AURELIAN DOCHIA, ANALIST ECONOMIC: "Producţia naţională nu ţine pasul cu ritmul de creştere a consumului"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2017

"Producţia naţională nu ţine pasul cu ritmul de creştere a consumului"

Aurelian Dochia: "Avem nevoie de investiţii în sistemul naţional de producţie"

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Creşterea comerţului cu amănuntul contribuie la expansiunea PIB"

Ionuţ Dumitru: "Fără investiţii nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă"

Producţia naţională nu a putut ţine pasul cu ritmul de creştere a consumului în ultima perioadă, iar ţara noastră a fost nevoită să recurgă la importuri, ne-a declarat, ieri, analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa a adăugat: "Avem nevoie de investiţii în sistemul naţional de producţie, pentru ca cererea să fie acoperită din producţia naţională, şi nu din importuri".

Potrivit domnului Dochia, dinamica comerţului cu amănuntul, pe care o vedem de doi ani de zile, este datorată, în mod clar, măririlor salariale din sectorul bugetar, şi creşterii salariului minim, precum şi reducerilor taxelor.

În urma acestor măsuri, au crescut veniturile de la nivelul gospodăriilor, iar o parte dintre aceste venituri s-au îndreptat şi către sectorul comerţului cu amănuntul, ne-a mai explicat Aurelian Dochia, care a menţionat: "În perioada 2005-2008, am avut parte de o dinamică foarte mare a creditului, dar de data aceasta consumul s-a bazat pe creşterea veniturilor şi, implicit, a crescut şi comerţul cu amănuntul".

Domnia sa consideră că este dificil de prezis dacă această creştere este sustenabilă, susţinând că ritmurile mari de expansiune economică, din ultimii doi ani, nu pot fi extinse pe o perioadă lungă de timp, de 10 ani, spre exemplu.

"Ritmurile de creştere trebuie să se potolească. Veniturile nu vor mai creşte şi în 2018 ca până acum, aşadar ritmul de creştere se va domoli. Va rămâne pozitiv, dar nu va mai fi de două cifre, ca până acum", a mai adăugat analistul economic.

Totodată, domnia sa ne-a spus că investiţiile în infrastructură au fost, la rândul lor, lăsate în urmă şi că "suntem deficitari şi la acest capitol".

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că sporirea comerţului cu amănuntul contribuie, în mod cert, la creşterea PIB. "Consumul reprezintă cea mai mare parte a PIB, iar comerţul cu amănuntul face parte din consum", ne-a declarat, ieri, domnul Dumitru, adăugând: "Creşterea consumului este unul dintre principalii factori ai expansiunii economice, iar PIB-ul a crescut cu 4,8% anul trecut".

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal este de părere că această creştere a consumului, şi implicit, a comerţului cu amănuntul, este stimulată de reducerea taxelor, în special a TVA, precum şi de creşterea salariilor.

Această creştere, însă, nu este sustenabilă, deoarece nu se beazează pe investiţii, care au scăzut în ultima perioadă, spune domnul Dumitru.

Potrivit domniei sale, investiţiile din industria prelucrătoare, adică din sectorul de producţie, precum şi cele din infrastructură sunt neapărat necesare, un impediment major în calea unei dezvoltări durabile fiind reprezentat de lipsa investiţiilor din infrastructură.

Aceste declaraţii vin în contextul în care un raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) arată că ţara noastră se situează între primele cinci state din UE care au înregistrat, în luna aprilie, un avans semnificativ al comerţului cu amănuntul, alături de Luxemburg, Slovenia, Irlanda şi Slovacia.

Conform raportului, citat de Agerpres, comerţul cu amănuntul a crescut cu 3% în Uniunea Europeană, în aprilie, în ritm anual, iar în zona euro - cu 2,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb