AVAS scapă de plata unor sume "exorbitante"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2011

AVAS scapă de plata unor sume "exorbitante"

ÎCCJ: Autoritatea nu trebuie să despăgubească firmele la valoarea de piaţă, pentru imobilele retrocedate

O societate privatizată solicitase executarea AVAS pentru 27 milioane de euro

Despăgubirile pe care AVAS trebuie să le acorde societăţilor privatizate, din patrimoniul cărora au fost retrocedate imobile, au fost limitate printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, instituţia poate scăpa de plata unor sume "exorbitante", la care fusese obligată de unele instanţe, care dispuseseră ca despăgubirea să se facă la valoarea de piaţă a imobilelor.

Spre exemplu, în cazul "BIT" SA, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost obligată de instanţă, în luna februarie, la plata unei despăgubiri de aproximativ 27 de milioane de euro, după ce societatea privatizată a retrocedat un teren unui fost proprietar. AVAS a contestat procedura de executare, precum şi hotărârea instanţei, aceste acţiuni fiind în desfăşurare.

Un pachet de 70% din capitalul firmei a fost vândut de stat, în 1994, pentru suma de 36.905 lei noi.

Decizia ÎCCJ stabileşte că despăgubirile acordate societăţilor comerciale de instituţiile publice implicate în procesul de privatizare, urmare retrocedării unor imobile, se raportează la valoarea contabilă a imobilului, astfel cum aceasta este reflectată în bilanţ la momentul ieşirii efective a bunului din patrimoniul societăţii, valoare ce trebuie actualizată cu indicele de inflaţie de la momentul plăţii despăgubirii şi nu la valoarea de piaţă a acestora, aşa cum s-au pronunţat instanţele în numeroase cauze, se arată într-un comunicat transmis de AVAS.

Potrivit legii, valoarea aferentă despăgubirii este stabilită de către instituţia publică de comun acord cu societăţile comerciale care revendică imobilul deja retrocedat şi că, în caz de divergenţă, suma de plată este stabilită în instanţă.

Astfel, despăgubirile calculate de stat au fost contestate în instanţă de mai multe firme, care au cerut să fie despăgubite la valoarea de piaţă a clădirii.

Demersurile AVAS "au fost motivate de necesitatea interpretării şi aplicării unitare" a dispoziţiilor legii de către toate instanţele de judecată, având în vedere faptul că până acum acestea au avut interpretări diferite ale legii, reiese din comunicatul Autorităţii.

Potrivit AVAS, unele instanţe de judecată au dispus ca instituţiile publice implicate în procesul de privatizare să fie obligate la plata unor despăgubiri exorbitante, reprezentând valoarea de piaţă a imobilelor retrocedate, iar alte instanţe au apreciat, dimpotrivă, că obligaţia de reparare a prejudiciului suferit de societatea comercială din al cărei patrimoniu a fost retrocedat imobilul se limitează la valoarea de inventar actualizată, în raport de indicele de inflaţie la momentul predării efective a bunului sau de coeficientul de reevaluare a construcţiilor şi terenurilor.

LEGEA nr. 99/1999 din 26 mai 1999 privind unele măsuri pentru accelerarea reformei economice

Art. 32^4. - (1) Instituţiile publice implicate asigură repararea prejudiciilor cauzate societăţilor comerciale privatizate sau în curs de privatizare prin restituirea către foştii proprietari a bunurilor imobile preluate de stat.

(2) Instituţiile publice implicate vor plăti societăţilor comerciale prevăzute la alin. (1) o despăgubire care să reprezinte echivalentul bănesc al prejudiciului cauzat prin restituirea în natură a imobilelor deţinute de societatea comercială către foştii proprietari prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

(3) Despăgubirea prevăzută la alin. (2) se stabileşte de comun acord cu societătile comerciale, iar în caz de divergenţă, prin justiţie.

(4) Imobilele preluate de stat în baza unor legi, acte administrative sau hotărâri judecătoreşti de confiscare, constând în terenuri şi clădiri evidenţiate în patrimoniul societăţilor comerciale privatizate sau în curs de privatizare, în absenţa cărora realizarea obiectului de activitate al acestor societăţi comerciale este împiedicată în asemenea măsura încât, ca urmare a acestei restituiri, societatea comercială nu ar mai putea să-şi continue activitatea şi ar urma să fie supusă dizolvării şi lichidării, nu vor fi restituite în natură.

(5) În cazul în care prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă societăţile comerciale sunt obligate la plata echivalentului bănesc al imobilelor, instituţiile publice implicate vor plăti direct fostului proprietar suma prevăzută în hotărâre.

(6) Statul garantează îndeplinirea de către instituţiile publice implicate a obligaţiilor prevăzute în prezentul articol.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca numai astea ar fi sumele pe care le are de platit AVAS-ul....

    Interesant ce usor a trecut presa de specialitate peste transferul de la AVAS la MF a actiunilor detinute de stat la EximBank.

    De ce unele state din regiune au stiut sa limiteze sumele privind despagubirile,iar noi,a trebuit sa despagubim la valoarea reala?De prosti,de corupti sau care este cauza?Stie cineva?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb