Autorităţile cercetează o firmă de salubritate pentru... spălare de bani

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 7 mai 2015

Autorităţile cercetează o firmă de salubritate pentru... spălare de bani

Procurorii DIICOT au efectuat, în cursul zilei de ieri, 37 de percheziţii, în care sunt vizaţi şi doi investitori din fotbalul autohton: Florian Walter şi Nicolae Capră. Peste 120 de poliţişti, sprijiniţi de Jandarmeria Bucureşti, au efectuat percheziţii la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, şi la locuinţele suspecţilor, în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila. Aproximativ 55 de persoane au fost duse la audieri în cursul zilei de ieri, mai puţin omul de afaceri Florian Walter, care nu a fost găsit de anchetatori. Ieri după-amiază, Walter a fost dat în consemn la frontieră, autorităţile având indicii că este în ţară. "Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn", a precizat Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Giorgiana Hosu declarat că firma Romprest a fraudat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei: "A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de reprezentantul Romprest, inclusiv în demersul de finanţare a firmelor - fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Aceşti bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea în conturile a două societăţi comerciale nerezidente din Canada şi SUA".

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile, precum şi pe conturi ale suspecţilor, iar 22 de persoane au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. Alte 25 de persoane vor da declaraţii în faţa anchetatorilor fără să fie puse sub urmărire penală.

Florian Walter a fost acţionar la clubul Dinamo până în 2009, după care a devenit principalul finanţator al formaţiei Universitatea Cluj. În 2012 a preluat pachetul majoritar de acţiuni al formaţiei Petrolul Ploieşti, iar un an mai târziu s-a retras, acţionari majoritari la această formaţie devenind fraţii Dan şi Nicolae Capră. Din vara anului 2013, Walter a revenit ca finanţator la U Cluj. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt şi Nicolae Capră, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, şi soţia acestuia, Cristina Capră. Conform procurorilor, în perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale. Anchetatorii au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care, la rândul lor, încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la "un eşalon patru". Conform unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, mecanismul era următorul: "Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci, firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest. Cam acesta e mecanismul". În acest lanţ comercial fictiv, erau folosiţi oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să intre în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate ele fiind controlate de apropiaţii lui Walter.

Unele dintre firmele implicate în lanţul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră. Conform anchetatorilor, relaţiile comerciale dintre societăţile lui Capră şi cea a lui Walter nu au legătură cu forţa de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele utilizate. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de o altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacţiei ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb