Australia - în prima recesiune de după 1991

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2009

Specialiştii băncii centrale australiene sunt de părere că autorităţile din întreaga lume trebuie să recurgă la strategii de ieşire din criză, care să refacă finanţele statului

Specialiştii băncii centrale australiene sunt de părere că autorităţile din întreaga lume trebuie să recurgă la strategii de ieşire din criză, care să refacă finanţele statului

Economia Australiei a intrat în recesiune pentru prima oară din 1991 până în prezent, a anunţat, ieri, guvernatorul băncii centrale, Glenn Stevens, adăugând, însă, că este încrezător în redresare, datorită planului de stimulente, a sistemului bancar puternic şi a refacerii cererii din China.

"Cred că orice persoană care se uită la informaţiile actuale trage concluzia că economia australiană a intrat în recesiune", a afirmat Glenn Stevens. Declaraţia sa vine după ce, în 7 aprilie, banca centrală - Reserve Bank of Australia (RBA), estima că economia ţării va scădea în primul trimestru.

Chiar şi premierul australian Kevin Rudd a admis că, în cadrul celei mai grave recesiuni globale din ultimii 75 de ani, şi economia australiană va intra în recesiune. Ieri, Rudd a promis că va prevedea stimulente economice în bugetul pe care îl va prezenta luna viitoare, în plus faţă de cele în sumă de 90 de miliarde de dolari australieni (63 miliarde de dolari SUA) anunţată din octombire până acum.

Banca centrală a Australiei nu a oferit o cifră privind declinul economiei în primul trimestru din 2009, însă a arătat că aceasta va scădea în 2009 şi va reveni la creştere în 2010. Economia australiană a scăzut cu 0,5% în ultimele trei luni din 2008, marcând primul declin trimestrial de după 2000. Declinul este, însă, inferior celui consemnat de SUA şi Marea Britanie (ambele -1,6%) sau Japonia (-3,2%).

Rata şomajului din Australia a înregistrat, în martie 2009, cea mai mare creştere anuală din ultimii 18 ani, ajungând la 5,7%, de la 5,2% în februarie. Printre marile companii care fac disponibilzări se numără societăţile miniere "Rio Tinto Group", "BHP Billiton" Ltd. şi "Iluka Resources" Ltd., care se confruntă cu declinul cererii.

Guvernul australian a implementat deja două mari pachete de stimulente, în încercarea de a ajuta economia, iar banca centrală a redus dobânda-cheie pentru sprijinirea cererii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb