AVERTISMENTE DE LA ANALIŞTI Politica "zero Covid" ameninţă economia Chinei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 august 2022

Politica "zero Covid" ameninţă economia Chinei

Banca centrală de la Beijing a redus ieri dobânda, pe fondul încetinirii economiei

China, ţară care era aşteptată de tot mai mulţi analişti să depăşească SUA şi să devină cea mai mare economie din lume, se confruntă acum cu probleme din cauza politicii "zero Covid", fiind avertizată că, în situaţia în care nu îi va pune capăt acesteia, va intra într-o criză.

Pe acest fond, banca centrală a Chinei (PBOC) a redus ieri peste aşteptări dobânda-cheie, măsura venind după ce, săptămâna trecută, a luat alte măsuri de relaxare, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing vor să susţină economia.

Conform Nikkei Asia, PBOC a redus dobânda pe un an cu cinci puncte de bază, la 3,65%, de la 3,70%, iar dobânda pe cinci ani - cu 15 puncte de bază, la 4,30%, de la 4,45%. Aceasta din urmă influenţează preţurile creditelor ipotecare, astfel că reducerea semnificativă a dobânzii pe cinci ani subminează eforturile autorităţilor de a stabiliza sectorul imobiliar, după o serie de falimente în rândul dezvoltatorilor şi un declin semnificativ al vânzărilor de locuinţe, cauzat de lipsa cererii.

În opinia analiştilor citaţi de Reuters, "PBOC merge pe sârmă" în eforturile sale de a redresa economia", iar dacă oferă prea multe stimulente, presiunile inflaţioniste cresc.

Sheana Yue, economist la Capital Economics, declară: "În ansamblu, impresia creată de recentul anunţ al PBOC este că politica monetară a fost relaxată, dar nu semnificativ. Anticipăm două noi reduceri de peste 10 puncte de bază în acest an şi reducerea fondurilor pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze sub formă de rezerve în următorul trimestru".

Vânzările cu amănuntul şi producţia industrială din China, afectate de măsurile stricte privind eradicarea Covid

Datele anunţate de China în privinţa evoluţiei vânzărilor cu amănuntul şi a producţiei industriale pentru luna iulie sunt sub previziunile analiştilor, în condiţiile în care măsurile de lockdown au afectat puternic activitatea economică.

Vânzările cu amănuntul şi producţia industrială au crescut cu 2,7%, respectiv 3,8% comparativ cu un an în urmă, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), cifrele fiind în scădere faţă de luna precedentă şi cu mult sub previziunile analiştilor. Vânzările cu amănuntul şi producţia industrială au crescut cu 3,1%, respectiv 3,9% în iunie.

Astfel, economia Chinei a încetinit în iulie, pe măsură ce politicile ultra-stricte "zero Covid" ale Beijingului au afectat sectoarele mai sus amintite.

Investiţiile în active fixe, care se referă la cheltuielile pentru clădiri, proprietăţi şi utilaje, au fost, de asemenea, sub aşteptări, crescând cu 5,7% în primele şapte luni ale anului.

Rata şomajului la nivel naţional s-a îmbunătăţit uşor, ajungând la 5,4% în iulie, de la 5,3% în iunie, însă şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 19,9%.

Piaţa imobiliară a ţării asiatice, încărcată de datorii, care a fost zguduită de falimente majore în ultimii ani, a rămas pe o poziţie instabilă, preţurile locuinţelor scăzând cu 0,9% în iulie (cea mai puternică scădere din septembrie 2015 până acum).

Evoluţiile slabe menţionate vin după ce a doua cea mai mare economie a lumii abia a evitat scăderea în al doilea trimestru din anul curent. Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu doar 0,4% în perioada aprilie-iunie 2022, în ritm anual, din cauza măsurilor dure de lockdown impuse în oraşe, inclusiv în capitala financiară Shanghai.

Carlos Casanova, economist senior pentru Asia la UBP din Hong Kong, afirmă citat de Al Jazeera: "Ritmul de redresare consemnat de China în iunie nu va fi sustenabil, având în vedere că autorităţile de la Beijing au introdus măsuri de izolare a virusului în mai multe localităţi - inclusiv Hainan - şi că sectorul locuinţelor s-a deteriorat şi mai mult".

În ciuda faptului că restul lumii a învăţat să trăiască cu Covid-19, Beijingul a impus o strategie de toleranţă zero care vizează eradicarea virusului cu aproape orice preţ.

Este de aşteptat ca economia Chinei să rateze ţinta oficială de creştere de aproximativ 5,5% stabilită pentru acest an, în ciuda eforturilor factorilor de decizie de a susţine creşterea cu un plan de stimulare care include reducerea taxelor, sporirea cheltuielilor pentru infrastructură şi amânarea plăţilor de asigurări sociale.

