Australia a respins ofertele pentru reţeaua naţională de distribuţie a electricităţii "Ausgrid", pe care le-a primit de la miliardarul Li Ka-shing din Hong Kong şi "State Grid" Corp. din China, ca urmare a opoziţiei manifestate faţă de vânzarea activelor de infrastructură investitorilor internaţionali.
Ministrul finanţelor din Australia, Scott Morrison, a declarat că ar fi contrar intereselor de securitate naţională să accepte ofertele amintite în forma lor actuală. Conform acestuia, ofertanţii au la dipoziţie o săptămână ca să răspundă cu propuneri modificate.
"Ausgrid este furnizor vital de electricitate şi comunicaţii către întreprinzători şi guvern", a declarat Morrison, conform Bloomberg, adăugând că decizia finală privind ofertele va fi luată după analiza propunerilor revizuite.
Amintim că, anul acesta, Morrison a blocat vânzarea celei mai mari ferme de vite către un grup condus de o companie din China.
"Cheung Kong Infrastructure Holdings" Ltd. (CKI), compania lui Li Ka-shing, şi "State Grid" au fost singurii ofertanţi pentru un pachet de 50,4% din "Ausgrid", conform unor surse citate de Bloomberg. Distribuitorul de electricitate, furnizor pentru 1,6 milioane de locuinţe din Sydney şi din împrejurimile acestui oraş, este controlat de administraţia din New South Wales, iar conform estimărilor valorează peste 10 miliarde de dolari australieni (7,7 miliarde de dolari SUA).
"State Grid" nu a făcut vreo declaraţie cu privire la blocarea ofertelor, însă CKI a apreciat că "Australia trebuie să aibă motive mai mult decât evidente care au determinat-o să ia o asemenea decizie".
Grupul "State Grid", care distribuie electricitate către 1,1 miliarde de persoane, este interesat de active energetice din întreaga lume, în condiţiile în care China urmăreşte să revizuiască operaţiunile locale din domeniu, deţinute de stat.
1. Pai, eu zic sa-i reclamam
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 12.08.2016, 09:19)
...pe australienii astia la toate institutiile financiare internationale, precum si la Bruxelles, la Washington si pe unde se mai poate.
Doar noi, romanii, stim cu certitudine ca asa ceva este inacceptabil - ni se spune asta de 25 de ani intr-una... Doar noi am vandut cam tot, iar ce nu s-a vandut am dat de pomana, au mai ramas doar cateva tinichele de care ne vom debarasa si de astea curand (gen Hidroelectrica) si iata, ne merge foarte, foarte bine, de la exceptional in sus.