Eficienţa energetică poate fi îmbunătăţită cu 16-24%, în special prin reducerea consumului de energie, iar prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie utilizarea fondurilor UE pentru a creşte eficienţa energetică în zonele în care potenţialul de economisire este cel mai mare, a declarat, ieri, prof. univ. dr. Aureliu Leca.
Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "Liberalizarea preţurilor la energie se realizează într-un sector energetic extrem de nesustenabil, care îşi asumă pierderi uriaşe. Având în vedere întârzierea reformei, dereglementarea preţurilor va pune o presiune semnificativă asupra consumatorilor. Măsurile necesare pentru a atenua acest şoc vizează o reducere atât a consumului de energie (prin eficienţa energetică), cât şi a pierderilor de energie (prin modernizarea infrastructurii învechite). Conform studiilor, eficienţa energetică poate fi îmbunătăţită cu 16-24%. În acest moment, la nivelul României pierderile de energie sunt de 30-35%, procent care la rândul său este dominat de blocurile de locuinţe - cu pierderi de 40%, în timp ce la nivelul industriei există pierderi de 13%".
Profesorul Leca susţine că imobilele publice şi rezidenţiale au cel mai mare potenţial de economisire a necesarului de energie, de 40-50%. Domnia sa consideră că este de dorit o permanentizare a impozitului pe profitul în exces, determinat de liberalizarea preţurilor pusă în aplicare la începutul anului 2012. Fondurile colectate de la companii trebuie folosite pentru a-i sprijini pe consumatorii vulnerabili.