Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ a început salubrizarea cursurilor de apă mari şi a localităţilor riverane din judeţ, pentru eliminarea depozitelor necontrolate de deşeuri lemnoase şi menajere.
Directorul instituţiei, Ion Păvăleanu, a solicitat autorităţilor să se implice în acţiune şi a avertizat agenţii economici şi populaţia că depozitarea de deşeuri pe malurile cursurilor de apă din domeniul public, precum şi în albiile rîurilor, este o faptă ilegală, care se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20 şi 300 milioane lei. Pînă la viiturile de primăvară, primarii trebuie să asigure decolmatarea şanţurilor şi rigolelor, despotmolirea podeţelor, îndepărtarea obstacolelor din albii pentru evitarea producerii de blocaje.
Începînd cu a doua decadă a lunii februarie, se derulează acţiuni de control pentru depis-tarea instalaţiilor de prelucrat material lemnos amplasate în cursurile de apă, pentru a se stabilit modul cum se face gestionarea deşeurilor şi implicarea autorităţilor în gospodărirea localităţilor. Echipele de control sunt formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Direcţiei Silvice, Protecţiei Mediului, Poliţiei, Gărzii de Mediu şi ai Direcţiei de Sănătate Publică.
Pentru reţinerea deşeurilor plutitoare şi a celor din plastic tip PET s-au stabilit şase puncte de intervenţie pe rîurile Bicaz, Topoliţa, Bistricioara, Bistricioara, Bistriţa şi Cracău. Deşeurile din cauciuc vor fi predate la SC Moldocim Bicaz.