Promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat în mai multe licee din ţară, reprezintă o pată pe obrazul educaţiei pe care niciun ministru nu vrea să o ştergă sau nu ştie cum să o facă. Un liceu în care niciun absolvent nu a luat bacalaureatul de şase ani (Liceul Tehnologic Agricol din Orţişoara - judeţul Timiş) nu are absolut nicio justificare să mai funcţioneze în actualele condiţii. La finele anului şcolar 2016 - 2017 acesta se va desfiinţa, dar cazul nu este singular, iar această soluţie simplă nu rezolvă problema de fond. În judeţul Constanţa s-a înregistrat promovabilitate zero la trei licee, în Timiş la patru, în Sibiu două, Arad două, Hunedoara unu, Vaslui unu... întreaga hartă a ţării fiind înroşită cu astfel de exemple ale eşecului total al sistemului, profesorilor şi elevilor. Fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, anunţa că vor fi luate măsuri împotriva acestor unităţi de învăţământ, rămâne de văzut dacă înlocuitorul său, Mircea Dumitru, va merge pe această linie. Aceste unităţi au nevoie de soluţii reale pentru a deveni eficiente, inclusiv transformarea lor în şcoli profesionale, închiderea nu reprezintă altceva decât transferarea problemelor către o altă unitate de învăţământ.
Nu mai surprinde pe nimeni că rezultatele acestui examen deosebit de important au fost transformate în temă de campanie, politicieni care au făcut parte din guvernele anterioare acuzând executivul de acum că nu a făcut nimic pentru redresare, în condiţiile în care problemele sunt vechi de aproape două decenii, iar declinul este constant. Cifre care anul trecut erau considerate încurajatoare, acum reprezintă un dezastru, conform aceloraşi oameni politici, perspectiva fiind dată de poziţia lor, la putere sau în opoziţie.
Fost ministru interimar al învăţământului în 2012, senatorul Liviu Pop îl acuză pe actualul ministru (instalat de o săptămână!!!) că este părtaş la acest eşec: "Cu o rată de promovabilitate a Bacalaureatului de 66% nu poţi ca om politic să nu vezi dezastrul. Un dezastru care transformă România într-o ţară a precariatului, din cauza unui sistem educaţional inadecvat, ineficient şi mai ales subfinanţat. O treime din tinerii acestei ţări sunt practic puşi în situaţia de a îngroşa rândurile celor pentru care viitorul înseamnă nesiguranţă şi insecuritate socială. Este un eşec la care actualul ministru al Educaţiei este părtaş, indiferent de declaraţiile tardive. Soluţiile se lasă aşteptate, măsurile legate de creşterea nivelului de cunoştinţe şi competenţe adaptate noilor cerinţe sunt inexistente, politici legate de relansarea Şcolilor Profesionale şi de Meserii lipsesc cu desăvârşire, iar campaniile de conştientizare şi atragere a tinerilor către aceste zone care încă mai au căutare pe piaţa forţei de muncă rămân la stadiul de vis frumos şi declaraţii pompoase. Ne-am fi aşteptat ca un ministru tehnocrat să pună în aplicare câteva dintre aceste măsuri". La capitolul declaraţii, post-dezastru stăm foarte bine, din păcate nimeni nu ia măsuri pentru rezolvarea unei situaţii care afectează direct viitorul acestei naţiuni.
Conform datelor oferite de ministerul Educaţiei, înainte de rezolvarea contestaţiilor, rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 este de 66,7%. Astfel, au promovat 86.262 de candidaţi dintr-un total de 129.390 de candidaţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 81.490 de candidaţi promovaţi provin din promoţia 2015-2016 (74,1%, rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.772 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (24,6%, rată de reuşită). Din totalul celor 137.338 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 129.390 de candidaţi (109.973 din promoţia 2015-2016 şi alţi 19.417 din promoţiile anterioare), 7.948 au absentat, în timp ce 42.937 au fost declaraţi respinşi (28.383 din promoţia curentă şi alţi 14.554 din promoţiile anterioare). Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 191 de candidaţi. Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (83,32%), Bacău (79,91%), Braşov (78,21%) Sibiu (77,69%) şi Galaţi (77,65%). Judeţele în care rata de promovare s-a situat sub 50% sunt Ilfov (34,15%), Teleorman (48,48%) şi Giurgiu (40,06%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de Adrian în data de 14.07.2016, 13:33)
Este cit se poate de firesc ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat sa fie zero atita vreme cit in liceu se poate intre cu medii sub cinci.
Masurile nu ar trebui luate impotriva liceelor ci impotriva functionarilor din minister, care accepta ca analfabetii sa poata intra la liceu cu media 1 obtinuta la evaluarea nationala.
Spre exemplu, in anul 2015, un cotidian din judetul Hunedoara scria: "Liceele din judeţul Hunedoara au locuri suficiente pentru toţi elevii care vor absolvi în vară clasa a VIII-a. La nivelul judeţului există aproximativ 4.000 de locuri libere la liceele hunedorene pentru peste 3.800 de copii care vor termina gimnaziul."
2. scoli profesionale
(mesaj trimis de John în data de 14.07.2016, 14:17)
Solutia e simpla, sa fie transformate in scoli profesionale, deoarece e lipsa de forta de munca calificata.
3. DESFINTAREA...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 14.07.2016, 22:47)
...In PRE-UNIVERSITAR, este o mare MIZERIE!!!...Ore fictive, FR, Seral, Sansa a doua, asa licee, trebuie DESFINTATE!!!!