În condiţiile date, unele bănci globale de investiţii, inclusiv Goldman Sachs şi Nomura, şi-au înrăutăţit previziunile privind evoluţia Chinei în 2022. Goldman Sachs se aşteaptă anul acesta la un avans al PIB-ului Chinei de 3% (de la un nivel estimat anterior de 3,3%), care este mult sub ţinta autorităţilor de la Beijing, de aproximativ 5,5%.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. asta cu zero covid ascunde altceva in spate , nu are legatura cu medicina , o spun chiar medicii .

    1. Tare!

      Ce ascunde? 

      Te ajut eu: explozia somajului ce pornise din 2019 si odata cu asta se prabusea tot daca nu debloca banca centrala trilioanele exportate catre china! (vezi ca sunt publice datele cu transferurile de cont -injectare de lichiditate - in ce banci si fireme).

      Productivitatea Chinei a dat viteza banilor si ascendent in bula financiara (viteza banilor umfla intotdeauna creditului nu volumul banilor ci viteza); cand productivitatea dadea soc de incetinire din cauza socului de incetinire cerere din alte tari europene, viteza banilor in china se prabusea si odata cu asta si creditul si firmele urmate de faliment. Ca sa atenuezi socul de orpide a vitezei banilor trebuie sa compensezi cu masa monetara sumplimentara si consum mai mare ca productivitatea! DEci "statul in case" ajuta la plati suverane de datorii atat timp cat oamenii inca mai au resurse financiare si atat tim cat firmele mai au stocuri ce nu au fost inca vandute eliminate din inventar! 

      Oricum China da semnale pentru viitor de trecere de la "producator net la consumator net" dar pana acolo mai are ceva ani de tranzitie... LA fel cum si India va trece din productator net in consumator net.... la fel si parti din Africa.... la fel si Rusia... dar pana acolo mai este cale lunga si mai au de "creeat o uniune monetara si bonduri la vanzare internationala in spate"! 

      Sa revenit! 

      Nu se mai vorbeste prin presa locala de "facaturile chinezesti cu videouri "exportate" pe net cu oamenii ce cadeau lemn pe strazi? Nu se mai vorbeste de facaturile cu reactii extra mega supra complicate de pe urma covid? Nu se mai vorbeste de JAFUL a peste 1 de MILIARD EURO din ROMANIA!!! 1 de miliard bai oamenilor!!! raportati asta la populatia romaniei era singura operata vaccinata si pnsata si cosmetizata. DE JAFUL cu LICENTE MICROSOFT DE 600 de milioane de euro nu se mai vorbeste dar cica "sa investim in continuare in Microsift"!! Da da... jaful Microsift din Romania dovedit ... de jaful Bechtel.... 

      Nu se vorbeste ca BANCA MONDIALA cu RAPOARTE DOVEDITE a SCRIS NEGRU PE ALB ca in CRIZA COVIT in toate natiile intre 3 si 5% din "fonduri de ajutorare" - gen infuziile de lichiditate - au fost FURATE !!! FURATE BAAAA!!! Si cica au si traseitatea banilor dar cu ordin de mai sus nu pot schita o vorba!!! SI cica in tarile "SARACE" jaful periodic dupa fiecare "infuzie de capital /credit nou" este mai mare de 5% si se situeaza chiar la 8-10%... (gen cam cum sunt si Romanii sa ceara spagi la contracte cu statul). 

      s c cret 

      Politica zero-covid e buna pentru sanatatea Planetei: stam toti in case pana murim si apoi Planeta se va insanatosi.

      nu prea curand cu insanatosirea planetei! proiectai populatiei pe glob zice ca ne stabilizam la 11 miliarde... deci mana acolo mai avem de "poluat" prin etc forme de capacitati construite /utilizate.

      s c cret 

      Nu l-ai ajutat cu nimic , pentru ca nu intelege lucruri mult mai simple , dupa doi ani de minciuni sa pui intrebari din astea face inutila orice explicatie .

    cand china tuseste europa raceste; in mod special germania... avem PMIurile suprapuse defazat cu 6 12 luni peste ciclul creditului la ei.

    s c cret 

    1. ps: au redus dobanda ca e bula imobiliara pana la dumnezeu si sfantul petru si inapoi la noi.

      s c cret 

      Adică vor să mai sufle-n bulă, dar s-a cam spart.

      da.... mai trist e ca va duce la scumpirea vietii in termen reali si la prabusirea veniturilor reale pentru populatie pentru a se plati distractia trecuta.

      Noi inca nu! E soare si bine la noi INCA! dar avem si noi caruselul nostru de pornit! 

      Stau si ma intreb ce vor face cei indatorati cu 30% din venit in timp ce cheltuielile reale vor creste cu alte 100% procente cumulate in urmatorii ani iar veniturle se vor prabusii in termeni reali cu 40-50% cum este media istorica a ciclurilor... si cum sunt rare ori si cu 90%... sa fim mai optimisti veniturile se vor prabusi in termeni reali cu 30% daca mai avem "prosti"productivi de exportat.... 

      s c cret 

      Vand si stau in chirie

      Iar preturile la imobiliare o sa fie sustinute de cererea pt chirii. 

