AVOCATUL POPORULUI:  PMB, campioană în soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 20 martie 2012

Primăria Municipiului Bucureşti este campioană la soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare a bunurilor imobile, după cum susţine Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, într-un raport transmis conducerii Senatului.

"Apreciem că nu numai o simplificare a procedurilor este de natură să rezolve soluţionarea cu celeritate a dosarelor, ci se impune şi suplimentarea personalului specializat, dar şi instituirea unor termene precise", precizează raportul, citat de Mediafax.

Avocatul Poporului arată că sunt multe dosare în care timp de zece ani nu s-a făcut niciun act administrativ - nici de respingere, nici de admitere, nici de completare a dosarului. Explicaţia dedusă în urma demersurilor întreprinse de Avocatul Poporului pare a fi că termenul de 60 de zile este considerat un termen "de recomandare".

"Se impune, în acest caz, modificarea legislaţiei, în sensul în care, în termen de 60 de zile, instituţiile şi autorităţile publice implicate în procedura de retrocedare a bunurilor imobile să soluţioneze notificările depuse de persoanele îndreptăţite", susţine instituţia Avocatului Poporului.

În raport se mai arată că este absolut necesară impunerea unui timp efectiv în care să aibă loc procedura administrativă de despăgubire, termene precise în rezolvarea dosarelor, urmărirea transparentă a procesului şi sancţiuni în cazul încălcării acestora.

De asemenea, controlul de legalitate realizat potrivit legii de prefect apare ca o tergiversare în soluţionarea dosarelor.

"În acest context, considerăm că se impune renunţarea la revizuirea realizată de către prefect şi nu se mai justifică o centralizare a dosarelor la nivelul prefecturilor, cu atât mai mult cu cât decizia finală aparţine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor", susţine Gheorghe Iancu.

Potrivit raportului, lipsa termenelor stabilite pentru soluţionarea dosarelor de către ANRP reprezintă un punct slab în mecanismul intern de compensare, ceea ce duce la lipsa celerităţii şi încălcarea termenului rezonabil.

Autorii raportului arată că procedura de despăgubire de la ANRP este netransparentă, ceea ce a creat suspiciuni de corupţie, sesizate de petenţi Avocatului Poporului.

Instituţia propune, pentru simplificarea procedurii de soluţionare a dosarelor naţionale, transformarea ANRP într-un corp de control şi constituirea la nivelul instituţiei prefectului din fiecare judeţ şi la nivelul Municipiului Bucureşti a unor comisii cu competenţe depline în soluţionarea dosarelor care ajung, în prezent, potrivit legii, la ANRP.

"Cei mai mulţi petenţi acuză, de cele mai multe ori îndreptăţit, disfuncţionalităţi în activitatea de informare a cetăţenilor, lipsa de comunicare a funcţionarilor, reaua-credinţă a acestora, care uneori merge până la refuzul de a pune în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De asemenea, petenţii reclamă faptul că la ANRP soluţionarea dosarelor întârzie nepermis de mult şi nu li se comunică stadiul rezolvării acestora", mai informează Avocatul Poporului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb