AUGUST FINANCIAR Luna august în cifre

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2020

Luna august în cifre

 1 august

✓ Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) transmite Guvernului o scrisoare deschisă în care arată că situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant, iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară.

✓ Masca de protecţie devine obligatorie, începând din 1 august, în spaţii deschise din 16 judeţe, măsura fiind luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

✓ Ministrul de Finanţe Florin Cîţu afirmă pe Facebook că România va evita recesiunea tehnică în acest an deoarece Guvernul a luat măsuri şi a făcut investiţii.

 3 august

✓ Banca Naţională a României anunţă că, la 31 iulie 2020, rezervele sale valutare se situau la 36,249 miliarde de euro, faţă de 35,002 miliarde de euro la 30 iunie 2020 (+3,56% ca urmare a emisiunii de euroobligaţiuni din iulie a MFP). La 31 august, rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3% la 35,76 miliarde de euro, de la 36,249 miliarde de euro la 31 iulie. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2020 au fost de 41,265 miliarde euro, faţă de 41,808 miliarde euro la 31 iulie 2020.

✓ Dolarul american ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,1131 RON, conform BNR. Luna august a continuat tendinţa de depreciere a dolarului începută în iulie.

✓ BRD, a treia bancă după active din România, anunţă un profit net consolidat de 414,67 milioane de lei, mai mic cu 47,3% faţă de cel din prima jumătate a anului trecut.

✓ Datele ONRC arată că firmele care activează pe piaţa financiară românească au primit de la acţionarii străini injecţii de capital de 43,08 milioane de euro în primul semestru, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

 4 august

✓ Ministerul Transporturilor, Infrastruc­turii şi Comunicaţiilor pune în dezbatere publică un proiect de OUG privind acordarea ca ajutor de stat, pe o perioadă de şase luni, către Tarom şi Blue Air, a sumei de 312,74 milioane de lei, respectiv 300,77 milioane de lei.

 5 august

✓ Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) decide reducerea dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 1,50%. Aceasta este a treia reducere a dobânzii-cheie operate de BNR de la startul crizei Covid. Totodată, BNR afirmă că va continua operaţiunile repo prin care asigură lichidităţi băncilor şi achiziţiile de de titluri de stat în lei, de pe piaţa secundară.

✓ Euro ajunge la cel mai mic curs al lunii faţă de leu: 4,8336 RON, conform BNR. Reducerea dobânzii atrage uşoare presiuni pe depreciere însă climatul macro-financiar internaţional este favorabil iar BNR controlează ferm cursul pe toată durata lunii august la fel cum a făcut în restul lunilor de criză sanitară.

✓ Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, spune că prin IMM Invest au fost aprobate 13.500 de credite în valoare de 11,2 miliarde de lei.

 6 august

✓ BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8%, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei, potrivit raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de banca centrală.

✓ Cristian Popa, membru în CA al BNR, afirmă că banca centrală încă are loc de relaxarea politicii monetare prin posibila reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii în valută.

✓ Programul "Noua Casă", fost "O familie, o casă" şi "Prima casă", a fost publicat în Monitorul Oficial, acesta având două plafoane la credite, de 140.000 de euro şi 70.000 de euro.

 7 august

✓ Emisiunea de titluri de stat Fidelis în lei şi euro, organizată şi prin BVB pe parcursul a trei săptămâni, s-a încheiat cu subscrieri de peste două miliarde de lei.

✓ Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 271,0003 RON, conform BNR.

✓ Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4794 lei, conform BNR.

 10 august

✓ Analiştii BT Asset Management arată într-un raport că banca naţională ar mai putea opera încă două tăieri de dobândă de referinţă în acest an.

✓ Datele de la INS arată intensificarea deficitului comercial în iunie, la un total record pe primele şase luni din an de 8,66 miliarde de euro.

11 august

✓ Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani ale României scade la 3,68%, cel mai scăzut nivel până atunci din ultimii 3 ani (iunie 2017).

✓ Datele MFP arată că datoria publică a ajuns la 40,2% din PIB în iunie, nominal 430,8 miliarde de lei, după ce în luna mai se afla la 39,9%. Consiliul Fis­cal estimează depăşirea primului prag din legea responsabilităţii fiscal-bugetare de 45%.

✓ Raiffeisen Bank raportează un profit net de 280 de milioane de la semestru, în scădere de la 384 milioane de lei la semestrul similar din 2019.

✓ Judecătorii moldoveni au pus sub sechestru pe bunuri ale Victoriabank în valoare de 1,9 miliarde de lei moldoveneşti, instituţia de credit fiind controlată de Banca Transilvania (TLV) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova după active, iar scandalul priveşte evenimentele scandaloase petrecute în urmă cu şase ani în sistemul bancar de peste Prut. 

 12 august

✓ Institutul Naţional de Statistică anunţă că inflaţia a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie şi 2,3% în mai.

✓ Se amplifică discuţiile şi aşteptările privind majorarea programată a fi de 40% a pensiilor de la 1 septembrie în aşteptarea rectificării bugetare.

 13 august

✓ Datoria externă totală a României a crescut, la sfârşitul lunii iunie, cu 5,57 miliarde euro, la 111,45 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la sfârşitul lui 2019, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

✓ BNR informează că, în perioada ianuarie - iunie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,497 miliarde euro, comparativ cu 4,373 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2019; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,127 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 376 milioane euro, balanţa veniturilor primare a adus o contribuţie pozitivă de 1,123 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 504 milioane euro.

 14 august

✓ Oficialii BNR arată în minuta şedinţei de politică monetară din data de 5 august că revenirea economică a României este în continuare incertă, aceasta depinzând de evoluţia pandemiei Covid şi de stimulii fiscali şi monetari.

✓ Guvernul aprobă rectificarea bugetară cu un deficit prognozat de 8,6% din PIB şi o contracţie a PIB de 3,8%. OUG pe rectificare prevede că pensiile se majorează cu 14% în loc de 40% cât era programat. Totodată sunt amânate unele majorări de salarii la profesori.

✓ Guvernul aprobă şi prelungirea stării de alertă cu încă o lună.

✓ Banca Transilvania, prima bancă din România după active, raportează pentru primul semestru din 2020 un profit net la nivel de grup de 690,6 milioane de lei, în scădere cu 26,8% faţă de cel înregistrat la finele lunii iunie 2019.

✓ PIB-ul României s-a contractat în ritm trimestrial cu 12,3% în perioada aprilie-iunie după creşterea trimestrială de 0,3% din perioada ianuarie-martie, au arătat datele INS. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, economia internă a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%, iar reculul a trimis nivelul economiei la nivelul din trimestrul II 2017.

17 august

✓ În prognoza ce stă la baza rectificării bugetare, CNSP arată că riscurile asupra dinamicii economice sunt preponderent de natură externă. CNSP se aşteaptă la o revenire economică între V şi L.

✓ Premierul anunţă că va ataca la CCR orice modificare în Parlament a rectificării bugetare, după ce PSD a dat semnale că ar putea abroga din OUG pe rectificare articolul privind majorarea pensiilor cu doar 14%.

19 august

✓ Guvernul aprobă ajutorul de stat pentru Tarom şi Blue Air.

✓ Guvernul aprobă posibilitatea decontării din fonduri europene a achiziţiei de 500.000 de tablete de către unităţile de învăţământ, achiziţii în valoare de maxim 100 de milioane de euro.

✓ Industria HoReCa demarează proteste pentru redeschiderea activităţii în interior. Guvernanţii redeschid oficial terasele de la 1 septembrie.

✓ Parlamentul respinge OUG pe dublarea etapizată alocaţiilor pentru copii (mai întâi creştere de 20%). "Am asistat la un spectacol dizgraţios. Unii vă faceţi pe alţii hoţi, alţii vă faceţi proşti, iar drama ţării este că aveţi şi unii şi alţii dreptate", a spus Cătălin Drulă, deputat USR. Parlamentarii PSD şi PNL au transformat dezbaterea într-un circ plin de jigniri.