    Economia chinei se prabuseste (bine bula financiara rasufla intepata in coasta de catre cei din imobiliare.... zecii de mii de falimente in lant) dobanda nu mai "scade pentru STIMULARE" ci pentru a ridica din cadere prabusirea creditului!!!!

    Atentie asemenea ciclue au mai fost jucate si urmeaza inca o tura si pentru romania! 

    Te retinut : fr om feast to famine in rapid succession!! - Romania stie ca a mai trecut pe acolo si domnul Isarescu stie ca a prins minim 2 evenimente!!! 

    Ce se intampla in "galantarele" din MAGAZINE nu e a buna treaba deloc!!! Nu e a buna!!! 

    Asa cum am anuntat cu 1-2 ani in urma!!! Oamenii se vor SOCA!!! Acum sun t cu TOTII in faza de NEGARE!!! 

    Vedem pentru CAT TIMP!!! Se prabusesc capacitatile vechi de productie /productivitate si odata cu ele dispar si unele legaturi /lanturi / rute comerciale ce mentineau iluzia nominala a preturilor stabile, colac peste pupaza si bula din energie va mai trage o palama consumului si repelelor de etc.... distributie. 

    PSS: urmeaza sa "cucerim" alegatorii cu ALTE POMENI GROASE doar doar mascam dezechilibrele provoate pe termen scurt mediu scurt! 

    s c cret 

    Germania va suferi ENORM la capitolul IMOBILIARE!!! Are bula formata la verticala din 2009 pana in prezent!!!

    Foarte multe capacitati de productie vor intra la decimare fortata!!!  

    Se va propaga o nebunie totala in Germania in urmatorii 5 ani!!!  

    Foarte mult se afla inca in faza de negare!  

    Va trebuie Irlanda, Italia, Spania si japonia sa preia iar lipsa de capacitati productie! Japonia nu neaparat pentru europa ci pentru suplimentare asia!  

    Italia si Spania dau semanle Clare de ridicare din Cenusa!!!!  

    Sa vedem ce face Cipru si Grecia am banuiala ca se vor pozitiona grozav in raport cu "gaze /petrol /transport marfuri" dupa socul final programat pentru Germania din 2023 pana in 2025 minim!!! Doar o NEBUNIE poate sa mai arunce parabolic BULA financiara din GERMANIA!! Ea este APROAPE la 90 de GRADE pe VERTICALA!!!  

    Doar o NEBUNIE!!!  

    Romania sa se tina TARE TARE DE TOT DE PANTALONI in fata socurilor venite din GERMANIA si sa faca bine de tot ECONOMISTII lui peste sa avertizeze conducerea tarii in anticipari de parteneriate pe lipsuri ce ar putea sa apara din partea germaniei!! - pe anumite sectoare... caci oricum daca vor avea soc de corectie vor deveni in termeni reali mai ieftini...dar cu pretul se scoatere pe tusa alte capacitati...  

    A vazut cineva ciclul dobanzilor la credite in Italia spania si Japonia? sunt pe minus deci moca bani si ioc cerere!!!  

    Iar romanii nostrii saraci vin cu bani lor sa speculeze la noi in timp ce la ei e mai ieftin!!! Bravo tata educatie financiara! De GRecia si Cipru nu mai vorbesc....  

    Dar ... cumparati de la ONE united PROPERTies!!! Am ajuns singura TARA DIN EUROPA CU RECLAME PE BULEVARD LA IMOBILIARE si hienele zic ca nu e BULA FINANCIARA!!!  

    In loc de reclame la haine ... nu ai loc de reclame la imobiliare cu supraindatorare!!!  

    Isarescu le SPARGE BULA BHA!!! Ca se lasa ca in Italia iar in urmatorii ani daca nu faci ceva!  

    s c cret  

    1. Germania pantaloni cenusa Italia hiene Isarescu....scrie un scenariu de film, ai sanse mari

      nu ai cotraargumente , adica te-ai bagat in seama aiurea .in schimb tu n-ai sanse la nimic , necunoscand nimic

      pastilele ti le ai luat?

      daca esti investitor de cursa lunga:

      1. ignora media si comenturile mele 

      2. ignora tot 

      3. nu iti verifica balanta zilnic 

      4. seteaza un timp periodic pentru revizuire 

      5. simplifica si automatizeaza 

      6. nu supra gandii sau supra calcula deciiile 

      7. deleaga pentru pace mentala 

      in caz ca tot nu te-ai prins comenturile mele anunta oportunitati nu apocalipsa!!! 

      Ceea ce vede si intelege fiecare din ceea ce scriu altii este reflexia interioara a grijilor si necunescutelor lor. 

      s c cret 

    Băi gata, ați devenit toți filozofi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb