AVAS consideră că investigaţia Comisiei Europene în cazul "Petrotub" e normală

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2007

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului precizează că investigaţia Comisiei Europene în privatizarea Petrotub Roman este perfect legală şi normală, având în vedere dispoziţiile Tratatului de aderare privind restructurarea industriei siderurgice. Totodată, AVAS a anunţat ieri că evoluţia economico-financiară a societăţii după privatizarea acesteia şi menţinerea ei în piaţă sunt argumente şi probe suficiente cu privire la faptul că decizia de a privatiza şi nu de a lichida Petrotub SA Roman a fost una corectă. AVAS precizează că va pune la dispoziţia Comisiei toate informaţiile solicitate şi se va conforma deciziilor forului european, după ce va primi notificarea acesteia.

Comisia Europeană a deschis miercuri o procedură de inves­tigare privind posibilele încălcări ale legislaţiei blocului european referitoare la ajutorul de stat în cazul vânzării uzinei Petrotub Roman către Mittal Steel, considerând că există posibilitatea ca România să fi încălcat legislaţia când a şters sau a reeşalonat datoria grupului ce se ridica la 26 milioane euro (36,6 milioane dolari) în scopul privatizării.

Comisia urmează să verifice dacă aceste reeşalonări şi ştergeri ale datoriei trec aşa-numitul test al operatorului economiei de piaţă, adică dacă aceas­tă privatizare a fost mult mai avantajoasă din punct de vedere economic pentru autorităţile de stat decât lichidarea companiei. Mittal Steel Roman, producător de ţevi şi conducte, denumită Petrotub înainte de privatizare, va trebui să returneze sumele primite drept ajutor din partea statului, în cazul în care Comisia Europeană va decide că acordarea acestora a fost ilegală.

Mittal Steel Roman a fost privatizată în octombrie 2003, în cadrul programului de privatizare prin forţe proprii al AVAS (fostul APAPS), prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a 69,76% din capitalul social al societăţii. Pe 30 august 2003, la un capital social de 361.107.725 mii lei, societatea înregistra pierderi totale de circa 270 miliarde lei, respectiv aproximativ 8 milioane dolari şi datorii totale de aproximativ 3.000 de miliarde lei vechi, reprezentând circa 84 milioane dolari.

Pe 23 iulie 2003, APAPS (Actualul AVAS) a lansat spre vânzare prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile un număr de 10.077.565 acţiuni, reprezentând 69,768% din capitalul social al societăţii comerciale Petrotub SA Roman, iar la data limită a primit o singură ofertă, din partea LNM Holdings NV. În urma negocierilor, contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni s-a semnat împreună cu firma LNM Holdings NV. Efortul total angajat de către cumpărător a fost de 83 milioane dolari din care: valoarea totală a tranzacţiei, reprezentând preţul pachetului de acţiuni, investiţiile tehnologice şi de mediu a fost de 43 milioane dolari, iar 40 milioane dolari au fost datorii comerciale asumate.

Compania are ca obiect de activitate producerea şi comercializarea ţevilor fără sudură, laminate la cald, forjate pe dorn, laminate şi/sau trase la rece.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb