Aurul a sărit de 1.900 dolari/uncie

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 august 2011

Aurul a sărit de 1.900 dolari/uncie

Aurul a înscris, ieri, un nou maxim istoric, depăşind pragul de 1.900 de dolari/uncie, pe pieţele internaţionale.

Contractele futures pe aur, cu scadenţă în decembrie, au câştigat 1,4%, ajungând la 1.917,90 do-lari/uncie şi fiind tranzacţionate la 1.911 dolari/uncie, la ora 6.34 a.m. (ora Singapore) la Comex, New York, potrivit Bloomberg.

Majorarea preţului aurului a continuat pe fondul temerilor investitorilor privind criza datoriilor suverane, care au ales să îşi plaseze economiile în metalul galben. Aceştia nu sunt singurii care se refugiază în aur, ci şi băncile centrale, care au cumpărat, până în prezent, 198 de tone de aur, potrivit afirmaţiei, de săptămâna trecută, lui Marcus Grubb, director de investiţii la "World Gold Council", citat de Bloomberg.

Creşterea rezervei de aur este recomandată şi în cazul Băncii Naţionale a României (BNR), după cum a declarat preşedintele Traian Băses-cu, luni seara, la postul public de televiziune.

Domnia sa a precizat că proiectul "Roşia Montană" trebuie să înceapă cât mai repede, pentru ca aurul exploatat din acea zonă să ajungă cât mai repede în rezervele BNR.

Domnia sa a declarat: "Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Băncii Naţionale. România are acum 103 tone de aur în rezervă şi cred că din exploatare în teritoriul naţional ar trebui să ne ridicăm rezerva la cel puţin 200 de tone în următorii ani. Vedeţi ce volatile şi nesigure sunt monedele. Ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă. De aceea, exploatarea trebuie să înceapă. Cred că România trebuie să mărească rezerva de aur pentru viitor".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, ne-a declarat că mărirea rezervei de aur a Băncii Centrale nu poate să fie anticipată, pentru că o astfel de decizie se ia în Consiliul de Administraţie al BNR.

Cât despre preţul aurului, domnia sa ne-a precizat că, în momentul de faţă, nimeni nu poate să facă prognoze care să se şi îndeplinească.

Gramul de aur a fost cotat, ieri, de BNR la 178,20 lei, în scădere cu 0,33 lei, faţă de nivelul din şedinţa anterioară.

Aurul s-a apreciat, de la începutul anului, la cursul BNR, cu 23,26%.

Pe pieţele internaţionale, preţul metalului galben, a urcat, de la începutul anului, cu 35,58%, iar în aceas-tă lună a crescut cu 15%, fiind cel mai puternic avans din 1999.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb