Austria nu vrea să participe cu noi fonduri la un pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, conform ministrului de finanţe de la Viena, Maria Fekter.
"Noile măsuri de salvare a Greciei nu pot costa mai mult", a afirmat Maria Fekter, adăugând: "Austria trebuie să se asigure că îşi menţine ratingul de top AAA, astfel că trebuie să ia în considerare ce îşi poate permite".
Ministrul austriac a subliniat că, în prezent, nu există niciun risc cu privire la calificativul ţării. Fekter a mai spus: "Ţări care beneficiază de un calificativ AAA, precum Germania, Olanda, Austria şi Finlanda, au semnalat că nu-şi pot imagina plăţi suplimentare pentru Grecia, faţă de ceea ce s-a stabilit până acum".
Amintim că liderii europeni analizea-ză, în prezent, modalităţi diverse de restructurare a datoriei Greciei. Fekter arată că discuţiile sunt necesare întrucât ele presupun participarea voluntară a sectorului privat la această reducere.
Săptămâna trecută, Maria Fekter afirma că Austria va saluta o contribuţie mai mare a sectorului privat în finanţarea celui de-al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena, deoarece nu este suficientă oferta băncilor din iulie (reducere cu 21%).
Pe de altă parte, Maria Fekter declara, recent, că un eventual faliment al Greciei este cel mai pesimist scenariu, care ar avea un efect de domino exact ca falimentul băncii americane "Lehman Brothers", produs în 2008.
"Tocmai de aceea încercăm din răs-puteri să evităm o astfel de situaţie", a spus Fekter.
• Grecia vrea o soluţie pentru toate obligaţiunile scadente până în 2035
Grecia vrea o soluţie pentru reducerea datoriei de stat care să se aplice tuturor obligaţiunilor guvernamentale scadente până în 2035, conform unor surse citate de Reuters, care spun că acest proces trebuie să rămâ-nă voluntar pentru creditorii privaţi şi să obţină avizul BCE.
În luna iulie, liderii europeni au convenit asupra celui de-al doilea acord de finanţare externă pentru Grecia, de 109 miliarde euro, care a inclus o contribuţie din partea creditorilor privaţi, respectiv reducerea cu 21% a valorii obligaţiunilor Greciei cu maturitatea până în 2020.
"Vizăm întreaga datorie a Greciei, care expiră până în 2035 (...) Nu se va opri la 2020, precum modelul anterior", a declarat sursa amintită.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 26.10.2011, 10:00)
Firmele din Austria au cumparat aseturi din tarile periferice pana s-a plictisit, actionarii austireci ai acestor firme au facut si fac bani frumosi din aceasta treaba. Austria nu este cumva in zona Eu?Sa-si asume responsabilitateai sa-si aminteasca ca in anii '45-50 planul Marshall a fost facut si pentru ei, de aia nu au fost inclusi in blocul comunist. Oricum planul Marshall pt. Grecia sau Spania ori Italia nu a existat!Si asta dupa ce austriecii au facut prapad pe vechiul continent in WW2! Acuala criza se datoreaza si bancilor lor care au creditat aceste guverne! Sa-si asume pierderile acum!