• Vânzări record pe piaţa locală
Aurul reprezintă refugiul pentru banii investitorilor, pe timp de criză, iar acest lucru o arată vânzările de metal galben, care au explodat în ultimele două luni.
Banca Comercială Română (BCR) şi Piraeus Bank, singurele bănci de la noi care efectuează tranzacţii cu aur, au înregistrat, în ultimele două luni, o accelerare a vânzărilor cu acest metal.
Alina Piciorea, şefa Departamentului Vânzări Corporate şi Retail şi a Departamentului Trezorerie şi Pieţe Financiare, din cadrul Piraeus Bank, susţine că investiţiile în aur au urmat un trend ascendent, ca urmare a evenimentelor de pe plan extern. Domnia sa ne-a declarat: "Vânzările totale de aur fizic au ajuns, de la începutul anului până în prezent, la peste 140 de kilograme în lingouri şi aproximativ 1.800 de monede, în valoare de peste 5,5 milioane de euro. Aproximativ 60% din această cantitate a fost tranzacţionată în ultimele două luni, în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Mai mult, numărul zilnic de tranzacţii în iulie şi august s-a dublat faţă de primele luni ale lui 2011".
Alina Piciorea susţine că investitorii români nu s-au lăsat mai prejos decât cei internaţionali. Domnia sa ne-a precizat: "Piaţa din ţara noastră a reacţionat emoţional la stimulii externi, dovedindu-se încă o dată a fi influenţată şi corelată puternic cu evenimentele internaţionale, iar în ultimele două luni, mai ales, cererea a explodat.
Aurul este aplicat din nou ca pansament al rănilor produse de scăderea burselor şi deprecierea monedelor şi atinge zilnic noi maxime istorice".
Vânzările de aur au urmat, luna trecută, un trend ascendent şi la BCR.
"Cantitatea tranzacţionată de la începutul lunii iulie, aproximativ 310 kg, depăşeşte întreaga cantitate vândută în primele şase luni ale anului (220 kg)", ne-a declarat Răzvan Furtună, şeful Departamentului de Vânzări Produse de Trezorerie, din cadrul BCR.
Câţiva investitori au închis poziţiile deschise în urmă cu un an, a adăugat domnia sa.
Fiecare client Piraeus Bank a achiziţionat, în medie, anul acesta, 150 de grame de aur în lingouri şi zece monede, potrivit şefei Departamentului Trezorerie şi Pieţe Financiare, Piraeus Bank. Cât despre clienţii private banking, aceştia au cumpărat, în medie, cantităţi de peste 3.000 de grame şi au optat pentru tezaurizarea acestuia, folosind serviciul de custodie oferit de către bancă, a adăugat domnia sa.
"Chiar dacă luna ianuarie a fost caracterizată de o creştere a apetitului investitorilor pentru active riscante şi, deci, de o temperare a preţului metalului preţios, noile realităţi economico-politice care au guvernat ulterior mediul au redresat balanţa în favoarea investiţiilor considerate < save-haven >", ne-a declarat Alina Piciorea.
Piraeus Bank pune la dispoziţia clienţilor, pe lângă aurul în formă fizică, şi aur de cont, pentru cei care vor să beneficieze de volatilitatea mişcărilor cotaţiilor metalului galben, în intervale de timp mai scurte.
Evoluţia de pe piaţa interbancară a preţului corelată cu scăderea ratingului Statelor Unite ale Americii (SUA) de la "AAA" la "AA+" şi cu criza datoriilor în zona euro au atras atenţia asupra potenţialului de câştig pe care poate să îl ofere investiţia în aurul de cont, ne-a precizat Alina Piciorea.
Investitorii au devenit interesaţi să investească în metalul galben pe termen scurt, fiind o modalitate de majorare a randamentului portofoliului, potrivit domniei sale.
"Investitorii români au deschis poziţii long (n.r. cumpărare) pe aur de cont, în aşteptarea depăşirii pragului de 1.800 USD/uncie pe piaţa interbancară", ne-a declarat Alina Piciorea.
• Răzvan Furtună: Aurul ar putea să ajungă la 2.000 dolari/ uncie mai devreme de 2012
Preţul aurului ar putea să atingă nivelul de 2.000 dolari/uncie, mai devreme de iunie 2012, ţintă estimată de analiştii "Erste Group", într-un raport de la începutul lunii iulie, este de părere Răzvan Furtună.
"Sentimentul pentru aur ca inves-tiţie de refugiu rămâne pozitiv, iar preţul ţintă de 2.300 de dolari este pentru un orizont de timp mediu spre lung", a adăugat domnia sa.
Şeful Departamentului de Vânzări Produse de Trezorerie din BCR a explicat că două din cele mai importante motive pentru care preţul aurului creşte (sau mai bine zis valutele se depreciază faţă de aur) sunt emisiunea de monedă şi dobânzile real negative.
"Ultimele zile ne-au adus confirmarea oficială a continuării procesului de emisiune de monedă atât în Europa (programele de răs-cumpărare de bonduri ale statelor periferice) cât şi în Statele Unite. Mai mult, SNB (n.r. Swiss National Bank) a anunţat un program similar în încercarea opririi aprecierii francului", potrivit domniei sale.
Răzvan Furtună a adăugat că nu vor fi modificări ale ratelor de referinţă în SUA, iar analiştii au contes-tat pentru prima oară măsurile adoptate de BCE, anul acesta, în direcţia creşterii ratei de referinţă. "Ratele IRS (swap pe rata dobânzii) au coborât, pieţele financiare considerând că urmează o perioadă relativ lungă de dobânzi apropiate de zero. Concluzia este că cel puţin până în 2013 vom avea rate real negative", potrivit domniei sale.