Atac cibernetic pe scară largă asupra site-urilor guvernamentale din Ucraina

G.U.
Internaţional / 14 ianuarie 2022

Sursă foto: Reuters

Sursă foto: Reuters

Un atac cibernetic masiv a fost comis în noaptea de joi spre vineri şi a vizat website-uri ale guvernului ucrainean, unele dintre ele nefiind accesibile vineri dimineaţă, relatează Reuters.

Site-urile Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniştri, politicii agrare, Consiliului de securitate şi apărare şi Ministerului Educaţiei păreau să nu funcţioneze, notează Reuters.

"Din cauza atacului global din noaptea de 13-14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei a căzut temporar", a anunţat ministerul pe Facebook. Site-urile altor ministere, inclusiv cel al Situaţiilor de Urgenţă, erau de asemenea inaccesibile.

"Ucraineni! Toate datele voastre personale au fost încărcate pe reţeaua publică. Toate datele din calculatoare au fost distruse şi sunt imposibil de recuperat", s-a arătat într-un mesaj scris în ucraineană, poloneză şi rusă, apărut pe site-urile sparte ale instituţiilor guvernamentale din Ucraina vizate de atac.

Întrebat cine se află în spatele atacului cibernetic, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleh Nikolenko, a declarat: "Este prea devreme să tragem concluzii, dar există o istorie îndelungată a atacurilor ruseşti împotriva Ucrainei în trecut".

Ministerul rus de Externe nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Rusia a negat anterior că a fost în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei. Rusia a negat anterior că s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei.

Atacul cibernetic, nerevendicat imediat, a avut loc într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova.

În urma unui val de discuţii neconcludente săptămâna aceasta asupra securităţii în Europa, Statele Unite au avertizat ieri că ameninţarea unei invazii militare ruse a Ucrainei este mare.

Rusia a precizat că dialogul continuă, dar se află într-o fundătură, încercând să convingă Occidentul să interzică Ucrainei să adere la NATO şi să anuleze decenii de expansiune a alianţei în Europa.

Comentând atacul cibernetic, un oficial de top al securităţii ucrainene, a declarat pentru Reuters: "Toţi subiecţii securităţii cibernetice erau conştienţi de astfel de posibile provocări din partea Federaţiei Ruse. Prin urmare, răspunsul la aceste incidente este efectuat ca de obicei".

Guvernul a declarat ulterior că a restaurat majoritatea site-urilor afectate şi că nu au fost furate date personale. O serie de alte site-uri web guvernamentale au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, se într-un comunicat.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 şi izbucnirea războiului dintre forţele de la Kiev şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în acelaşi an.

Statele Unite au declarat ieri că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru a lansa un nou asalt militar asupra Ucrainei, comparând situaţia cu circumstanţele din 2014.

Rusia a avertizat despre posibile "consecinţe catastrofale" dacă nu există un acord cu privire la ceea ce Kremlinul a numit linii roşii de securitate, dar a precizat că Moscova nu a renunţat la diplomaţie.

Comentariile Rusiei reflectă un model în care Moscova spune că doreşte să urmeze diplomaţia, dar respinge apelurile de a-şi inversa acumularea de trupe în apropierea Ucrainei şi avertizează cu privire la consecinţe nespecificate pentru securitatea occidentală dacă cererile sale nu sunt ascultate.

Ucraina a suferit o serie de atacuri cibernetice din 2014, care au întrerupt sursele de alimentare, au îngheţat casele supermarketurilor şi au forţat autorităţile să susţină moneda grivne după ce sistemele IT ale băncilor s-au prăbuşit.

Ucraina consideră că atacurile fac parte din ceea ce se numeşte "războiul hibrid" al Rusiei împotriva Ucrainei, notează Reuters.

În 2017, un virus numit NotPetya de către unii experţi, a lovit Ucraina şi s-a răspândit în întreaga lume, paralizând mii de maşini pe măsură ce s-a răspândit în zeci de ţări.

Kremlinul a negat orice implicare, respingând "acuzaţiile generale nefondate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb