Circa 490.000 de români au credite cu dobânzi variabile legate de ROBOR, iar trecerea de la ROBOR la IRCC este o soluţie temporară, deoarece IRCC se actualizează în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi, de asemenea, este în plină creştere.
De la 1 octombrie 2022 IRCC a crescut de la 2.65% la 4.06%, iar acesta îşi va continua majorarea şi anul viitor şi va creşte la 5.71%, motiv pentru care specialiştii în creditare recomandă românilor să îşi refinanţeze acum creditele pe dobândă fixă şi astfel să stagneze valorile ratelor pe dobânda actuală pentru 3-5-8-10 ani sau pe mai mulţi ani, evitând ca ratele să le crească şi mai mult în viitor.
"Băncile îşi ajustează ofertele de finanţare periodic, în funcţie de evoluţia pieţei bancare şi de propriile obiective de creditare. În ianuarie 2023 IRCC va creşte din nou, aşadar este foarte probabil ca de la anul şi băncile să-şi reactualizeze ofertele, stabilind dobânzile fixe la valori destul de apropiate de cele variabile. De aceea, le recomand românilor cu credite legate de ROBOR să ia măsuri de refinanţare acum, înainte de reactualizarea IRCC şi de eventualele reactualizări ale dobânzilor bancare. Acţionând acum, în timp util, românii vor putea accesa credite de refinanţare în dobânzi fixe mai accesibile decât vor fi, probabil, în viitorul apropiat", declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.
Aşadar, cea mai bună soluţie de finanţare a momentului rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, iar românii cu credite vechi, raportate la ROBOR sau IRCC, pot începe formalităţile de refinanţare în credit ipotecar cu dobândă fixă imediat, beneficiind de protecţie absolută în privinţa oricăror actualizări ROBOR sau IRCC.
Un credit ipotecar poate avea dobânda fixă în primii 5 ani, iar din anul 6 dobânda devine variabilă, formată din marja fixă a băncii + IRCC calculat la 3 luni. În acest mod, cu dobânda fixă pe 5 ani (sau pe 3 ani, pe 8 ani, pe 10 ani sau pe mai mulţi ani), clientul plăteşte aceeaşi rată la credit, indiferent cât cresc sau scad ROBOR sau IRCC în acea perioadă. Abia când dobânda creditului devine variabilă, din anul 4, 6, 9 sau 11 al creditului, rata împrumutului ipotecar se ajustează la fiecare 3 luni în funcţie de IRCC 3M.
În perioada de dobândă fixă, de 3-5-8-10 ani sau mai mult, piaţa bancară se va stabiliza, iar indicii de referinţă bancară şi dobânzile creditelor au răgaz să scadă.
În concluzie, creditul ipotecar pe dobândă FIXĂ, nou sau de refinanţare, este cea mai bună şi mai sigură formă de finanţare a momentului. Atât pentru cei care sunt la primul credit, dar şi pentru cei care au deja un credit şi vor să-şi uşureze povara ratelor crescute mult în ultimul an.
Reţeaua AVBS Credit este formată din 50 de francize, în peste 20 de oraşe din România, dintre care 7 au fost înfiinţate în prima jumătate a anului 2022.
AVBS Credit lucrează cu peste 35 de bănci şi IFN-uri din România, iar serviciile sunt gratuite pentru clienţii care optează pentru un credit. AVBS Credit este membră A.R.B.C. (Asociaţia Română a Brokerilor de Credite). Accesează franciza AVBS Credit de aici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2022, 15:30)
Sa-si plateasca ratele....