Autoritatea Vaticanului, în creştere

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 octombrie 2016

Autoritatea Vaticanului, în creştere

Papa Francisc reuşeşte să facă un adevărat tur de forţă la nivel mondial în încercarea de a spori autoritatea Vaticanului, afectată grav de scandalurile din ultimele două decenii. Există şi momente mai puţin reuşite, precum vizita din Georgia, marcată de proteste şi de numărul mic de participanţi la festivităţi, dar este cert că cele mai multe acţiuni sunt încununate de succes. Tonul mai puţin protocolar în anumite discuţii, dar şi punctele de vedere ferme exprimate pe anumite chestiuni geopolitice sensibile au făcut ca autoritatea actualului papă să crească foarte mult.

Un semnal clar în acest sens îl reprezintă o acţiune de la finele lunii septembrie, a opoziţiei politice din Venezuela, care a solicitat medierea Vaticanului în dialogul cu puterea: "Facem apel la autoritatea voastră morală respectată astfel încât să ne luminaţi şi să contribuiţi la încurajarea discuţiilor între guvernul naţional şi alternativa democratică". Interesant este faptul că purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolas Maduro, Jorge Rodriguez, a anunţat că şi guvernul s-a adresat nunţiului apostolic în Venezuela pentru ca Vaticanul să participe la dialogul cu opoziţia. În această primăvară, Papa Francisc, preocupat de situaţia din Venezuela, ţară care se confruntă cu o criză socio-economică teribilă, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Nicolas Maduro. În 2014, cardinalul Pietro Parolin, numărul doi al Vaticanului şi fost nunţiu în Venezuela, a mai desfăşurat o mediere în numele Suveranului Pontif între Nicolas Maduro şi opoziţie.

Pe de altă parte, Vaticanul a trimis semnale clare către SUA şi Rusia "de a se angaja din răsputeri în protecţia civililor din Siria", apreciind că aceasta este o obligaţie urgentă. Temele sunt dintre cele mai diverse şi acoperă toate domeniile. Suveranul Pontif nu a ratat nici scandalul care zguduie sportul mondial, legat de mafia pariurilor şi de problema dopajului, declarând în faţa unor reprezentanţi ai lumii sportive să facă eforturi pentru a reda încrederea oamenilor în sportul curat: "Ar fi trist pentru sport şi umanitate dacă oamenii ar fi incapabili să aibă încredere în veridicitatea rezultatelor sportive sau dacă cinismul şi deziluzia ar trebui să înece entuziasmul sau participarea veselă şi dezinteresată. În materie de sport, ca şi în viaţă, a fi în competiţie pentru un rezultat este important, însă a juca bine şi onest este mult mai important. Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile voastre în contracararea oricărei forme de corupţie şi de manipulare". Papa a încurajat practicarea activităţilor sportive şi a ţinut de asemenea să laude frumuseţea "sportului amator".

După cum se poate vedea, agenda Papei Francisc este foarte încărcată, acesta dorind să arate că nu ratează nicio temă importantă şi că nu există o prăpastie între liderii religioşi şi viaţa de zi cu zi a oamenilor simpli.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb