Preţul futures al aurului a scăzut vineri, pentru prima oară în ultimele trei zile, consemnând pierderi şi pe întreaga săptămână, în condiţiile în care a fost mai influenţat de speculaţiile potrivit cărora Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) va majora dobânzile anul viitor decât de situaţia tensionată din Ucraina.
Preţul aurului cu livrare în luna august a coborât cu 0,6% vineri, la Comex New York, atingând 1.311 dolari uncia. Pe întreaga săptămână trecută, cotaţia metalului galben a scăzut cu 2,1%, punând astfel capăt celei mai lungi perioade de avans consemnate după luna august 2011. Astfel, scăderea săptămânală a fost prima din luna mai până în prezent.
De la începutul anului, preţul aurului a crescut cu 8,9%, în condiţiile în care Fed a promis să menţină costul împrumuturilor la un nivel redus, iar turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Europa de Est au alimentat plasamentele considerate "sigure".
Anul acesta, evoluţia aurului a fost mai bună decât cea a altor materii prime, a acţiunilor şi titlurilor de stat. Avansul a venit după ce, în 2013, cotaţia metalului preţios a pierdut 28% - cel mai important declin din ultimele trei decenii.
Preţul futures al argintului cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,2% vineri, la 20,89 dolari uncia, iar pe întreaga săptămână a pierdut 2,7%, oprind cel mai lung avans din septembrie 2012.
Cotaţia paladiului cu livrare în septembrie a scăzut cu 0,3% vineri, la 881,32 dolari uncia, dar pe întreaga săptămână a urcat cu 0,8%. În intervalul 14-18 iulie, preţul paladiului a urcat până la 890 de dolari uncia, cel mai ridicat nivel din februarie 2001.
Preţul futures al platinei cu livrare în octombrie a scăzut cu 0,8% vineri, la 1.489,25 dolari/uncie. Săptămâna trecută, cotaţia metalului s-a redus cu 1,5%.