Experţii Consiliului Concurenţei şi ai Administraţiei Fondului pentru Mediu au finalizat proiectele de scheme de ajutor de stat regional exceptate de la obligaţia notificării. Astfel, schemele vor conţine, din punctul de vedere al ajutorului de stat pentru investiţii, următoarele criterii de eligibilitate: ajutorul de stat acordat în cadrul schemei va fi sub formă de grant; agenţii economici pot beneficia de ajutoare de stat regionale pentru investiţii dacă nu sunt consideraţi "firme în dificultate"; ajutorul de stat trebuie să fie acordat pentru un proiect care vizează realizarea unei investiţii iniţiale.
Alte criterii sunt interzicerea acordării de ajutor în cadrul schemei legată direct de cantitatea exportată; intensitatea maximă a ajutorului de stat trebuie să fie de maxim 50% pentru întreg teritoriul României, respectiv de 40% pentru regiunea Bucureşti; contribuţia beneficiarului de ajutor de stat trebuie să fie de minim 25% din valoarea costurilor eligibile ale proiectului de investiţii.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, este necesar ca investiţiile să fie menţinute pe o perioadă de minim cinci ani şi să se respecte regula "de cumul". Nu se acordă ajutor în cadrul schemei agenţilor economici care activează în siderurgie, fibre sintetice, construcţii de nave, industia carboniferă, agricultură, pescuit.
Pentru ajutoarele de stat din categoriile exceptate expres prin regulamente speciale, avizate în prealabil de Consiliul Concurenţei, nu există obligaţia transmiterii notificării la Comisia Europeană, ci numai informarea acesteia.