• Air France şi Lufthansa suspendă zborurile spre Israel
-------
Actualizare 21:00 SUA interzice zborurile spre Israel pentru 24 de ore
Administraţia Federală a Aviaţiei a transmis către companiile aeriene americane că au primit interdicţie de zbor către sau din Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv pentru o perioadă de până la 24 de ore, transmite CNN.
"Atenţionarea a fost emisă ca răspuns la un atac cu rachetă care a aterizat la aproximativ o milă (1,6 km - n.r.)" distanţă de aeroport, a declarat Administraţia.
Armata Israelului a afirmat că cel puţin 41 de rachete au fost lansate, astăzi, din teritoriul palestinian către Israel.
Companiile Air France şi Lufthansa au decis, de asemenea, suspendarea zborurilor spre Israel, informează AFP.
"Am decis suspendarea zborurilor până la noi ordine, urmărim situaţia îndeaproape", a comunicat compania Air France.
La rândul său, compania germană Lufthansa a anunţat suspendarea zborurilor spre Israel timp de 36 de ore.
----------
Actualizare 19:30 Trei companii aeriene americane şi-au anulat zborurile spre Israel
Delta Airlines, United Airlines şi US Airways şi-au anulat zborurile, astăzi, către Israel din cauza problemelor de siguranţă şi securitate, transmite usatoday.com.
Compania Delta, care operează deobicei zboruri între aeroportul JFK din New York şi Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, a suspendat serviciul pe o perioadă nedeterminată.
Zborul Delta 468, o aeronavă Boeing 747 cu 273 de pasageri şi un echipaj de bord de 17 membrii, şi-a schimbat ruta către Paris, astăzi, după ce a fost raportat că o rachetă a fost lansată lângă Tel Aviv, potrivit companiei aeriene.
Compania US Airways a anulat, de asemenea, astăzi, un zbor către Israel. Zborul 796, care şi-a început cursa în Los Angeles, a fost anulat în Philadelphia înainte de a pleca spre Tel Aviv.
United Airlines a anulat două zboruri din Newark către Tel Aviv.
Departamentul SUA de stat a emis avertismente din 3 februarie pentru a evita călătoriile non-esenţiale către Israel din cauza ostilităţilor cu Cisiordania şi Gaza.
---------
Actualizare 12:00 Israelul a împiedicat un transport de arme provenind din Iordania
Un transport de arme provenind din Iordania a fost interceptat de către forţele de apărare israeliene în cursul acestei nopţi, el fiind destinat soldaţilor palestinieni, a declarat o sursă militară, citată de AFP.
"Forţe ale armatei israeliene au împiedicat un transport de arme provenind din Iordania în regiunea Mării Moarte", a declarat marţi un purtător de cuvânt al armatei israeliene, generalul Moti Almoz, fără a da mai multe detalii.
Generalul Moti Almoz a declarat de asemenea pentru postul de radio militar israelian că un vapor a fost interceptat în apropiere de Marea Moartă.
---
În timp ce presa a prezentat pe larg războiul dintre Israel şi Hamas, puţini au fost cei care au observat conexiunile Iranului cu acest conflict, a declarat Sayeh Hassan, avocat iranian stabilit în Canada.
Domnia sa a precizat, în publicaţia canadiană The Toronto Star: "Amprentele iraniene sunt peste tot. Pentru început, nu trebuie să trecem cu vederea că mai mult de o mie de rachete care au fost lansate spre Israel, în ultima lună, au fost fabricate în Iran sau construite în Fâşia Gaza cu tehnologie iraniană. Aceste arme au adus un avantaj pentru Hamas, pentru că i-a permis organizaţiei să îşi extindă atacurile asupra a două oraşe mari israeliene, respectiv Ierusalim şi Tel-Aviv. Este bine cunoscută dependenţa Hamas de axa Iran-Siria pentru furnizarea de arme, pregătire militară şi fonduri".
Avocatul iranian specializat în drept penal afirmă că aceste resurse au avut un impact semnificativ în Fâşia Gaza după ce Israelul a părăsit complet teritoriul, în 2005, lăsând loc pentru crearea unui stat palestinian "paşnic şi democratic". Însă, Hamas şi Israel au acţionat rapid şi au închis această "fereastră a păcii", cu consecinţe grave pentru locuitorii din Gaza, a mai spus Sayeh Hassan.
Avocatul apreciază că, în 2007, Hamas a organizat o "lovitură de stat" în cadrul Autorităţii Palestiniene, care i-a permis să obţină controlul în Gaza şi să înceapă dezvoltarea unei structuri avansate de terorism.
"Acum, Gaza este plină cu tuneluri, buncăre şi sisteme subterane de lansare a rachetelor, iar acestea nu ar fi fost posibile fără o finanţare din partea Iranului. La un moment dat, guvernul egiptean a dezvăluit că Iran trimite fonduri de 300 de milioane de dolari, anual, către Hamas", a conchis avocatul iranian stabilit în Canada.
• Benjamin Netanyahu: "Trebuie să demilitarizăm Fâşia Gaza"
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-un interviu, că escaladarea conflictului din Fâşia Gaza a fost forţată de Hamas: "Ei (n.r. membrii Hamas) au început să ne bombardeze oraşele. Noi am cerut o rezolvare amiabilă, dar ei au refuzat. Am acceptat încetarea focului propusă de Egipt împreună cu Liga Arabă şi ONU, dar Hamas a refuzat-o.
Am acceptat şi armistiţiul umanitar propus de ONU, dar în continuare ne-am lovit de refuzul Hamas. Noi folosim un sistem anti-rachetă ca să ne protejăm cetăţenii, dar Hamas foloseşte scuturi umane ca să îşi protejeze rachetele".
Şeful guvernului de la Tel-Aviv susţine că trebuie derulat un program pentru demilitarizarea Fâşiei Gaza, pentru că acţiunile Hamas sunt" inacceptabile", în condiţiile în care militanţii "vor să distrugă Israelul şi orice evreu care le iese în cale".
Localităţile israeliene din apropierea Fâşiei Gaza au fost plasate în stare de alertă ieri dimineaţă, iar locuitorilor li s-a cerut să nu iasă din case, potrivit postului de radio militar, care a precizat că această procedură este folosită în cazurile de infiltrare a palestinienilor din Fâşia Gaza pe teritoriul israelian.
Aripa armată a mişcării islamiste Hamas, brigada Ezzedine al-Qassam, a organizat duminică o operaţiune pe teritoriul israelian, la nord de Fâşia Gaza, ca răspuns la "masacrul de la Shajaya" (n.r. periferie a Gaza unde au murit cel puţin 72 de palestinieni ca urmare a bombardamentelor israeliene din aceeaşi zi), potrivit unui comunicat trimis presei de către brigadă.
Informaţia conform căreia doi militari israelieni au fost ucişi în urma acestei operaţiuni a fost dezminţită, însă, de oficialii israelieni.
• ONU face din nou apel la încetarea focului
Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numărul tot mai mare de victime din Fâşia Gaza şi a făcut apel la încetarea focului, în urma unei consultări cu uşile închise la care au participat cele 15 ţări membre ale consiliului, potrivit AFP. Potrivit unei declaraţii citite de preşedintele Consiliului, ambasadorul rwandez Eugene-Richard Gasana, statele membre au cerut o "revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012" între Israel şi Hamas.
De asemenea, cei 15 ambasadori ONU au cerut respectarea legilor umanitare internaţionale, în special privind protecţia civililor, iar oficialii au subliniat necesitatea ameliorării situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, conform sursei citate.
Ambasadoarea americană Samantha Power susţine că încetarea focului nu trebuie însoţită de nicio condiţie şi ar permite tratarea nevoilor umanitare urgente.
Totodată, ambasadorul francez, Gerard Araud, apreciază că prioritatea este oprirea imediată a tirurilor de rachetă şi a ofensivei israeliene, iar Egipt şi ONU au un rol decisiv în cadrul unei medieri. "Gaza nu trebuie să fie nici o imensă ascunzătoare de arme, nici o închisoare sub cer deschis", a precizat oficialul francez.
Reuniunea a fost convocată la solicitarea Iordaniei, după un apel lansat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, iar reprezentantul Palestinei la ONU, Ryad Mansour, a cerut Israelului să respecte apelul lansat de Consiliul de Securitate apreciind că este vorba despre un "test pentru Israel".
Pe de altă parte, ambasadorul israelian Ron Prosor a afirmat, în cadrul reuniunii, că Israelul are dreptul de a se apăra. Referitor la tirurile de rachetă ale Hamas împotriva Israelului, oficialul a adăugat: "Va fi calm în Gaza când va fi calm în Israel".
• John Kerry, nemulţumit de atacurile israeliene din Fâşia Gaza
Secretarul de stat american, John Kerry, a fost surprins de un microfon lăsat deschis, înaintea unui interviu televizat, cum îşi exprima nemulţumirea faţă de atacurile israeliene, potrivit AFP. Înainte să intre în direct, oficialul i-a comunicat unui responsabil al Departamentului de Stat, Jonathan Finer: "Operaţiune ţintită pe naiba. Care operaţiune ţintită? Trebuie să mergem acolo cât mai repede. Este o nebunie să nu facem nimic".
John Kerry a explicat ulterior: "Sunt oameni care ies din aceste tuneluri. Au dreptul (n.r. israelienii) să intre şi sa înlăture acele tuneluri. Susţinem asta în totalitate. Şi susţinem dreptul Israelului de a se apăra împotriva tirurilor de rachete care continuă. Hamas a început să lanseze rachete după ce Israelul a încercat să-i găsească pe cei care i-au ucis pe acei trei tineri cetăţeni israelieni. Este ruşinos, dar războiul este dur. Am spus-o public şi o reafirm. Apărăm dreptul Israelului de a face ceea ce este necesar pentru a ataca acele tuneluri\".
John Kerry s-a deplasat ieri în Egipt pentru negocieri de pace în privinţa Fâşiei Gaza, după ce preşedintele american Barack Obama a cerut "încetarea imediată a focului între Israel şi palestinieni".
• MAE: "103 persoane au fost repatriate de la începutul conflictului din Fâşia Gaza"
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al ţării noastre a informat că, de la debutul conflictului dintre Israel şi Hamas, au fost repatriate 103 persoane, majoritatea fiind români.
Ministrul de resort, Titus Corlăţean, a declarat că, până acum, au fost organizate două operaţiuni de evacuare a cetăţenilor noştri: "Pe 14 iulie a fost încheiată o operaţiune de repatriere a 84 de cetăţeni din zona Gaza, români în special, dintre care foarte mulţi copii şi o parte din ei soţi palestinieni, această operaţiune fiind extrem de dificilă, cu conflict în teren, după o cooperare remarcabilă cu Israelul şi cu autorităţile din Ramallah. La a doua operaţiune au fost repatriaţi 19 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora. La solicitarea autorităţilor de la Budapesta, împreună cu grupul de cetăţeni români, a fost evacuat şi repatriat şi un cetăţean maghiar".
Titus Corlăţean a declarat, sâmbătă, că nu exclude o nouă operaţiune de repatriere a românilor din Fâşia Gaza, apreciind că există astfel de cereri de la cetăţenii din această zonă.
De la începutul operaţiunii "Muchia de Protecţie", 673 de camioane cu mâncare, medicamente şi echipamente medicale au ajuns în Fâşia Gaza prin vama Kerem-Shalom, potrivit informaţiilor furnizate de Ambasada Israelului la Bucureşti.
Datele oficiale arată că ziua de duminică a fost cea mai sângeroasă de la debutul ofensivei israeliene, fiind ucişi peste 120 de palestinieni, dintr-un total de 438.