Cotaţia futures a aurului a crescut ieri, pentru prima oară în ultimele trei zile, pe piaţa americană, după ce guvernul de la Washington a anunţat cel mai important avans al inflaţiei din ultimele şase luni, în SUA. Investitorii s-au orientat, în condiţiile date, către plasamentele în metalul considerat "refugiu".
Potrivit Departamentului Comerţului din Statele Unite, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,3% în decembrie, faţă de luna anterioară, avansul fiind cel mai important din iunie 2013 până în prezent. În noiembrie, inflaţia fusese nemodificată.
În ritm anual, preţurile de consum din SUA au sporit cu 1,5% în decembrie, după un avans de 1,2% în noiembrie.
Preţul aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,3% la ora 10.07, la Comex New York, ajungând la 1.242,50 dolari uncia. În cele două sesiuni bursiere precedente, cotaţia metalului galben a pierdut un procent.
Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu 28%, în condiţiile în care unii investitori şi-au pierdut încrederea în acest plasament considerat refugiu.
"Inflaţia este din nou în atenţia oricui. Cererea de plasamente sigure a revenit într-o oarecare măsură", spune, citat de Bloomberg, Phil Streible, broker la "R.J. O'Brien & Associates" din Chicago.
Dar, în condiţiile în care inflaţia din SUA se menţine sub ţinta de 2% a Federal Reserve (Fed - banca centrală), moneda americană s-a depreciat, ieri, faţă de cea europeană.
Investitorii sunt de părere că banca centrală va menţine dobânzile la nivel minim record.
Dolarul a scăzut cu 0,2% la ora 09.44, atingând un curs de 1,3627 unităţi/euro.
Evoluţia dolarului a fost influenţată şi de publicarea unor date privind piaţa muncii din SUA. Departamentul Muncii a anunţat că, în intervalul 6-11 ianuarie, numărul solicitărilor de continuare a plăţii ajutorului de şomaj a crescut la 3,03 milioane, de la 2,85 milioane în săptămâna încheiată în 4 ianuarie. Totuşi, numărul cererilor iniţiale de ajutor de şomaj a scăzut cu 2.000 săptămâna trecută, la 326.000 - nivelul minim al ultimelor şase săptămâni.