AUGUSTIN LAZĂR, LA BILANŢ: În 2018 s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor

I.I.
Politică / 27 februarie 2019

Augustin Lazăr (Sursa foto: Twitter)

Augustin Lazăr (Sursa foto: Twitter)

Procurorul general Augustin Lazăr a declarart marţi, la prezentarea bilanţului de activitate pe 2018 al Ministerului Public, că a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor, în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor Justiţiei.

"A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în spacial asupra parchetelor. În acest context, procurorul general a fost pus în situaţia de a adopta, în numeroase rnduri, poziţii publice şi instituţionale în sensul apărării independenţei procurorilor", a declarat Lazăr.

El a menţionat că 2018 a fost "anul în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a altor acte normative, cu impact aspra sistemului judiciar.

"A fost anul în care facotul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului şef al DNA apoi, contrar avizului negativ al CSM, a iniţiat revocarea procurorului general", a mai spus procurorul general.

Preşeditele Klaus Iohannis participă la şedinţa de prezentare a Raportului de activitate a Ministerului Public pe anul 2018. Nu este însă prezent ministrul Justiţiei Tudorel Toader, aflat în conflict deschis cu procurorul general.

Şeful statului a participat şi anul trecut la prezentarea bilanţului Parchetului General şi a vorbit despre "o încercare de a slăbi independenţa procurorilor" şi de a-i subordona politicului.

"Vă felicit pentru activitatea derulată cu succes în anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol constituţional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societăţii şi un apărător atât al ordinii de drept, cât şi al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicaţi în procesul penal. (...) Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituţie este «sub autoritatea ministrului Justiţiei», şi în niciun caz «în subordinea ministrului Justiţiei». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independenţa procurorilor şi de a legitima supunerea lor faţă de voinţa politicului, fapt inacceptabil", a afirmat Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb