AVANS PE PIEŢELE METALELOR DE BAZĂ Preţul cuprului, stimulat de producţia industrială din China

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 iunie 2013

Preţul cuprului, stimulat de producţia industrială din China

Preţul cuprului a înregistrat ieri, pe piaţa americană, cea mai mare creştere din ultimele două săptămâni, ca urmare a publicării indicelui oficial privind situaţia producţiei industriale din China - cel mai mare consumator de cupru din lume.

Indicele PMI care măsoară evoluţia industriei prelucrătoare din China, anunţat de guvernul de la Beijing la data de 1 iunie, a urcat la 50,8 puncte în mai, de la 50,6 în aprilie, în vreme ce analiştii anticipau scăderea acestuia până la 50 de puncte. Un indice de peste 50 de puncte reflectă creşterea activităţii sectorului analizat.

De menţionat că, ieri, "HSBC Holdings" Plc şi Markit Economics au anunţat propriul indice privind evoluţia producţiei industriale din China, în mai: 49,2 puncte, faţă de 50,4 în aprilie. Nivelul atins luna trecută este cel mai scăzut consemnat după toamna lui 2012.

Preţul cuprului cu livrare în iulie a crescut cu 0,4% la ora 09.35, la Comex New York, ajungând la 3,305 dolari livra (o livră = aproximativ 500 grame). Mai devreme, creşterea a fost de 1,7% - cea mai importantă din 22 mai până în prezent.

La London Metal Exchange (LME), cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a urcat cu 0,7%, la 7.357,25 dolari tona. În mai, preţul cuprului a urcat pentru prima lună din ultimele patru (+3,6%).

Ieri, preţul metalului de bază a fost influenţat şi de faptul că "Freeport-McMoRan Copper & Gold" Inc. din SUA, cel mai mare producător mondial de cupru, a avertizat că este posibil să oprească timp de trei luni activitatea minei Grasberg din Indonezia, în urma unui accident.

Tot pe piaţa metalelor de bază, preţul nichelului cu livrare la trei luni a urcat cu 0,6% la LME, la 14.915 dolari tona. Pe parcursul zilei, avansul a fost şi de 5,2% - cel mai mare din septembrie 2012 până în prezent. Creşterea a venit după ce, în 31 mai, preţul metalului a atins cel mai scăzut nivel din 2009.

Cotaţia aluminiului cu livrare la trei luni a urcat cu 0,9% pe piaţa londoneză, la 1.924 dolari tona, cea a plumbului - cu 0,3%, la 2.208 dolari tona, iar preţul zincului - cu 0,2%, la 1.931 dolari/tonă.

Biroul de Rezerve ale Statului Chinez a cumpărat, în urmă cu câteva luni, aproape 30.000 de tone de nichel - echivalentul unei şesimi din stocurile LME, potrivit unor surse citate de Financial Times.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb