Preşedinţia americană a lui Donald Trump a presupus o abordare mai agresivă faţă de China, ceea ce a susţinut evoluţia Bursei din Taiwan care, astfel, a devenit piaţa acţiunilor cu cel mai mare câştig din lume, de la momentul învestirii liderului republican la Casa Albă, în ianuarie 2017, până în prezent, când acesta a predat ştafeta democratului Joe Biden.
Indicele Taiex a crescut cu 92% în dolari SUA de la momentul mai sus menţionat, aceasta fiind cea mai bună evoluţie din rândul celor 93 de indici globali urmăriţi de Bloomberg. Avansul este cu mult peste cel de 53% înregistrat de indicele global MSCI All-Country World.
Potrivit Bloomberg, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) a generat aproape două treimi din câştigurile Taiex, după ce gigantul producător de cipuri a crescut cu aproape 300% în dolari SUA.
Ieri, indicele Taiex a scăzut cu 0,5%, la 15.806,18 puncte, însă acţiunile TSMC au urcat cu 3,2%, la 647 dolari taiwanezi.
Eforturile lui Trump de a împiedica planul Chinei privind construirea unei industrii interne de cipuri au consolidat rolul Taiwanului de hub global pentru fabricarea de cipuri, cu TSMC în centrul acestuia. Creşterea cererii de smartphone-uri şi computere în timpul pandemiei a generat o criză de cipuri, de pe urma căreia TSMC încă beneficiază.
Perspectivele pentru TSMC şi, prin urmare, pentru Bursa din Taiwan, sunt pozitive, indiferent de sfârşitul preşedinţiei lui Trump, respectiv lansarea unei noi administraţii, conform Bloomberg. Compania şi-a prezentat săptămâna trecută planurile privind alocarea a până la 28 de miliarde de dolari cheltuielilor de capital în acest an, subliniind angajamentul său de a-şi păstra poziţia dominantă pe piaţa pe care activează. În plus, nu este de aşteptat ca noua administraţie Biden să abordeze o politică mult mai blândă faţă de China, ceea ce va susţine piaţa din Taiwan.
Fluxurile străine către Bursa din Taiwan au reprezentat o provocare pentru factorii de decizie politică, care au avut de mult timp tendinţa să limiteze aprecierea monedei locale în vederea protejării industriei de export, care este dominantă. Dolarul taiwanez se numără printre monedele cu cea mai bună evoluţie din lume, în ultimii patru ani, câştigând aproape 13%. Până în prezent, puterea acestei monede nu a afectat cererea pentru comenzile de export din Taiwan, care cresc în ritmul cel mai rapid de după 2010.
• Aletheia Capital: Preţul acţiunilor Taiwan Semiconductor Manufacturing va ajunge la 1.000 de dolari taiwanezi
Aletheia Capital, institut de cercetare din Hong Kong, a emis, la data de 19 ianuarie, o ţintă de preţ de 1.000 de dolari taiwanezi (25,09 dolari SUA) pentru acţiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing, în baza optimismului legat de procesul de dezvoltare a tehnologiilor de ultimă generaţie ale companiei.
Cotaţia estimată de Aletheia Capital este cea mai mare lansată până acum de institutele străine care urmăresc aceste acţiuni, Aletheia anticipând că producătorul de cipuri va obţine comenzi mari de la clienţi importanţi pentru tehnologiile sale de ultimă generaţie. Aceşti cumpărători includ gigantul american de semiconductori Intel Corp., care intenţionează să-şi externalizeze diviziile centrale de procesare către TSMC, în timp ce compania taiwaneză se pregăteşte să înceapă producţia comercială a procesorului său de 3 nanometri în 2022, conform Aletheia. O altă societate majoră din SUA, Qualcomm Inc., este aşteptată să lanseze comenzi importante către TSMC, mai notează Aletheia.
Recent, TSMC a estimat că, din cheltuielile record de capital de 25 - 28 de miliarde de dolari preconizate pentru 2021, 80% vor avea ca destinaţie procesoarele de 3, 5 şi 7 nanometri. O proporţie de 10% din sumă va ajunge la dezvoltarea proceselor de fotomascare şi la ambalarea şi testarea circuitelor integrate de ultimă generaţie, iar 10% - la dezvoltarea proceselor de specialitate.
TSMC anticipează că vânzările sale vor spori cu 15% în 2021, în ritm anual, iar în anii 2020-2025 compania va avea o creştere anuală agregată a acestora de 10-15%.
De menţionat că Bursa din Taiwan a avertizat investitorii cu privire la posibilele riscuri legate de estimarea legată de preţul TSMC, subliniind că autorităţile din ţară nu au posibilitatea de supraveghere a institutului Aletheia, deoarece acesta nu este înregistrat în Taiwan.
De la începutul anului, optimismul susţinut privitor la TSMC a generat un plus de aproape 21% pentru aceste acţiuni. Anul trecut, titlurile companiei au urcat cu aproape 60%. Ieri, capitalizarea de piaţă a TSMC era de 16,78 trilioane de dolari taiwanezi (nivel record).
• Bursa din China va avea încă un an bun în 2021
După ce anul trecut a avut cea mai bună evoluţie dintre pieţele lumii, Bursa din China a început 2021 într-o notă puternică. Indicele CSI 300, care are în alcătuire cele mai mari 300 de companii listate la bursele din Shanghai şi Shenzhen, a depăşit, în 5 ianuarie, vârful consemnat în 2015, atingând astfel cel mai ridicat nivel al ultimilor 13 ani.
Potrivit analiştilor, mediul macroeconomic va susţine evoluţia pieţei chineze anul acesta, în condiţiile în care PIB-ul ţării asiatice a crescut cu 6,5% în ultimele trei luni din 2020, revenind astfel la evoluţia pre-pandemie. Conform aşteptărilor, economia Chinei va avea o expansiune de peste 8% în 2021, ceea ce sugerează că profiturile companiilor din ţară se vor redresa.
Conform datelor culese de Bloomberg până la data de 14 ianuarie, aproximativ 86% din totalul acţiunilor incluse în indicele CSI 300 au ratingul "cumpără", cu 5 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu un an.
"În Asia, şi în special în China, există un segment solid al investitorilor de retail şi un impuls asupra pieţei", declară, potrivit Bloomberg, Louise Dudley, manager de portofoliu de acţiuni la Federated Hermes.
Ieri, indicele CSI 300 a urcat cu 0,7%, la 5.476,43 puncte.
Conform nasdaq.com, pieţele din Asia vor avea de câştigat anul acesta în baza speranţelor legate de campanile de vaccinare împotriva Covid-19 şi de stimulentele fiscale
Amitim că, potrivit companiei de servicii financiare Noah Holdings, piaţa IPO-urilor din China va consemna un boom anul acesta, după ce, anul trecut, pe bursele din ţara asiatică au fost atrase 75 de miliarde de dolari prin aproape 400 de oferte publice iniţiale. Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange - SSE) şi-a ajustat modul de calcul al indicelui de referinţă Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite), astfel încât acesta să reflecte mai bine evoluţia pieţei.
Începând cu data de 22 iulie, indicele include acţiunile listate la Science & Technology Innovation Board (Sci-tech Innovation Board), divizia de tip Nasdaq a Bursei din Shanghai, cunoscută şi sub denumirea de STAR Market, ceea ce creşte ponderea sectorului tehnologic şi a altor domenii din noua economie în alcătuirea SSE Composite, respectiv reduce ponderea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, modificând structural piaţa din Shanghai.
Indicele ajustat include, de asemenea, companii "red-chip", adică societăţi înregistrate în străinătate, dar care operează în China continentală şi care sunt listate pe piaţa din Shanghai, prin emisiuni de China Depositary Receipts (CDR). Acţiunile "red-chip" sunt, în general, listate la Hong Kong.
În baza noului mod de calcul, acţiunile nou listate pe piaţa din Shanghai sunt incluse în indice la un an după debut, în timp ce titlurile noi care se situează printre primele zece în funcţie de valoarea medie zilnică de piaţă sunt incluse la trei luni de la debut. Acest lucru marchează o schimbare semnificativă faţă de sistemul anterior, potrivit căruia societăţile se puteau alătura indicelui SSE Composite din a 11-a zi după lansarea ofertei publice iniţiale, ceea ce înseamnă că nu includea câştigurile realizate de aceste societăţi în primele zile de tranzacţionare.
Conform unui raport recent al Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX - operatorul Bursei din Hong Kong), preluat de agenţia Xinhua, piaţa din Shanghai a ocupat locul al treilea în topul platformelor care au atras IPO-uri anul trecut, cu oferte publice iniţiale de 49,42 miliarde de dolari. Primul loc îi revine operatorului bursier american Nasdaq, cu IPO-uri de 57,3 miliarde de dolari, iar locul second - pieţei din Hong Kong, cu oferte de 51,28 miliarde de dolari.