✓ Dolarul american atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,055 RON, conform BNR.

20 august

✓ Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani ale României - barometrul pentru finanţarea economiei - a crescut la 4,1%, cel mai ridicat nivel din luna mai, pe fondul instabilităţii politice percepute de investitori în contextul moţiunii de cenzură. Analiştii erau de părere că "moţiunea de cenzură duce incertitudinea politică la un nou nivel".

21 august

✓ Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri anunţă că va trimite spre aprobare Comisiei Europene, prin Consiliul Concurenţei, planul de restructurare al Complexul Energetic Oltenia (CEO) unul dintre cei mai mari producători naţionali de electricitate şi cel mai mare pe bază de cărbune. Premierul Ludovic Orban anunţă pe 23 august, prezent în Gorj, că CEO va beneficia de investiţii în sumă de 3,5 miliarde de euro

✓ Premierul Orban afirmă că Guvernul s-a angajat prin programul de relansare economică să construiască circa 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. Orban a mai spus că firmele din domeniile afectate de restricţiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 vor putea solicita sprijin financiar guvernamental prin intermediul unei aplicaţii online care ar putea fi funcţională până la începutul lunii septembrie. Suma pusă la dispoziţie acestor firme ar urma să fie de 1 miliard de euro.

24 august

✓ Premierul Orban declară că guvernul nu are de gând să reintroducă anul viitor supraacciza la combustibili, taxa pe poluare la maşini sau impozitul progresiv.

✓ Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii privind acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 81,4 miliarde euro, din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre, dintre care patru miliarde euro pentru România.

25 august

✓ Profitul net obţinut în primul semestru al anului de sistemul bancar românesc la nivel agregat a fost în jurul a 2,8 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea activelor bancare au ajuns la finele S1 2020 la 518,5 miliarde de lei, cu aproape peste 60 de miliarde de lei faţă de nivelul de la finalul S1 2019.

✓ Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, afirmă că probabilitatea unor ajustări pe piaţa bursieră americană, în perioada următoare este în creştere. El punctează că indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 încă nu a revenit la nivelul de dinainte de incidenţa pandemiei şi că barometrul PER (price-earnings ratio) indică un nivel ridicat de evaluare pentru indicele S&P 500.

✓ Florin Cîţu declară la RealitateaPlus că dacă se pierde încrederea investitorilor străini (şi vine scăderea ratingului), România nu prea mai are de unde să se împrumute. "Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă", a explicat şeful MFP.

26 august

✓ Deficitul bugetar s-a adâncit la 4,7% din PIB în primele şapte luni ale anului, conform execuţiei publicate de MFP. Veniturile bugetului general consolidat au însumat 175,15 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului 2020, în scădere cu 2,7% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut (evoluţie venită pe fondul crizei Covid), în timp ce cheltuielile au însumat 224,83 miliarde de lei, mai mari cu 13,4% faţă de primele şapte luni din 2019.

✓ Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings apreciază că propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% ar reduce provocările la adresa consolidării finanţelor publice comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior. Cu toate acestea eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor, arată Fitch. Agenţia subliniază că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.

✓ Costel Alexe, ministrul Mediului, promite că până la finalul anului în România va fi functional sistemul garanţie-depozit în retail. Ideea implementării acestui sistem datează din 2018. Garanţia ar urma să fie de 50 de bani sau de 1 leu.

✓ Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 252,7612 RON, potrivit BNR.

27 august

✓ Analiştii BCR avertizează că ponderea cheltuielilor de personal şi asistenţă socială (salarii bugetari + pensii) în totalul veniturilor fiscale şi a contribuţiilor sociale au atins nivelul record de 96,3% în primele şapte luni ale anului, faţă de 81% la finele lui 2019.

✓ Euro ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,8424 RON, conform BNR. Nivelul este bătut bătut în data de 4 septembrie, când se consemnează un maxim istoric de 4,8492 de lei pentru un euro. Vineri, pe piaţa interbancară, euro a ajuns la un moment dat şi la 4,8550 lei. Evoluţia vine pe fondul neintervenţiei BNR care până acum a ţinut cursul stabil, asta şi având în vedere campania electorală.

✓ Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5069 lei, potrivit datelor BNR.

✓ Comisia Europeană anunţă că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusă de România pentru a susţine companiile afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru şi investiţii productive şi va fi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

28 august

✓ Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariţii a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncţionalităţilor pieţei manifestate pe fondul şocului indus de Covid-19. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Linia repo a fost convenită iniţial să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020. Aranjamentul financiar a fost prelungit până la sfârşitul lunii iunie 2021.

✓ Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat o modificare a politicii monetare prin care va permite un nivel mai ridicat al inflaţiei decât în mod normal (peste 2%) pentru a susţine piaţa muncii şi economia în ansamblul ei.

29 august

✓ Preşedintele Consiliului Fiscal, academicianul Daniel Dăianu, spune la TVR1 că România nu-şi va permite să finanţeze deficite mari pentru multă vreme şi că corecţia fiscală nu este o operaţiune de scurtă durată. "Corecţia trebuie începută, noi nu trebuie să comitem erori mari iar conlucrarea interinstituţională trebuie să fie foarte bună. Nu putem aştepta alegerile parlamentare pentru a lua deciziile mari", a spus Dăianu.

31 august

✓ Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 87.450 de cazuri, în creştere de la 50.886 la finalul lunii iulie. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, la vremea respectivă, 3.621 de decese, de la 2.343 de decese la finele lui iulie. Totodată, 37.869 de persoane au fost vindecate, iar 10.833 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la zece zile după depistare. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii august, un total de 7.447 (7.456 la 31 iulie) de persoane internate cu COVID-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 506 (409 la 31 iulie) pacienţi la ATI.

✓ Totodată, 8.972 de persoane se aflau în izolare instituţionalizată, iar 5.847 - în izolare la domiciliu. Alte 32.891 de persoane erau în carantină la domiciliu, sub monitorizare medicală, şi 71 de persoane în carantină instituţionalizată. Până la 31 august, la nivel naţional au fost prelucrate 1.802.946 de teste Covid-19 faţă de 1.202.607 de teste la 31 iulie.

✓ MFP încheie luna cu împrumuturi de 2,6 miliarde de lei (cu 25% sub nivelul programat) şi 495,1 milioane de euro pe piaţa internă.

✓ Analiştii BCR precizează într-un raport de analiză că Guvernul şi-a acoperit la finele lui august 75% din necesarul brut de finanţare din acest an, necesar ce se ridică pe total (deficit + plata datoriei care ajunge la scadenţă) la 139 de miliarde de lei. Analiştii notează că MFP mai are de împrumutat circa 36 de miliarde de lei în restul de patru luni până la finele lui 2020, adică 9 miliarde de lei pe lună.

✓ Ministerul de Finanţe mai anunţă că programul Tezaur continuă în septembrie cu patru noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie cu maturităţi 1, 2 şi 3 ani, fără emisiune pe 5 ani.

✓ Guvernul aprobă redeschiderea activităţii în interiorul restaurantelor.

✓ CEC Bank raportează un profit net de 184,4 milioane de lei la finalul primului semestru din 2020.

✓ Guvernul adoptă o OUG prin care se reduc impozitele pentru companiile cu capitaluri pozitive. Măsura vine să impulsioneze recapitalizarea companiilor cu capitaluri negative.

✓ Guvernul mai aprobă şi unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ne­cesar României pentru accesarea celor 30,4 miliarde euro - fonduri externe ram­bursabile şi nerambursabile din cadrul Me­canismului de Redresare şi Rezilienţă.

✓ Moţiunea de cenzură nu întruneşte cvorumul în Parlament. Guvernul Orban rămâne în funcţie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb