Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat pierderi, în primele nouă luni, de 26,5 milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor cu 19%, la 81,3 milioane lei, din cauza dobânzilor în scădere şi a activelor financiare, în timp ce creditele s-au contractat cu 17% faţă de finele anului trecut, arată un comunicat remis azi Bursei de Valori Bucureşti.
În primele trei trimestre ale anului trecut, banca a avut o pierdere de 21,7 milioane lei, iar veniturile se situau la 100,9 milioane lei.
Veniturile nete din activitatea comercială au consemnat însă o creştere de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 62,1 milioane lei, în urma reducerii volumului de provizioane înregistrate în primele nouă luni.
Totodată, cheltuielilde operaţionale au scăzut cu 10%, la 107,7 milioane lei.
Portofoliul de credite nete s-a ajustat cu 17% comparativ cu decembrie 2014, la 863 milioane lei, pe fondul rambursărilor de finanţări şi nivelului scăzut al creditării determinată de lipsa capitalului. Depozitele au înregistrat o scădere de 4%.
Raportul credite/depozite a coborât la 40%, de la 52% la finele anului trecut, reflectând "excesul de lichiditate care constituie baza pentru creşterea viitoare".
Rata de adecvare a capitalului a scăzut de la 10,8% la 8,6%, ca rezultat al pierderii operaţionale din primele nouă luni şi al majorării provizioanelor RAS.
Directorul general Carpatica, Johan Gabriels: "Deficitul de capital combinat cu ajustările planificate pentru semestrul II al anului 2015 cu privire la activele preluate în contul creanţelor nu au permis creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate. Prin urmare, au fost intensificate eforturile privind iniţiativele de majorare a capitalului, progresele înregistrate fiind în linie cu aşteptările".
Acesta a mai declarat că la începutul lunii septembrie, J.C. Flowers a semnat un Acord de vânzare-cumpărare cu un grup de acţionari care deţin 57% din acţiunile Băncii.
"În cadrul AGEA din 9 octombrie, actionarii Băncii au reiterat suportul lor pentru că J.C. Flowers să devină noul acţionar principal al Băncii. Între timp, Banca a finalizat cu succes acţiunea de diminuare a capitalului social conform aprobării AGA şi a întreprins demersuri pentru derularea în perioada 3 noiembrie - 3 decembrie a exercitării drepturilor de preferinţă în cadrul majorării de capital. În această perioada dificilă, angajaţii Băncii au depus eforturi susţinute pentru a proteja şi conservă valoarea băncii, continuând să dezvolte iniţiative care să genereze reduceri şi eficientizări de costuri pentru perioada următoare şi să creeze premizele unei creşteri sănătoase în perioada următoare. Echipa de conducere a decis să amâne orice întâlnire cu investitorii până în momentul finalizării majorării de capital şi atragerea unui nou investitor majoritar", este citat Gabriels în comunicat.