Crearea unui sistem privat de pensii devine o problemă din ce în ce mai acută pentru mediul nostru social. Pensiile private nu vor fi posibile dacă actualul sistem de pensii de stat nu va fi reformat, a declarat Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, ieri, în cadrul unei conferinţe organizată de "FINmedia". Domnia sa a mai adăugat că dezvoltarea sistemului privat de pensii este condiţionată şi de pătrunderea pe piaţă a unor fonduri de pensii importante.
În opinia preşedintelui "Casei de Pensii" trebuie avute în vedere zece modificări ale sistemului de pensii şi legislaţiei în vigoare în domeniu, pentru ca un sistem de pensii private să fie funcţional.
Astfel o primă modificare ţine de crearea unui sistem public de pensii pur. Creşterea copiilor, de exemplu, este o prestare de servicii pe care sistemul de pensii o asigură, dar care nu are nici o legătură cu pensia. În general, activităţile care acum sînt suportate de sistemul de pensii şi nu au legătură cu aceasta să fie excluse (concediile medicale). În al doilea rînd, accidentele de muncă ar trebui să contribuie la dezvoltarea sistemului privat de pensii, consideră domnul Şeitan. Refacerea legislaţiei pensiilor este o necesitate, a declarat ieri Mihai Şeitan. Domnia sa a adăugat că aceasta se impune cu atît mai mult cu cît "nici experţii nu mai pot folosi actuala lege". Reformarea legii trebuie făcută şi în spiritul înlăturării anumitor privilegii. Spre exemplu, datorită legislaţiei permisive, la noi, există cea mai mare pondere a pensiilor de invaliditate în totalul pensiilor administrate din întreaga Europă.
O mare problemă a sistemului public de pensii este legată de explozia pensiilor anticipate. În ultimii cîţiva ani, a avut loc o triplare a pensiilor anticipate de la an la an.
Domnul Şeitan a identificat o problemă şi în sistemul de colectarea şi gestionarea banilor. Astfel, domnia sa a declarat că trebuie să se facă legătura între perioadele şi banii care se varsă la fondul de pensii, pentru că, altfel, s-ar putea crea o situaţie în care fondul are bani, dar nu ştie ce să facă cu ei.
Restructurarea instituţională este un alt pas de urmat în reforma pensiilor. "Mentalitatea este încă o problemă pentru noi", afirmă domnul Şeitan.
Crearea sistemului privat de pensii presupune şi o supraveghere foarte puternică în domeniul pensiilor private, este de părere Mihai Şeitan.