui să fie puternic resimţită în rapoartele Petrom. Noile investiţii precum parcul eolian Dorobanţu cât şi extinderea instrumentelor de hedging privind preţul ţiţeiului se vor traduce într-un efect benefic pentru companie. În cazul înrăutăţirii situaţiei macroeconomice, măsurile luate de Petrom pot amortiza efectul negativ asupra rezultatelor".

Brokerul Nicu Grigoraş de la "Intercapital Invest" consideră că rezultatele financiare ale SNP aferente trimestrului trei vor urma cel mai probabil ritmul de creştere din trimestrele anterioare şi nu crede că ne putem aştepta la surprize neplăcute. Domnia sa a adăugat: "Cel mai probabil, SNP va înregistra ritmuri de creştere a cifrei de afaceri şi profitului similare cu cele din trimestrele anterioare. Problemele în ceea se înseamnă comprimarea vânzărilor sau scăderea profitabilităţii pot apărea începând cu trimestrele viitoare în condiţiile în care tensiunile pe pieţele financiare internaţionale vor persista. Dacă economiile dezvoltate vor reintra în recesiune, cu siguranţă şi ecomomia autohtonă va avea destul de suferit şi o dată cu ea şi rezultatele financiare ale companiilor importante cum este şi SNP Petrom".

Uşoară redresare a preţului acţiunilor SNP

Evoluţia acţiunilor a fost una favorabilă în primele patru luni, pe fondul aşteptărilor pozitive privind un reviriment economic global, a afirmat analistul financiar de la "Tradeville". Ulterior, odată cu deteriorarea mediului macro, în special în Vest, încrederea investitorilor a fost serios zdruncinată şi, ca atare, a urmat o scădere accentuată, care s-a temperat semnificativ în ultimele 2-3 luni. Analistul financiar Odiviu-George Dumitrescu ne-a mai spus: "Ne aşteptăm la o uşoară redresare a preţului, către valorile de la începutul anului. Totuşi, nu excludem nici o evoluţie < laterală > în cazul în care situaţia politică din zona euro continuă să surprindă negativ".

Brokerul de la "Intercapital Invest" Nicu Grigoraş spune că preţul acţiunilor SNP a urmat îndeaproape evoluţia indicilor BVB şi a celor calculaţi pe pieţele dezvoltate, iar pe viitor cu siguranţă nu va face notă discordantă de la aceste evoluţii. Domnia sa a precizat: "SNP Petrom rămâne unul din emitenţii importanţi ai pieţei autohtone, emitent care cel puţin în aceste momente dificile ale pieţei nu trebuie să lipsească din portofoliile investitorilor care încă au expuneri".

Simion Tihon de la "Prime Transaction" ne-a spus că, în ultimele trei luni, acţiunile Petrom s-au depreciat cu aproximativ 20%, depăşind uşor scăderea indicelui BET-C: "Nu putem spune totuşi că, în această perioadă, titlurile SNP au avut o evoluţie aparte faţă de companiile reprezentative din sector. De la începutul anului acţiunile Petrom au pierdut 8%, deşi în primele cinci luni ale anului au ajuns la un avans de peste 30 de procente. La deprecierea acţiunilor SNP au contribuit atât eşecul ofertei publice, cât şi contextul general al pieţelor financiare de după 1august".

Rezultatele consolidate ale Petrom pentru trimestrul al treilea şi perioada ianuarie-septembrie 2011, pregătite conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) vor fi anunţate în data de 9 noiembrie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb